In tot ce faci – innobileaza cu un sens

humGanditi-va cum arata lumea daca toti am fi mai smeriti. Cu siguranta ar fi un loc mai bun daca toti am admite ca nu stim totul, ca avem slabiciuni si ca facem greseli. Ar fi mult mai bine daca am marturisi ca am gresit si daca ne-ar parea rau mai des. Si ar fi inca si mai bine daca i-am trata si pe ceilalti cu respect si demnitate.

De ce este lipsa de smerenie o problema atat de mare? Din cauza unui defect pe care se pare ca toti il avem – suntem prea preocupati de noi insine. In plus, crestem intr-o societate in care aceasta atitudine este intarita constant prin faptul ca ni se reaminteste intruna sa avem grija mai intai de noi. Problema este ca daca fiecare are o atitudine de tipul “mai intai eu” sfarsim prin a face viata celorlalti mai dificila si in final si pe a noastra. Un alt motiv pentru lipsa de smerenie este ca este privita adesea ca pe o slabiciune. Multi oameni o asociaza cu a fi supus si moale – genul plangacios. Avem insa multe exemple in istorie care demonstreaza exact contrariul. Smerenia este, de fapt, un semn de putere si cativa dintre liderii nostri au dat dovada de o asemenea calitate.

Abraham Lincoln, considerat de multi ca fiind cel mai mare presedinte american: la Casa Alba a fost inconjurat de oameni extrem de talentati, cu un ego pe masura. In loc sa se lupte cu ei, le-a recunoscut talentul, le-a flatat egourile, le-a laudat realizarile si i-a ajutat sa serveasca tara intr-o vreme de criza. A reusit toate acestea pentru ca dorea in primul rand binele tarii, nu urmarea merite personale sau onoruri. Abraham Lincoln a fost un om smerit.

Smerenia este o dovada concreta de grija si compasiune, ca si de naturalete. Liderii care vor sa fie urmati de ceilalti oameni trebuie sa inteleaga natura umana si in special propria lor natura. (John Baldoni)

Se va schimba in bine toata omenirea daca o persoana devine mai smerita? Nu. Se va schimba in bine lumea unei persoane daca ea devine mai smerita? Da. Cand devenim mai smeriti, nu ne mai concentram atat de mult asupra propriei persoane si, in felul acesta, devenim mai buni.

In procesul de cercetare a relatiei dintre smerenie si intelepciune, am descoperit citatul din Thomas A’Kempis, mare teolog si filosof al Europei, la inceputul anilor 1400. El spunea ca a avea o parere plina de smerenie si de modestie despre noi insine este “cea mai importanta si folositoare lectie pe care o putem invata”.

Facand acum o referire la Biblie, pacatul originar este mandria. In Eden, pentru a ramane vesnic fericiti si sanatosi, Adam si Eva trebuie sa stea departe de un singur lucru: un amarat de mar. Tentatia lui Lucifer a fost ca daca mananca din mar vor deveni la fel ca Dumnezeu. Daca privim aceasta ca o parabola, invatatura transmisa este ca mandria este radacina tuturor pacatelor. Egocentrismul provoaca aproape toate problemele pe care le avem.
Nu exista niciun alt defect care sa-l faca pe om mai neplacut si de care sa fim mai putin constienti. Si cu cat este mai mare in noi insine, cu atat ne deranjeaza mai mult in altii. Viciul se numeste Mandrie sau ingamfare.

Virtutea care se opune mandriei este smerenia. Daca cineva isi doreste sa dobandeasca smerenia, cred ca pot sa-i spun care este primul pas in acest sens. Primul pas este sa inteleaga ca este un om mandru. Daca iti inchipui ca nu esti ingamfat, inseamna ca esti chiar foarte ingamfat.

De obicei consideram ca mandria este problema altcuiva si nu ne dam seama ca avem si noi acest defect. Daca ne largim perspectiva, constatam ca fiecare are probleme cu mandria, intr-o mai mare sau mai mica masura. Devenim mai constienti de propria noastra mandrie cand trecem prin dureri emotionale, cel mai adesea provocate de altii, dar si de noi insine. Din fericire, durerea poate fi un foarte bun profesor.

Ne invata ca atunci cand inima noastra nu se afla unde trebuie, de obicei capatam opusul a ce cautam. Cand suntem preocupati de noi insine, ne gandim mai ales cum sa obtinem. Dar tocmai atunci, atentia, cinstirea si aprecierile pe care ni le dorim par sa nu mai apara. Si asta pentru ca in mod inconstient ne sabotam singuri. Cand suntem plini de noi insine ii respingem pe oameni. Cele mai bune lucruri in viata ni se intampla asa cum ni le dorim atunci cand oferim cu generozitate si nu avem grija doar de noi insine.

Patru lucruri pe care nu le fac oamenii smeriti:

1. Oamenii smeriti nu cred ca ei stiu totul.
“Abia la sfarsitul vietii am descoperit cat este de usor sa spui “nu stiu”. Somerset Maugham

2. Oamenii smeriti nu cred ca au intotdeauna dreptate.
“Mandria se refera la cei care au dreptate. Smerenia – la ce este drept”. Ezra Taft Benson

3. Oamenii smeriti nu se lauda.
“Pe sconcs il omoara tocmai publicitatea pe care si-o face”. Abraham Lincoln

4. Oamenii smeriti nu ii judeca pe altii.
“Privesc doar trasaturile pozitive ale oamenilor. Nefiind fara defecte, nu-mi permit sa le cercetez pe ale altora”. Mahatma Gandhi

Patru lucruri pe care oamenii smeriti le fac in mod constant:

1. Oamenii smeriti ii trateaza pe ceilalti cu respect.
“Ci toate cate voiti sa va faca voua oamenii, asemenea si voi faceti lor”. Matei 7:12

2. Oamenii smeriti sunt recunoscatori.
“Nu este vorba despre cat avem, ci despre cat ne bucuram de ceea ce avem”. Charles Spurgeon

3. Oamenii smeriti sunt naturali
“Am trei lucruri de pret la care tin foarte mult. Primul este blandetea; al doilea este simplitatea; al treilea este modestia, care ma impiedica sa ma pun pe mine inaintea celorlalti”. Lao Tzu

4.Oamenii smeriti vor sa invete si sa devina mai buni
“Sa fii pregatit sa lasi deoparte toate cunostintele tale si sa permiti vietii sa te instruiasca inseamna sa inveti ce este smerenia”. Michael McGinnis

Paradoxul smereniei: cand devenim constienti de smerenia noastra, o pierdem.

Adevarul este ca niciunul dintre noi nu este cu totul lipsit de mandrie si niciunul nu este complet smerit. Cheia este sa fii constient de asta in timp ce muncesti ca sa iti micsorezi mandria si sa cresti in smerenie. Asa cu am mai spus, scriu despre acest subiect nu pentru ca sunt smerit, ci pentru ca stiu ca trebuie sa muncesc sa fiu mai smerit. Tot ce am cules din intelepciunea altora m-a ajutat enorm, sper sa va ajute si pe dumneavoastra.

“Alegeri care iti schimba viata”, Hal Urban, editura Almatea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *