Puterea cuvintelor

putereacuvintelor-hal-urban-carti-autoeducare Puterea Cuvintelor
Autor: Hal Urban
Editura: Amaltea
Categoria: Autoeducare/dezvoltare personala

Hal Urban a fost profesor timp de 36 de ani, a primit multe premii, are doctoratul in educatie, a lucrat la universitatea Stanford, specializandu-se in psihologia succesului. Este, de asemenea, un speaker motivational performant si un autor de succes. In cartea sa Puterea cuvintelor el ne explica impactul pe care cuvintele il au asupra vietii noastre si felul in care ne putem folosi de autoeducare cu ajutorul puterii cuvintelor. Astfel, avand grija asupra cuvintelor pe care le folosim avem sansa sa de a cultiva o mai buna comunicare si imbunatatirea tuturor relatiilor
Insasi Biblia spune “Intai a fost cuvantul”, de aici se vede importanta lui in viata noastra. Din tot ce spui, prin felul cum o spui, prin momentul ales pentru a spune ceva, chiar se poate schimba viata cuiva. Bagajul de cuvinte ce ne sta la indemana este imens, din el putem alege cuvintele frumoase, incurajatoare, care pot ridica un om pe o alta treapta de viata, sau dimpotriva, poate descuraja, poate schimba rau sensul vietii cuiva. Iata ce spune Buddha in acest sens:

“Cuvintele au puterea de a vindeca sau de a distruge. Insa atunci cand cuvintele sunt deopotriva adevarate, si frumoase pot sa ne schimbe viata.”

autoeducare-comunicare-relatiiPe aceasta tema scriitorul ne da urmatoarele sfaturi de autoeducare, care imbunatatesc comunicarea si dezvoltarea unor relatii armonioase:

    1. Exprima-te liber dar nu jigni. N-ai dreptul de a otravi atmosfera prin asa-zisa sinceritate, prin laudarosenie, injuraturi, barfa, minciuni, autocompatimire, tachinare, manipulare, certuri, etc.

    2. Foloseste cuvintele ce vin din inima. Omul bun va scoate cuvinte bune iar cel rau cuvinte rele.Astfel cuvintele ne dau de gol, de descopera adevaratul ego.

    3. Depisteaza gunoiul si scapa de el. Incearca sa selectezi doar lucrurile pozitive pe care sa le memorezi sau la fel ca la Tv, cand schimbi canalele, asa trebuie sa eviti sa petreci timpul alaturi de persoane care iti scad moralul sau iti influenteaza negativ viata.

    4. Incepe ziua cu o atitudine pozitiva, gandindtu-te la ceva frumos, propunandu-ti sa faci numai bine peste zi, sau citind ceva util. John Milton spune: “Binele cu cat este impartasit mai mult, cu atat se dezvolta mai mult.”

    5.
    Alege cuvinte potrivite, pline de speranta, energie, voiosie. In acest sens Maya Angelou spune: “Cuvintele patrund in trup. Ele ne pot face sa ne simtim bine (…) sau pot cauza adevarate depresii. Intra in trupuri si provoaca uneori tristete si amaraciune, iar in cele din urma chiar boala.”

    6. Saluta si intereseaza-te de starea interlocutorului tau. Foloseste un ton bland in vorbire, o strangere de mana, o expresie partiala, vesela. Intreaba-l de sanatate, de problemele lui, de familia lui.

    7. Descopera valorile umane. Cauta sa vezi ceea ce este mai bun in alti oameni, de obicei noi vedem mai intai defectele unui om, cu toate ca poate el are multe calitati. Gasim intotdeauna tot ce cautam, binele sau raul intr-un om.

    8. Ofera laude si multumiri oamenilor. Da vesti bune, fa un compliment sau doua, intreaba de familie, si fa chiar o glumita. Vei vedea ce bine se va simti interlocutorul tau mai ales daca nu-I vei uita ziua de nastere sau onomastica.

    9. Fa-l pe cel din fata ta sa se simta important: “Intereseaza-te de activitatea lui, de hobbi-urile lui, de preferintele lui.”

    10. Alege cuvinte de afectiune intr-o conversatie, nu fi nepasator la problemele celui din fata ta, iubirea din cuvintele tale poate chiar vindeca sufletul, poate intretine o casnicie sau o prietenie.

    11.Foloseste intr-o conversatie cuvinte respectuase, politicoase, civilizate in relatiile cu strainii, sefii tai sau subalternii tai.

    12. Foloseste-te de beneficiile terapeutice ale rasului. Vei fi si tu si interlocutorul tau mai sanatos cand vei face o gluma.

educarea-copiilor-psihologie-copiiIn continuare scriitorul ne da cateva sfaturi in legatura cu educarea copiilor nostri:

    -Ia in serios conversatia cu copilui tau si mai ales ai grija cum vorbesti si cum te comporti cu partenerul tau de viata deoarece copilul vede si invata totul de la voi.

    -Citeste copilului tau povesti inainte de culcare, este foarte educativ.

    -Nu fi dictator cu copilul tau, pune-I intrebari potrivite, prietenoase, si nu-l certa pentru orice.

    -Ia masa de seara in familie, intretinand o conversatie cordiala si educativa.

    -Descopera cu abilitate greselile copilului tau si corecteaza-le cu blandete.

    -Acorda-i mai mult timp educatiei copilului tau si nu uita ca este un adult in devenire.

autoeducare-comunicare-relatii-serviciuHall Urban ne indica cum sa folosim cuvintele la serviciu, intre sef si angajat, ce cuvinte de incurajare sporesc performantele sportive, cum sa marim valoare sensului cuvintelor si anume prin scrierea lor de mana in scrisori/emailuri de multumire, de simpatie, felicitari, de compasiune, de prietenie sau iubire. Toate aceste mesaje/emailuri scrise au patru trasaturi comune, si anume sunt: Sincere, Scurte, Specifice si Spontane.
Nu uita sa ai ceva bun de spus colegului tau, sa-l ajuti prin cuvinte, daca nu chiar prin fapte. In acest sens, Maica Tereza ne spune: “Nu lasa pe cineva care vine la tine sa plece altfel decat fericit si multumit.”
Aceasta carte merita citita de catre cei ce doresc aprofundeze felurile in care putem folosi cuvintele ca mijloc de a cladi relatii frumoase si durabile. Alegand cu grija cuvintele putem construi sau distruge, alegerea este a noastra, si este mai simplu ca oricand luand decizia de a pune iubire si recunostinta in cuvintele noastre. Ele au o putere mai mare decat ne imaginam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *