Santajul sentimental

coperta carte psihologie practica dona frazierSantajul sentimental
Autori:Susan Forward si Donna Frasier
Editura: Trei
Categoria: Psihologie practica

Susan Forward este o binecunoscuta psihoterapeuta care a mai scris si best sellerul “Barbati care urasc femeile si femei care-i iubesc”. Autoarele ne invata in aceasta carte cum sa luptam impotriva santajului sentimental. Este o carte de autoeducare ce ne invata sa constientizam problema santajului sentimental care se intalneste foarte des. In aceasta carte autoarele ne vorbesc detaliat despre metodele santajistului asupra partenerilor. Dar nimic din tot acest santaj sentimental nu s-ar intampla daca nu am accepta sa fim victime, daca ar functiona mecanismele de autoaparare puse in functiune de o dezvoltare personala pusa la punct. Cartea incepe cu exemple demonstrative de manipulare sentimentala care ne introduc in miezul problemei: “I-am spus sotului ca urma sa fiu ocupata cu un curs o data pe saptamana, seara si s-a suparat teribil; in felul sau specific, tacut – Ai sa faci cum vrei tu, mi-a spus el, dar sa nu ai pretentia sa ma gasesti asteptandu-te acasa. Eu sunt intotdeauna disponibil cand ai tu nevoie de mine, tu de ce nu poti fi, pentru mine?.Stiam ca argumentul lui era stupid, dar m-a facut sa ma simt egoista. “
De obicei reusesc sa ne santajeze cei pe care ii iubim, parinti, prieteni, parteneri, sau cei de care avem nevoie sau depindem: sefi, vecini etc.
De multe ori putem numi aceste manipulari “erori de comunicare”, dar nu este asa; cel mai puternic si mai lipsit de scrupule se impune prin acest gen de santaj, asupra celui mai slab.
Totusi, constientizand acest santaj, observandu-l in actiune din timp, cel slab poate reusi sa il corecteze pe celalalt, relatia ajungand in echilibru.
In primul rand cel santajat trebuie sa devina mai puternic, sa elimine regretele, nesiguranta, temerile, supararile deoarece aceste defecte sunt simtite de partener. Odata santajati, devenim mai nervosi, frustrati si tindem sa ne descarcam nervii pe cei mai slabi ca noi, pe copii sau subalterni.
“Santajul sentimental ne macina si se amplifica pana cand ajung sa fie puse in pericol relatiile noastre cele mai importante si intregul nostru respect de sine”.

Un santajist poate fi recunoscut dupa urmatoarele:

    1. va incerca sa domine;
    2. va ignora protestele voastre;
    3. va sustine superioritatea motivelor sale;
    4. isi va sustine nevinovatia;

    El va renunta la scrupule, “nu conteaza cum joci jocul, atat timp cat nu pierzi”, el nu accepta frustrarea, pierderea, el vrea totul netinand cont de sentimentele celuilalt. De aceea analizati-va comportamentul si insusiti-va aceste afirmatii:

  • Imi sustin convingerile;
  • Nu las teama sa imi guverneze viata;
  • Ma confrunt cu cei care m-au ranit ;
  • Eu stabilesc cine sunt ;
  • Imi tin promisiunile pe care mi le fac mie insumi;
  • Imi protejez sanatatea psihica si mentala;
  • Nu-i tradez pe altii;
  • Spun adevarul;

Daca am asimila aceste precepte si am continua sa lucram la dezvoltarea noastra personala am ajunge a o tinuta morala deosebita, am mentine o casnicie sau niste relatii durabile de prietenie cu cei din jur, bazate pe respect reciproc si nu pe santaj sentimental, iar lumea ni s-ar parea altfel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *