Lipsa increderii in sine

incredere-in-sine-stima-de-sine-atitudineIata un scurt portret al persoanei lipsite de incredere in sine. Poti oricand afla care este nivelul increderii in sine a unei persoane, sau al tau, recunoscand care din urmatoarele atribute si obiceiuri ii/iti sunt proprii:

    Invinuirea celor din jur
    Neincrezatorul da vina pe ceilalti atunci cand refuza sa accepte ca tot ce se intampla este responsabilitatea sa. Gandurile si tiparele noastre mentale ne ghideaza actiunile, chiar daca de multe ori, se intampla involuntar, tot responsabilitatea noasra este.

    Lamentarea
    Adevarul este ca este mult mai usor sa dam vina pe ceilalti decat sa ne decidem sa ne schimbam. Cu totii trebuie sa trecem printr-o autoeducare menita sa ne inlature toate prejudecatile si tiparele mentale. De multe ori noi suntem cei ce ne putem ajuta, pentru ca avem acces la o autocunoastere profunda,si tindem sa fim mult mai sinceri cu noi insine.

    Agresivitatea
    Vine din dorinta de a castiga, o cearta, o competitie, pentru a dovedi ca avem dreptate si pentru a fi acceptati.

    Dependenta
    Cei ce nu se pot accepta asa cum sunt, se refugiaza in tigari,sex, bautura, mancare, munca excesiva, orice ar putea sa le aduca completare. Aceste remedii le aduc o multumire de moment, care acopera slaba Incredere in sine si emotiile negative.

    Depresia
    Apare atunci cand credem ca ceva din exteriorul nostru ne impiedica sa avem ceea ce ne dorim, si implicit, ne sta in calea fericirii. Disperarea vine din sentimentul de inferioritate a persoanei lipsite de incredere, si din convingerea ca ca nimic din ceea ce face nu se poate multumi pe sine sau pe cei din jur.

    Lacomia si egoismul
    Nevoile unei persoane lipsite de incredere in sine sunt uriase, pentru ca ele tin loc iubirii de sine. Genul acesta de persoane sunt rareori interesate de nevoile celor din jur, drept urmare, persoanele cu o problema a increderii in sine nu prea au prieteni apropiati, din cauza ca nu se plac, si implicit, nu vor gasi multe persoane pe placul lor. Acest tip de persoane tind sa fie agresive, singuratice, dominatoare, critice si negative.

    Indecizia
    Cei neincrezatori in sine au o frica mare de a face greseli, sunt de obicei persoane perfectioniste, care accepta intotdeauna confirmarea celor din jur asupra a ceea ce au sau nu au de facut. Totul depinde de felul in care aceste persoane sunt vazute, si apreciate pentru actiunile lor.

    Materialismul
    Indecisul si neincrezatorul va incerca aproape intotdeauna sa impresioneze prin posesiunile si manierele iesite din comun: case cat mai mari, masini cat mai scumpe, vocea cat mai ridicata, ras fortat si zgomoos, totul pentru a atrage atentia, si pentru a tine ascunse complexele de inferioritate.

    Autocompatimirea
    Acest defect isi are radacina in incapacitatea de a lua controlul asupra vietii noastre. Ne punem speranta ca ajutorul nostru va veni de la ceilalti, de la politicieni, de la sefi, companii. Adevarul este ca totul tine de noi, iar daca suntem dezamagiti, criticati, enervati, acest lucru se intampla pentru ca noi le permitem celorlalti.

Vestea buna este ca prin autodisciplina si autoeducare ne putem ridica nivelul stimei de sine. Chiar este in puterea noastra sa ne imbunatatim increderea in sine, si totul tine de acceptare:

1. Accepta situatiile asa cum sunt
Toate problemele tale fizice sau emotionale, si cele de incredere in sine vin din rezistenta ta la realitatea ta sau a celor din jur-sau realitatea unei situatii date pe care ai vrea sa o schimbi si nu poti. Realitatea personala consta din mentalul, emotionalul, fizicul pe care momentan nu-l putem schimba. Ea este cumulul concenptiilor, valorilor, motivatiilor, actiunilor de pana acum. Refuzul si inabilitatea de a o schimba sunt sursa problemei. Examinandu-ti frustrarile si supararile vei vedea ca toate problemele tale vin din imposibilitatea de a schimba problema, imediat ce apare. Inlocuirea obisnuitului acces de nervi cu acceptarea situatiei ne linisteste mintea pentru ca ulterior sa gasim solutia potrivita. O stare constanta de calm si optimsm ne va face mai increzatori si pozitivi.

2. Accepta-i pe ceilalti asa cum sunt
Renunta sa-i mai schimbi pe ceilalti. Cheia increderii in sine este sa fim atat de confortabili cu noi insine incat sa nu ne pese de defectele celor din jur. Trebuie sa muncim la autoeducarea vointei noastre astfel incat sa acceptam ca nu trebuie sa-i schimbam pe ceilalti. Cand te surprinzi judecand pe cineva opreste-te si analizeaza sentimentul, accepta-l si ia situatia ca atare, fara a mai judeca. Repetand acest exercitiu simplu, in timp poti fi liber si increzator, indiferent de cei din jur.

3. Accepta-te asa cum esti
Accepta-te cu calitati si defecte luand responsabilitatea completa asupra ta. Orice vina ar fi avut parintii, prietenii ori colegii tu ai controlul asupra ta si poti sa te schimbi oricand. Aminteste-ti ca daca esti critic cu ceilalti vei fi si cu tine. Fa o lista (chiar si mentala) a calitatilor tale, apreciaza-te pentru toate realizarile, calitatile tale si toate aspectele tale pozitive. O data ce inveti sa te iubesti, nu vei mai fi autocritic si sever cu tine. Iar de indata ce te iubesti si cei din jur vor incepe sa te iubeasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *