Cum sa-ti faci prieteni

Cu totii ne dorim sa ne dezvoltam calitatile de socializare si sa ne facem prieteni. Iar acest subiect este pe indelete dezbatut in cartea “Cum sa incepi o conversatie si sa-ti faci prieteni“, scrisa de Don Gabor, trainer specializat in dezvoltarea abilitatilor in comunicarea dintre oameni.

Zambetul va fi primul semn al deschiderii tale catre ceilalti,care daca este sincer, va ajunge usor la tinta.

Dupa zambet, al doilea lucru care conteaza este atitudinea noastra in momentul in care salutam: daca te inclini usor catre persoana cu care vorbesti, ii arati interesul tau, disponibilitatea ta la dialog, sau daca ii strangi mana cu caldura spunandu-i un “Buna ziua” prietenos, iti vei atrage cu siguranta un viitor prieten. La prima vedere, salutul tau trebuie sa fie natural, discret, si cu multa iubire pentru cel din fata ta.

La o petrecere poti deschide o discutie, legandu-te de muzica pe care o asculti, de ingrendientele mancarii servite, vorbind la general despre tine, glumind, facand un compliment sincer urmat de o intrebare la care este simplu de raspuns, apoi prezinta-te. Dar poti fi si respins, nu e nici o tragedie. Nu o lua personal, persevereaza! Este mai rau sa fii pasiv, din frica de a fi respins.

O data conversatia pornita, nu te apuca sa vorbesti verzi si uscate, pana zapacesti omul din fata ta.Altfel spus nu-l incarca cu toata viata ta, lasa-l si pe el sa comenteze, si chiar provoaca-l in destainuiri.

Fii atent la ceea ce asculti, si vei sti ce trebuie sa adaugi, cu discretie, fara a intra in intimitati. Vei face surprize placute interlocutorului daca poti anticipa ceea ce el vrea sa spuna, in secunda urmatoare. Atunci cand intervine o pauza in discutie sau spune ceva la care nu poti raspunde, schimba subiectul, si vei iesi din impas.

Fii atent la ce si cat ii dezvalui despre tine,nimanui nu-i place sa auda intreaga ta viata cu bune si cu rele, vei fi plictisitor.
Nu te lauda cu calitatile si reusitele tale. Nu va cade bine. Lasa-i pe ceilalti sa te aprecieze, chiar ii vei indeparta cu orgoliul tau.

Retine-i numele! E foarte important, scriitorul Dale Carnegie spunea:“Cel mai dulce sunet in orice limba vorbita este numele propriei persoane”. Oamenii sunt maguliti cand iti amintesti numele lor.Ca sa nu uitam numele inca din timpul prezentarii, trebuie sa-l asociem cu numele altei persoane.
E bine sa retii mai multe detalii despre acea persoana, pentru ca la urmatoarea intalnire sa stii de unde sa pornesti conversatia, si pentru a arata ca nu-ti este indiferenta.

Manifesta-ti sentimentele pe care le simti fata de acea persoana, atat prin conversatie, cat si prin fapte,dar fii moderat in atitudinea ta. Invit-o la o cafea,intreband-o in ce zi este disponibila, fara a fixa tu ziua.

Pastreaza legatura cu prietenii pe care ti-i faci si cu care ai preocupari commune, prin telefon, email, pentru a-ti dezvolta prietenia. O prietenie creste si se consolideaza in timp, si mai ales prin fapte, ea poate fi asemanata cu evolutia unei plante, creste incet dar sigur, si masura cresterii este impartasirea experientelor commune. Prietenia este construita de doi oameni, nu e suficient unul singur. Dupa spusele lui Ralph Waldo Emerson “singurul mod in care poti avea un prieten, este sa fii tu insuti un adevarat prieten.
Avem nevoie de multa autoeducare pentru a ne consolida toleranta si flexibilitatea ce sunt cheia unei prietenii de durata.

Accepta-ti prietenii ca persoane unice sub soare, cu partile lor bune si rele, traind alaturi de ei atat bucuriile cat si necazurile lor. Daca rezisti alaturi de prieteni asa cum sunt ei, ii vei avea alaturi de tine toata viata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *