Alege panorama!

Nu de putine ori, relatiile cu cei din jur se dovedesc problematice. Cauza? Simpla! Din vina celuilalt veti spune. Dar de cate ori ne-am oprit sa ne punem intrebarea daca celalalt are dreptate? Sau macar sa incercam sa vedem cum arata situatia prin ochii lui.

Acest procedeu isi are un loc bine stabilit in lumea N.l.p-ului, cel al pozitiilor perceptuale, sau al punctelor de vedere, cum imi place mie sa-l numesc. El poate fi inteles mai bine daca ne gandim, de exemplu la o calatorie intr-un oras nou. Astfel acest oras altfel va fi vazut calatorind pe jos, altfel din masina, si altfel de pe un obiectiv turistic inalt care ne arata panorama. La fel, o problema privita din mai multe unghiuri, ne arata mai multe perspective.

In N.l.p exista 3 pozitii( puncte de vedere):

Prima pozitie– prin care percepem propria realitate

A doua pozitie-prin care intelegem lumea prin ochii interlocutorului(baza empatica)

emotionala– intelegerea emotiilor personanelor cu care relationam
intelectuala –capacitatea de a intelege cum gandeste cineva(pe baza convingerilor si valorilor acestuia)

A treia pozitie– gandirea detasata, deasupra celor 2 puncte de vedere. Este vederea obiectiva de
ansamblu care permite intelegerea ambelor puncte de vedere.

Multe persoane judeca calitatea unei relatii dintr-un singur punct de vedere, neobservand convingerile si valorile interlocutorului. Fiind constient de acestea,acceptand si respectandu-le, poti analiza rolul lui in relatie. Intelegand punctul de vedere al cuiva (nefiind nevoie sa fii de accord cu el) ii poti accepta mai usor parerile, ceea ce armonizeaza relatia.

In Manualul de N.l.p. –a lui Joseph O`Connor ne este propus un exercitiu amplu, in care suntem indemnati sa evaluam o relatie problematica din toate punctele de vedere mai sus expuse. Celor 3 puncte expuse li se alatura un al 4-lea. Personal, consider acest ultim punct de vedere cel mai util, pentru ca, percepandu-ma la un nivel mult mai inalt, problema mi s-a parut, in mod surprinzator, banala. Am ajuns la o stare de detasare completa de unde nici nu am mai putut percepe ca exista o problema. Va recomand sa incercati exerciul meta-oglinzilor ale caror puncte de vedere ne duc din interiorul problemei, pana in afara lor, si, mai important, ne permit sa vedem ansamblul lor si implicit, adevarata lor importanta. Nu lasati detaliile mici sa stea in calea unor relatii mari, alegeti panorama!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *