Eliminarea mentalitatii lipsei

abundance Cu totii ne dorim in viata abundenta: de iubire, de lucruri, de situatii favorabile, ca totul sa se petreaca asa cum ne-am inchipuit. Si acestea intarzie sa apara. Dar oare care sunt credintele noastre? Ce stim noi cu adevarat despre abundenta? Ne consideram noi vrednici de tot ce ne dorim mai frumos in viata noastra?
Mentalitatea lipsei rezulta din perceptia ta ca nu esti vrednic de iubire. Daca nu te simti vrednic de iubire, vei proiecta in afara ta aceasta stare a lipsei. Vei vedea paharul pe jumatate gol. Daca vezi paharul pe jumatate gol, sa nu fii surprins ca, in curand, nu vei mai ramane cu nimic in el. Lipsa e rezultatul unei perceptii negative.

E de la sine inteles ca acelasi principiu functioneaza si invers. Vezi paharul ca fiind pe jumatate plin si, in curand, el se va umple pana la refuz. Cand stii ca esti vrednic de iubire,ai tendinta de a interpreta cuvintele si faptele altora in mod iubitor. Nu esti usor de ofensat. Daca cineva e nepoliticos cu tine, iei in considerare posibilitatea ca el sa fi avut o zi proasta. Nu te simt victimizat sau insultat.

Modul tau de a privi viata depinde de cum te simti – demn de a fi iubit sau nu, vrednic sau nevrednic. In ambele cazuri vei crea o situatie exterioara ce va consolida opinia ta despre tine insuti.

Toata preocuparea de a avea se datoreaza faptului ca traiti in trecut. Lipsa este pur si simplu, amintirea unor rani vechi. Acestea se proiecteaza cu prea mare usurinta in viitor. Pentru a pune capat mentalitatii lipsei, trebuie sa ierti trecutul. Oricum va fi fost el, nu mai conteaza. El nu mai are efect atunci cand il eliberezi.

Simti ca esti nedreptatit? Daca da, atunci vei proiecta lipsa in viata ta. Numai cineva care se simte nedreptatit va fi nedreptatit. Pentru a pune capat mentalitatii lipsei, incepe cu constientizarea faptului ca te simti nedreptatit. Da-ti seama ca aceasta provine din sentimental tau profund ca nu esti vrednic. Intelege ca exact acum simti ca nu esti vrednic sa fii iubit.
Nu incerca sa-ti modifici gandul. Nu repeta afirmatia: “Acum eu merit sa fiu iubit”, sperand ca asta iti va inversa conditionarea.

Pur si simplu fii constient de faptul ca: “Acum eu nu merit sa fiu iubit. Ma simt nevrednic si lipsit de valoare. Simt ca nu sunt tratat cum trebuie. Mi-e groaza ca lucrurile rele care s-au intamplat in trecut mi se vor intampla iar”.
Pur si simplu fii constient de cat de mult ti s-a incordat si ti s-a strans inima. Fii constient de modul in care te-ai inchis emotional. Si intreaba-te daca te simti mai ocrotit acum decat inainte.

Ti-a parvenit o informatie si ai avut de ales intre a o vedea ca fiind negativa sau pozitiva. Ai ales sa vezi paharul ca fiind golit pe jumatate. Ai ales sa fii o victima. E in ordine. Nu te rusina. Nu e nevoie sa te incordezi si mai tare. Contempla starea si las-o sa plece. “Imi dau seama de alegerea pe care am facut-o si imi dau seama ca ea m-a facut sa fiu nefericit. Nu vreau sa fiu nefericit, asa ca voi face o noua alegere. Voi vedea paharul ca fiind pe jumatate plin”.
Daca vei putea spune aceste cuvinte cu integritate emotionala, vei lasa in urma trecutul si vei linisti rana.
Incearca. Functioneaza.

Ai exersat din greu sa fii o victima si ti-ai invatat bine rolul. Contempla doar alegerea de a fi o victima si fii dispus sa te detasezi de ea. Asta va fi suficient.
Mentalitatea abundentei inseamna sa te simti iubit si vrednic si valoros chiar in clipa asta. Acum poate ca te simti astfel, dar daca suna telefonul si afli ca tocmai ai pierdut o groaza de bani sau ca iubitul te paraseste, cat de valoros te simti?

Numai faptul ca iti recunosti mentalitatea bazata pe frica inseamna un pas mare catre transformarea ei. Onestitatea emotionala este esentiala pentru cresterea spirituala.

Nu te poti forta sa gandesti pozitiv, dar iti poti recunoaste negativitatea. A-ti recunoaste negativitatea este un act la iubirii. Este un gest al sperantei. El spune: “Vad ce se intampla si stiu ca exista o cale mai buna. Stiu ca pot face o alta alegere”. A-ti oferi o alta alegere este lucrarea mantuirii individuale. Iertarea trecutului si desprinderea de el pregateste scena pentru o alta alegere. Indiferent de cate ori ai facut o greseala, ai o noua oportunitate de a te ierta pe tine insuti.
Trebuie sa recunosti rana. Atunci o poti ierta. Ranile ascunse au programe ascunse care ne tin ostatici ai trecutului.

Lipsa este un invatator important. Fiecare perceptie a lipsei in mediul tau ambiant reflecta un simtamant interior de nevrednicie si lipsa de valoare personala care trebuie perfect constientizate.

Experienta lipsei nu este Dumnezeu care ne pedepseste. Esti tu care iti arati tie insuti o credinta ce trebuie corectata. Tu ai capacitatea de a te iubi pe tine insuti. Iar aceasta capacitate trebuie trezita in tine pentru ca sa aiba loc o crestere spiritual autentica. Inveti sa te iubesti pe tine insuti, observand in ce mod iti refuzi iubirea. Si de multe ori vezi cum iti refuzi iubirea – observand cum o refuzi altora.

Abundenta apare in viata, nu pentru ca ai invatat pe de rost vreo incantatie, ci pentru ca ai invatat sa aduci iubirea in aspectele ranite ale psihicului tau.

Paul Ferrini, Iubire fara conditii, Editura For You.

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *