O curiozitate despre psihanaliza

citat lao tzuO jurnalista americana a realizat o ancheta in randul pacientilor unor psihanalisti, care-si incheiasera terapia cu multi ani in urma.

“Jurnalista voia sa afle daca modificarile pe care le cunoscusera in cursul tratamentului au fost de durata si ce anume le declansase.

A fost foarte surprinsa sa constate ca pacientii isi aminteau mai ales despre felul in care erau primiti de terapeutul lor, de blandetea si de caldura lui!

Cu o vioiciune egala, ei vorbeau despre ambianta incaperii si despre confortul canapelei sau al fotoliului pe care le utilizasera.
Despre interpretarile scanteietoare ale psihanalistului isi aminteau foarte putin…

In psihologie, putem spune ca exista, de asemenea, doua feluri de medicina. Prima este cea pe care o practicam in aceasta lucrare. Ea are drept oniectiv o intelegere a mecanismelor psihologice angrenate in elaborarea personalitatii. Vizeaza descrierea capcanelor de identitate, astfel incat individul sa-si poata continua evolutia pana la a simti un sentiment de mare fericire.

Cealalta medicina psihologica nu are nimic de-a face cu psihologia propriu-zisa, dar ea influenteaza puternic starile interioare ale pacientilor nostri. Astfel, cand mi s-a prezentat ocazia, mi-am luat libertatea de a le sfatui pe persoanele foarte depresive sa se plimbe in natura, sau chiar sa faca exercitii de aerobic la sala din cartier. Ideea e ca orice e bun pentru a ne repune in miscare, vitalitatea fizica poate foarte bine sa antreneze vitalitatea psihica.

I-am sfatuit pe alti pacienti sa faca masaj pentru a acompania si a sustine efortul psihoterapeutic. In grupurile mele de la ProductionsCoeur.com incurajez practica mijloacelor de expresie creatoare, deoarece i-am observat pe multi dintre pacientii mei regasindu-si pofta de viata atunci cand participa intr-un cor sau cand fac teatru de amatori.

Pe scurt, mi s-a parut intotdeauna ca, in paalel cu indispensabila intelegere psihologica, trebuie propuse mijloace pe care le-am putea califica drept instrumente de exprimare si de expansiune.

Aceste mijloace nu rezolva in mod direct problema, dar modifica in mod considerabil starea interioara a persoanei care sufera si, in acest sens, servesc la dezvoltarea interioara. Daca respirati adanc, daca fredonati un cantec, daca dansati, daca va plimbati in natura, daca va faceti timp sa contemplati lucrurile care va plac si daca meditati, toate acestea va vor schimba starea de spirit interioara.

Daca aveti grija sa construiti in jurul vostru o atmosfera armonioasa, cu muzica, miresmele si lumina potrivite, efortul acesta va va ajuta pe parcursul ales. Demersul este, nici mai mult, nici mai putin, un mod constructiv de a va recunoaste si de a va iubi, in orice caz, decat utilizarea tigarii ori a mancarii in chip de recompensa.

Este vorba despre un alt gen de asistenta terapeutica. Ea este realizata cu ajutorul ambiantei si al mediului inconjurator, pe care ni le faurim pentru a favoriza exprimarea elanurilor noastre. Prin extensie, un cuplu, o familie, un cerc de prieteni, o munca anume formeaza un context de vindecare, in privinta caruia ne-am asumat responsabilitatea. Nu aceste medii relationale sunt responsabile de elanurile noastre interioare -ele nu fac decat sa reflecte ce este in noi-, dar ne pot inspira. Sa spunem, in sfarsit, ca pornind de la momentul in care un individ si-a atins fibra creatoare, el isi ofera mediile care corespund din ce in ce mai bine elanului sau creator si isi da dreptul de a se schimba fara rusine si fara culpabilitate.”

Extras din Guy Corneau -Calau si victima

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *