Reinterpretandu-te pe tine insuti

ccAtunci cand nu este vindecat, trecutul ne poate distruge viata. El ne inmormanteaza darurile neasemuite pe care le avem, creativitatea si talentul. Atunci cand aceste parti din noi insine sunt nerecuperate, ele stagneaza inauntrul nostrusi le folosim impotriva lumii noastre, in loc de a le folosi in armonie cu ea. Credem ca suntem furiosi pe lumea intreaga, ca vrem sa schimbam lumea – ca daca lumea ar fi altfel, noi ne-am putea implini visele. Dar cei care trebuie sa se schimbe suntem noi insine. Suntem maniosi pe noi insine ca nu facem sa dainuie si nu acordam onorurile cuvenite fortei dumnezeiesti dinauntrul nostru, pentru ca nu ne acordam permisiunea de a ne exprima asa cum ne dorim cu adevarat. Credem ca suntem furiosi pe parintii nostri, pentru ca ne-au oprimat in copilarie. De fapt, suntem furiosi pe noi insine, pentru ca am perpetuat aceasta oprimare. Este ca si cand, cu mult timp in urma, cineva ne-ar fi pus intr-o cusca si – desi cusca nu mai e acolo de ani de zile – noi inca ne luptam sa daramam zidurile ei imaginare. Cusca este limitarea pe care ne-am impus-o noi insine, neincrederea in sine si frica noastra. Am fost invatati ca e greu sa urmam visele. E posibil sa nu fi inteles ca e mult mai greu sa traim zi de zi, stiind ca nu ni le urmam. Ni s-a luat dorinta, care este cheia pentru realizarea pe deplin a potentialului nostru spiritual. Ni s-a lasat disperarea, care creste incet si se exprima in trupurile noastre ca boli – si in psihicul nostru, ca manie. Daca nu vrem sa cadem la pace cu trecutul, nu facem altceva decat sa tragem disperarea si furia inspre viitor.

Puterea de a va privi, cu discernamant, trecutul si de a lua inapoi aspecte din voi insiva, pe care le-ati alungat, se afla in voi. Tot ceea ce aveti de facut este sa inchideti ochii, sa mergeti inauntrul vostru si sa va puneti intrebari. Puterea de care aveti nevoie se afla acolo – dar ea va iesi, numai atunci cand dorinta de a va schimba viata este mai puternica decat dorinta de a ramane aceiasi. Intotdeauna, este mai usor sa-i acuzam pe altii, pentru starea in care se afla viata noastra. Cand pierdem legatura cu noi insine, pierdem legatura cu divinitatea si, deoarece nu mai avem incredere in noi, ajungem sa credem ca alti oameni nu sunt demni de incredere. Pentru unii oameni, durerea trecutului este atat de mare, incat ei cred ca singurul mod prin care pot face fata este sa acuze si sa nege.

Daca vreti sa va schimbati prezentul, trebuie sa va acceptati, cu dragoste, trecutul. Daca vreti sa va manifestati dorintele, trebuie sa fiti raspunzatori de tot ceea ce are loc in lumea voastra.

Adesea, daca vreti sa vedeti viitorul cuiva, tot ceea ce aveti de facut este sa-i priviti trecutul. Trecutul ne duce la concluzia ca tot ceea ce putem spera in viitor, este o varianta a ceea ce avem deja. Aceasta ii opreste din drumul lor, pe cei mai multi dintre oameni. II impiedica sa vada mai departe si face ca visele sa le dispara. Uitati-va in jurul vostru si veti vedea ca majoritatea oamenilor raman neschimbati. Priviti viata lor de acum 20 de ani si, in cea de acum, veti vedea o varianta foarte putin diferita de tema originala. Problemele de baza – fie ca e vorba de sex, bogatie, relatii, sanatate sau cariera – adesea raman dominante, pe tot parcursul vietii noastre. Trecutul modeleaza tot ceea ce spunem, cum vedem lucrurile si cum traim. Unii taram nu numai trecutul nostru dupa noi, ci si pe cel al parintilor nostri. Durerea este transmisa de la o generatie la alta si, daca nu este privita in fata, ciclul nu se va incheia niciodata.

Incepem sa nu ne asumam parti din noi insine, din cauza convingerilor noastre de baza – care sunt intotdeauna legate de familia noastra si de copilaria noastra timpurie. Ce anume au facut parintii nostri si ce nu au facut a avut un impact enorm asupra vietilor noastre. Durerea pe care ati trait-o ca experienta cand aveati doi ani, sau sase, sau opt, se afla sub suprafata constiintei voastre. Ea exista in permanenta acolo si va conduce viata, pana in clipa in care este modificata.

Majoritatea oamenilor nu-si exploreaza niciodata convingerile profunde, pentru a vedea daca le-au ales in mod constient.

Partea intunecata a cautatorilor de lumina. Cum sa va recuperati puterea, creativitatea, stralucirea si visele – Debbie Ford, Editura For You

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *