70 de cai spre fericire

dezvoltare personala1. Viata ta are scop si semnificatie
Esti in viata cu un anumit scop. Fara tine lumea nu ar mai fi la fel, actiunile tale au impact asupra celorlalti, asa ca alege sa fii fericit. Alegand si sa ai un scop in viata vei avea cele mai mari sanse sa fii fericit. Studiile au aratat ca 7 din 10 americani care nu au un scop in viata sunt nefericiti.

2. Foloseste o strategie pentru atragerea fericirii
Oamenii nu se nasc fericiti sau nefericiti, fericirea este o stare, si trebuie sa exersezi pana o dobandesti. Cel mai usor lucru este sa observi ce te face nefericit si sa incetezi sa mai faci lucrul acela. Apoi, gandeste-te la ceea ce-ti doresti si foloseste o strategie pentru a dobandi lucrul acela. Studiile arata ca oamenii fericiti si cei nefericiti au vieti destul de similare, cu experiente asemanatoare, diferenta este starea de spirit a acestora. Ce ii diferentiaza este felul in care acestia percep lucrurile. Oamenii nefericiti petrec mult timp gandindu-se la lucrurile negative care li s-au intamplat, in timp ce oamenii fericiti vad partea buna a lucrurilor.

3. Nu trebuie sa fii invingator mereu
Oamenii foarte competitivi ajung sa se bucure de lucruri mai putin. Imediat ce ai obtinut un succes te gandesti la urmatorul, iar cand ai pierdut pui la suflet infrangerea. Este bine sa fii ambitios, dar echilibrul conteaza cel mai mult, si in acst caz.

4. Ai grija cu cine te compari
De multe ori ne comparam succesul cu a celor din jur, nu suntem pe deplin multumiti de ceea ce am realizat, pentru ca vecinul a ajuns mai sus, colegul a castigat un procent mai gras, amicul X are masina mai noua, iar prietena Y are abdomenul mai plat. Niciodata ceea ce avem nu va fi deajuns daca nu acceptam ceea ce avem deja.

5. Cultiva noi prietenii

Se spune ca relatiile sunt ca florile, ele infloresc in timp daca ai grija de ele si le acorzi destula atentie. Iar daca cultivi unele noi, vei avea si mai multe beneficii. Prieteniile sunt un factor important in stabilirea fericirii tale. Se spune ca daca ai relatii de prietenie satisfacatoare poti fi de pana la 4 ori mai multumit de viata, decat daca esti un om singuratic.

6. Inchide Televizorul

Televizorul te poate sustrage de la adevarata viata care se deruleaza sub ochii tai, fara ca tu sa-ti dai seama. Daca nu esti constient, poti fi absorbit, aproape hipnotizat, manipulat, convins ca ai nevoie de lucruri noi, sigur ca altii au o viata mult mai abundenta ca a ta, ca altii sunt mai fericiti. Televizorul iti prezinta niste oameni cu niste masti ce se afla acolo pentru a castiga bani, iar tu, urmarindu-i pierzi timp, bani, dar mai ales pierzi contactul cu lumea adevarata care ti-o poti construi fara sa-ti spuna cineva ce si cum.

7. Accepta-te asa cum esti
Munca pe care o practici, cartierul in care locuiesti si functia pe care o ai nu sunt criteriile care definesc gradul tau de fericire. Acceptandu-te cu numarul de kilograme pe care il ai, culoarea ochilor si contul curent bancar, vei observa ca poti rasufla usurat. In loc sa muncesti sa schimbi ceea ce ai, incearca sa accepti, numai lucruri bune vor veni din asta.

8. Aminteste-ti de unde vii
Sarbatoreste-ti etnia, nationalitatea, religia. In ultima vreme tot auzim discutii despre cat de frumoasa este iarba de partea cealalta a gardului. Dar o data ce acceptam tara in care ne-am nascut, si incercam sa intelegem lectia pe care o avem de invatat, vom avea putere mai mare sa schimbam tot ceea ce nu ne place.

9. Practica exercitiul recunostintei inainte de culcare

Inainte sa adormim suntem bombardati de ganduri, care mai de care, toate parca striga: “Alege-ma pe mine!” Vine un gand, pleaca, vine altul, nici nu apucam sa terminam ideea ca isi face aparitia alt gand, si tot asa, pana cand nu ne mai putem aduce aminte ce gand a declansat intregul dialog mental. Si asta se intampla noaptea, inainte de a adormi, cand avem nevoie de pace cel mai mult. De aceea, sa alegem un exercitiu usor, acela de a rememora evenimentele zilei penttru care suntem recunoscatori. Poate am cunoscut pe cineva nou, am invatat ceva util, am facut o prajitura buna, am tinut un bebelus in brate, sau doar am vazut un film frumos. In fiecare zi facem ceva de care sa fim recunoscatori, iar aceste sentimente frumoase ne vor face sa dormim mai bine, mai impacati.

11. Banii nu sunt totul, prietenia este mai inportanta
Un proverb spune: “Banii sunt ca manusa, iar prietenia este ca si mana. Prima este folositoare, dar a doua este esentiala.”
In ciuda faptului ca fericirea este greu de definit, specialistii au identificat factorii care au ponderea cea mai mare in fericirea oamenilor. Acestia nu sunt banii, ci relatiile inter-umane: numarul de prieteni, cat de apropiati sunt acestia, apropierea de familie, relatiile bune cu colegii de munca si vecinii.

12. Este bine sa ai asteptari realiste
“Oamenii fericiti nu primesc tot ce-si doresc, dar vor majoritatea lucrurilor pe care le primesc.” Ei sunt favorizati de faptul ca imaginea pe care si-o fac despre viata nu este asemanatoare cu cea a celui mai bogat om din lume sau a familiei ideale. Atunci cand idealurile sunt atat de marete incat nu va ajunge niciodata la ele, este clar cum isi va considera acel om viata, stima de sine si gradul de fericire.

13. Fii deschis la idei noi

Invata si adapteaza-te continuu. Pentru ca lumea se schimba continuu. Nu ramane in starea de confort data de ce stii deja pentru vei frustrat odata cu trecerea timpului. Armonizeaza-te cu schimbarile din jur. Schimba-ti obiceiurile si asteptarile, dar in acord cu ceea ce esti tu si nu de dragul altora.

14. Spune-le oamenilor cat de importanti sunt pentru tine

Relatiile se cladesc pe apreciere reciproca si cel cel mai bun mod de a arata cea apreciere este de a-i spune cuiva cat de important este el pentru tine. Unul dintre motivele pentru care nu o facem prea des este pentru ca am putea parea vulnerabili. Aceasta din cauza ca vedem relatiile cu ei ca pe niste competitii, in care importante sunt puterea, taria si pozitia asumata.

15. Daca nu esti sigur, poti presupune, dar fa-o in directie pozitiva
Oamenii nefericiti se comporta pesimist intr-o situatie neclara. Daca nu stiu de ce o persoana este draguta cu ei, presupun ca are un interes ascuns. Persoanele fericite, intr-o astfel de situatie banuiesc doar ca persoana este intr-adevar draguta. Actiunea altuia poate fi vazuta ca un act egoist, dar doar daca alegem sa privim asa. Insa aceasta perspectiva ne face reci, critici si cinici. Inca o diferenta intre fericire si nefericire: felul in care alegem sa privim lumea si actiunile ei, ii poti banui ca sunt bine intentionati sau rau intentionati. Fericirea inseamna, pana la urma, interpretarea lumii in sens pozitiv.

16. Crede in tine
Nu te discredita. Daca nu crezi in tine, nu poti functiona. Capacitatea de a face ceva trebuie sa fie insotita de credinta ca poti face ceva. “Daca crezi ca poti face ceva sau nu crezi ca poti face ceva, in ambele situatii ai dreptate”

17. …dar nu crede in tine prea mult

A crede in tine inseamna ca stii ca poti face un lucru sau altul, dar nu ca nu vei gresi niciodata. Nu fi convins ca daca esti talentat, nu mai ai nimic de invatat de la altii. Lucrul acesta se poate vedea si in relatii, cand unul dintre parteneri este convins ca parerea lui primeaza si nu este deschis la sugestii si optiunile celuilalt, atunci neintelegerile pot fi foarte dese.

18. Cand ai probleme, accepta ajutor
Suntem fiinte sociale, de aceea putem impartasi alaturi de momentele placute si situatiile in care avem probleme. Fie cu cei mai apropiati, fie cu cei care au intalnit si ei acest tip de situatii. Cateodata, perspectiva unei persoane din afara poate ajuta, poate oferi o solutie la care nu ne-am fi gandit. Ascunzand problemele credem ca ne pastram masca de invincibili, dar ne si asiguram ca nu primim niciun fel de ajutor. Grijile legate de probleme pot fi covarsitoare, impartasindu-le, ajuta.

19. Nu-ti fie frica de inaintarea in varsta
Oamenii mai in varsta sunt la fel de fericiti ca cei tineri. Motivele pot diferi. Apare insa o serenitate legata de viata pe care tinerii nu o cunosc sau banuiesc. Nu-ti regreta varsta, poti sa o dezvalui fara probleme. Tu alegi daca faci o problema din ea sau nu. Studiile nu mint: nu exista legatura intre gradul de fericire si varsta inaintata.

20. Stabileste o rutina pentru treburile casei

Te ajuta sa stii ce ai de facut, ordinea in care vei face lucrurile astfel incat sa nu te intrebi mereu cam ce mai ai de facut. Stabilind o rutina, impartind sarcinile nu numai intre membrii familiei, dar si pe zile, perioade sau alte criterii personale, ajuta la minimizarea grijilor legate de munca.

21. Nu fi supra-protectiv
Nimeni nu vrea ca cei iubiti sa fie raniti, dar trebuie sa ii lasam sa-si traiasca viata. Petrecandu-ne timpul ingrijorandu-ne si incercand sa prevenim mereu potentiale evenimente, ne va duce in situatia de a fi preocupati si ingrijorati, adesea fara motiv. Orice lucru presupune un risc, iar frica poate deveni un pericol mai mare decat lucrul de care ne este frica (Franklin Roosevelt).

22. Atentie: s-ar putea sa ai deja ceea ce iti doresti

Adesea uitam sa ne oprim putin si sa evaluam de unde am pornit si unde am ajuns. Tendinta este sa vrem mereu mai mult. Intr-un studiu efectuat pe oamenii in pozitii de management, aproape jumatate dintre ei nu erau multumiti cu ceea ce au realizat pentru ca nu isi evaluau si apreciau realizarile, scopul lor fiind doar promovarea, cu atentia doar la ce nu au.

23. Pastreaza-ti credintele religioase
Ele pot oferi unele raspunsuri, intr-o lume plina de intrebari.

24. Fa ceea ce ti-ai propus sa faci

Sa vorbesti, dar sa nu treci la fapte este un mod de a evita progresul. Si in viata personala si in cea profesionala este important sa faci ceea ce ai spus ca faci. Promisiunile pe care le faci tebuie indeplinite, daca doresti ca oamenii sa aiba incredere in tine. Daca doresti ca tu sa ai incredere in tine.

25. Nu fi agresiv cu prietenii si familia
Chiar daca ai dreptate, nu ai nimic de castigat din conflictele cu cei apropiati. Acestia sunt mai importanti decat subiectul de dezbatere. E adevarat, nu ar fi minunat sa avem mereu dreptate si sa-i convingem pe toti de dreptatea noastra? In cuplu, insa, critica permanenta si impunerea punctului personal de vedere reduce fericirea. Ambilor.

26. Tine cu echipa locala

Are un efect pozitiv asupra relatiilor din comunitate, urmarind evenimentele sportive impreuna, implicand emotii impreuna cu cei apropiati, cu vecinii, ajuta la formarea si pastrarea unei legaturi in comunitate.

27. Nu confunda lucrurile cu succesul
Toti oamenii isi doresc succesul, din diferite motive. Ei au nevoie de anumite lucruri ca indicatori ai succesului: casa, masina, salariu mentionat adesea, haine, bijuterii sau accesorii. Reevalueaza ce inseamna succesul cu adevarat. Familia, prietenii, relatiile frumoase cu cei din jur, evenimentele sarbatorite impreuna sunt lucruri care aduc acea pace in suflet, numita adesea fericire. Bucuria de a avea o masina scumpa inseamna mandrie, bucuria de a avea un prieten adevarat inseamna incredere.

28. Fiecare relatie este diferita
Daca ai fost dezamagit de o relatie cu un prieten/a in trecut, aminteste-ti ca fiecare relatie este diferita. Poti avea relatii minunate cu unii oameni si altele mai putin armonioase cu alti oameni, asta pentru ca fiecare este diferit. Fiecare se afla la un stadiu diferit de evolutie personala, de aceea nu ne putem intelege bine cu toata lumea, iar acesta este un lucru pe care sa-l acceptam ca atare. Putem insa sa ne bucuram de acele relatii care functioneaza bine.

29. Nu gandi: “si daca…”

Daca iti petreci timpul imaginandu-ti cum ar fi fost lucrurile daca…, nu faci un lucru constructiv. Nu vei putea intoarce timpul oricum, si nici nu vei sti exact cum ar fi fost daca…. Este pur si simplu contraproductiv si te mai face si nefericit. Mai bine gandeste-te ce poti face de acum inainte.

30. Daca nu-ti poti atinge scopurile, ele te vor rani
Vei deveni dezamagit si suparat. Reevaluaza-ti scopurile pe parcurs, in functie de cum se schimba circumstantele de viata. Sa-ti propui sa cumperi casa visurilor tale pana la o anumita data este minunat, dar numai daca reusesti. Acorda-ti circumstante atenuante daca depasesti termenul, reevalueaza-ti poasibilitatile, si ia in calcul si schimbarile din situatia ecomonica si sociala. Nu te lasa doborat de nereusita planului initial.

31. Fa sport
Oamenii care fac miscare, fie ca merg la sala, alearga sau doar fac plimbari mai lungi, se bucura mai mult de viata. Iti creste increderea in tine, se imbunatateste imaginea de sine, te simti mai bine in pielea ta.

32. Lucrurile mici pot avea semnificatii mari
Lucruri marunte- tonul vocii, semnificatia cuvintelor pe carele folosesti inseamna, comunica enorm.
Priveste-i pe altii: expresia fetei, o mica schimbare in gestica sau in ton pot comunica opusul a ceea ce cuvintele lor spun, adica pot fi tradati in ceea ce incearca sa ascunda. Sau pot gasi astfel o metoda de a intari ceea ce spun. La fel se intampla si cu tine. Ai grija ce comunici verbal, dar si non-verbal, mai ales atunci cand aceasta nu coincide cu vorbele tale. Ceilalti isi vor da seama oricum.

33. Nu conteaza ce s-a intamplat, ci ce crezi tu despre asta
Nu exista o metoda obiectiva de a spune ca ai o viata proasta, o zi proasta sau o perioada buna. Succesul este dat de propria ta judecata. Stiind istoria de viata a cuiva, nu poti spune daca este fericit sau nu, depinde cum percepe el cauzele si consecintele evenimentelor.

34. Implica-te in lucruri comune cu cei dragi
Interesele comune te tin aproape de cei dragi fac frumos acel timp petrecut impreuna. Intaresc relatiile si satisfactia reciproca a partenerilor sau membrilor familei.

35. Razi!
Nu evalua umorul, gen “este chiar amuzant?” sau “este umor de calitate?”, daca iti vine sa razi, razi. Poti scapa de rutina si sa maresti productivitatea la munca, poti iesi razand dintr-o situatie stanjenitoare, te poti apropia mai mult de cel de langa tine, fara a face un pas. “Fericirea este o chestiune de umor”. Si nu numai, dar este de umor, sigur. Umor sec, umor naiv, umor sa fie.

36. Viata ta nu depinde de un singur lucru
Sunt multe fatete ale vietii, nu te concentra doar pe un aspect sau doua pentru ca nu te vei mai putea bucura de tot ce are viata de oferit. Chiar daca te concentrezi pe un domeniu in care esti bun si ai succes, nu fi unilateral, fiecare lucru al vietii are partea lui frumoasa, parte care te ajuta sa cresti ca om. Niciun broker nu te-ar sfatui sa iti investesti toti banii intr-o singura companie. Planurile, sperantele, iubirea, satisfactiile si placerile – nu le “investi” intr-o singura directie.

37. Nu pastra totul pentru tine
Sentimentele, gandurile, sperantele. Oamenii care sunt foarte rezervati si interiorizati tind sa se izoleze, sa fie ocoliti si sa ajunga la concluzia ca nu pot fi intelesi de nimeni. Cei care isi impartasesc sentimentele sunt mai multumiti, simt ca au mai mult sprijin potential. Placerea de a trai creste cu cat esti mai obisnuit sa-ti impartasesti gandurile, ideile, sentimentele.

38. Ocupat este mai bine decat plictisit

Gaseste ceva de facut pentru ca sentimentul ca avem prea multe de facut este mai placut decat cel ca nu avem nimic de facut. Un filosof spunea ca oamenii tanjesc la recunoasterea dupa moarte, insa nu gasesc nimic de facut intr-o dupa-amiaza ploioasa. Timpul este un lucru ciudat, avem mereu impresia ca este suficient, pana cand nu il mai avem. A avea mult de lucru este o problema, dar cu aspect pozitiv fata de a avea foarte putin de lucru.

39. Satisfactia este relativa
Fericirea este relativa, iar scara la care o masuram este creata chiar de noi insine. Daca iti masori satisfactia din momentul actual cu cea pe care ai avut-o in doua dintre cele mai mari realizari ale tale, vei fi nefericit. Este astazi o zi fericita? O compari cu o zi de petrecere sau cu o zi obisnuita a saptamanii? Antropologii au studiat si descoperit ca unul dintre criteriile dupa care oamenii isi evalueaza satisfactia la serviciu este comparatia cu viata domestica. Aceasta din urma a devenit din ce in ce mai stresanta si multi gasesc astfel serviciul mai bun, mai tolerabil dupa ce fac aceasta comparatie.

40. Incearca sa te gandesti mai putin la oamenii si lucrurile care te deranjeaza

Sunt multe lucruri la care te poti gandi, insa poti alege sa ocolesti lucrurile care te deranjeaza, macar cu mintea. Nu ignora ce te deranjeaza, dat nici nu te concentra prea mult. Odata ce vei implementa aceasta schimbare, vei observa singur diferenta.

41. Pastreaza-ti familia aproape
Pastreaza legatura cu ei, impartaseste-le noutatile din viata ta, tine-i aproape geografic si sufleteste.

42. Mananca fructe in fiecare zi
Cand mananci fructe, ai o parere buna despre tine, cumva esti mai departe de junk-food si nu in ultimul rand, esti mai sanatos. Tine fructe in casa, mananca-le ca o gustare, este usor, ieftin si nu necesita timp de preparare. Au si un avantaj emotional, corpul vrea cateodata ceva dulce. Fructele pot fi alegerea sanatoasa.

43. Bucura-te de ceea ce ai
Oamenii echilibrati apreciaza ceea ce au, fara a se compara cu altii. Este o metoda buna de a mentine pacea interioara. Cand ne gandim la viata noastra, de prea multe ori ne concentram pe ceea ce nu avem si ceea ce vrem sa obtinem. Este o metoda de a perpetua insatisfactia. Cei care apreciaza ceea ce au sunt de doua ori mai fericiti decat cei care au de toate, din abundenta.

44. Gandeste in termeni concreti

Avem nevoie sa ne masuram progresul, sa primim asigurari ca lucrurile se imbunatatesc. Nu poti implini un scop abstract pentru ca nu stii niciodata daca ai ajuns la final. Alege scopuri concrete, masurabile, care iti dau impresia ca viata are sens si semnificatie, care au rezultate vizibile, chiar de nu sunt fizice.

45. Fii un sprijin pentru cei din jur
Fa-ti timp sa fii aproape de cei dragi atunci cand au nevoie de tine, fie sa-i sprijini, fie doar sa fii prezent. Sentimentul de satisfactie este imens. A fi de ajutor atunci cand e nevoie este un lucru profund uman, dar nu incerca sa fii tu mama tuturor ranitilor, unii chiar au nevoie sa sufere pentru a ajunge ei singuri sa-si dea seama de adevar.

46. Nu te invinovati
Cand lucrurile merg prost tindem sa rememoram si alte momente de aceeasi natura. Acest fel de gandire este contraproductiv, nu putem sa fim clari in a gasi un mijloc de rezolvare. Abordarea vietii in stil “totul este vina mea” nu ajuta nici pe termen scurt, nici lung, dar poate fi o capcana in care cadem fara sa realizam. Multe dintre lucrurile rele care ni se intampla sunt pur si simplu in afara puterii noastre de control. Aici trebuie sa facem noi diferenta. Fericirea nu este legata de cate lucruri rele ni se intampla, ci de parerea pe care ne-o formam despre noi in urma acelor lucruri. Nu gandi ca esti cauza evenimentelor neplacute, ci gandeste cum poti iesi din ele.

47. Fii reconciliant
Fie ca este vorba de discutii si dispute in familie sau intre prieteni. Abordarea pasiva a problemelor reduce nemultumirile, insa problemele trebuie confruntate…si reconciliate taberele. Aici te poti implica.

48. Fa din munca ta o pasiune
Daca vezi munca ta doar ca pe o ocupatie, atunci iti va fi greu in fiecare dimineata cand trebuie sa ajungi la serviciu. Aceasta poate fi o placere. Daca o alegi bine. Fa-o sa fie o parte din tine, dar doar o parte. Priveste-o ca pe acel lucru pe are il faci si care iti ofera independenta pentru restul timpului in care nu muncesti. Sau orice alt aspect care iti convine, dar priveste-i partile bune. Acest mod de a reconsidera te va ajuta atunci cand suna ceasul/alarma telefonului dimineata.

49. Nu te face ca ignori lucrurile care te deranjeaza la cei dragi
De dragul de a fi placuti si agreabili, unii oameni incearca se evite discutiile care creaza disensiuni. Dar cu cei dragi, aceasta strategie nu poate face sa ne simtim inconfortabil. Nu simtim neapreciati pentru sacrificiul pe care il facem. Pune in discutie lucrurile care te deranjeaza, dar intr-o maniera constructiva, fara manie si agresiune.

50. Cumpara ce-ti place

Nu acumula posesiuni doar de dragul de a acumula multe lucruri. Pe de alta parte, nu-ti refuza mici placeri, nici medii sau mari placeri atunci cand ele conteaza pentru tine. Starea ta de spirit va fi mai buna. De fapt acesta este sopul de a face economii, sa poti folosi banii stransi pentru ceea ce iti doresti. Multi dintre noi acumulam cu mult peste nevoile noastre. Insa aceste excese nu trebuie sa ne trimita in latura extrema. A avea ceea ce-ti doresti contribuie major la gradul de fericire personala, insa atentia focalizata doar pe bunuri materiale ne va cobori iar in nemultumire si un sentiment inexplicabil ca nimic nu este suficient.

51. Realizeaza ceva in fiecare zi
Cateodata zilele trec fara ca ceva important sa se intample legat de lucrurile pe care le facem. Daca insa putem la sfarsitul zilei sa mentionam ceva bun facut, daca putem sa mai vedem un pas facut catre scopul nostru sau doar ceva fara consecinte materiale, dar care ne-a adus satisfactie, atunci vom fi mult mai multumiti de noi insine. Intrebandu-ne ce am mai facut zilele acestea, ne ajuta sa pastram mintea si atentia indreptate catre lucrurile cu adevarat importante pentru noi.

52. Fii flexibil

Cand suntem cu familia sau prietenii, adesea vream ca lucrurile sa se petreaca dupa regulile si preferintele noastre. Daca fiecare dintre cei apropiati vede asa lucrurile, atunci va fi greu sa ne intalnim, sa avem un program comun si sa ne bucuram de aceleasi activitati. A petrece timp impreuna, a fi alaturi si a acorda atentie unii altora este mai important decat detaliile tehnice, de locatie sau de alte preferinte. Pe parcursul vietii se petrec multe schimbari si lucrurile se desfasoara adesea total diferit de cum anticipam, insa cine reuseste sa accepte ca unele schimbari sunt inevitabile si le priveste ca atare, are mai mari sanse de a fi multumit, satisfacut si de a nu se simti dezamagit.

53. Evenimentele sunt temporare
Lucruri rele se intampla, dar de obicei nu le simtim consecintele pentru totdeauna. Timpul vindeca ranile. Dezamagirile sunt serioase, dar durerea ta va trece cand viata te va indrepta in diferite directii. Acorda-ti niste timp. Peste niste ani, lucrurile care acum par imense vor avea o alta perspectiva. Timpul si experienta acumulata vor relativiza.

54. Fii pozitiv
Fie ca esti la munca, acasa sau cu prietenii, fii tu acela care exuda de optimism si vei vedea ca acelasi sentiment se reflecta inapoi spre tine. Intotdeuana vei primi ceea ce oferi. Daca tu esti cel care da tonul la voie buna, cel care este vesel si prietenos, cel care are vorbe bune pentru cei care sunt in pase proaste, vei atrage oameni ca tine in jurul tau. Fii cel care are asteptari optimiste de la viata si viata nu te va dezamagi.

55. Va fi un sfarsit, dar poti fi pregatit

Una dintre marile surse de anxietate atunci cand inaintam in vasta (o facem zilnic) este temerea ca la un moment dat nu mai putem face tot ce ne dorim. Ca nu vom mai termina un proiect, ca nu vom repara o relatie cu cineva, ca nu vom renova sau calatori in acea destinatie de vis. Nu astepta sa treaca timpul, fa acum ce iti doresti, nu astepta pana cand este prea tarziu.

56. Este mai important cum vedem lumea decat cum este ea

Lumea este diferita de la individ la individ, fiecare are propria perceptie. De obicei, lumea este asa cum ne asteptam sa fie. Asteapta-te la ce este mai bun, astfel viata ta va parea mai buna. Poate nu va fi mai buna decat a unui pesimist, dar macar asa o vei vedea tu. Gandeste-te ca pesimistii, cei vesnic nefericiti nu au mult mai multe evenimente neplacute, obiectiv, daca se poate spune asa, dar ei aleg sa eticheteze negativ mai mult decat optimistii. Daca crezi ca esti in tabara pesimistilor, adica ai avut multe neplaceri in viata, nu este prea tarziu. Sari in cealalta tabara, spune ca ai provocari, nu probleme, schimba niste etichete si unitati de masura. Plange-te mai putin spre deloc.

57. Unii vad imaginea de ansamblu, altora le plac detaliile

Cand te uiti la nota de restaurant poti vedea totalul sau poti verifica fiecare lucru pe lista. Asa e si viata. Poti gandi in termeni de totalitatea lucrurilor facute sau poti vedea evenimente si episoade in timp. Adopta tipul de perspectiva care observi ca te face mai fericit. Daca crezi ca lucrurile au iesit bine desi au fost niste obstacole pe parcurs, atunci alege sa privesti imaginea de ansamblu. Daca nu stii cum vor iesi lucrurile, dar crezi ca ai avut niste momente extraordinare in viata, atunci acorda atentie detaliilor. Important este sa cauti si sa gasesti satisfactia in ceea ce ai trait in viata, aceasta satisfactie iti va crea credinta ca va fi urmata tot de satisfactie in continuare.

58. Fa lucrurile la care esti bun
Avem nevoie sa ne simtim competenti. Sa ne luam responsabilitati in domeniile in care suntem buni. Va fi mai usor sa realizam lucruri, iar satisfactia va fi mare. Daca viata iti ofera sansa sa alegi sa faci ceea ce iti place si ceea ce iti reuseste, stai pe acel drum. Vei avea mai multe realizari, deci satisfactii. Vei fi mai fericit.

59. Viziteaza-ti vecinul
Nu mai sunt vremurile si tipul de orase in care fiecare isi cunoaste vecinul. Multi nu au schimbat mai mult de zece cuvinte intr-o luna cu vecinul, aici incluzand salutul. Pe multi nici nu-i recunoastem. Ei pot fi prieteni, ne pot mari placerea de a fi acasa, confortul. Buna comunicare in comunitate ne creste mult satisfactia, multumirea, fericirea. Asa cum la serviciu avem cel putin o persoana, doua cu care comunicam mai des, la fel si asa este placut sa ai pe cineva cu care sa vorbesti cand doresti.

60. Zambeste
Zambetele tale fac alti oameni fericiti, ceea ce te va face si pe tine fericit. Ce oferi, primesti. Daca poti face pe cineva fericit fara sa te coste bani sau timp, ai face-o? Un zambet oferit inseamna cel mai des un zambet primit. Nu oferi o fata trista, pentru ca tot asta vei primi inapoi.

61. Nu accepta imaginea lumii oferita de TV
Urmareste orice emisiune la TV, fie ca e show de divertisment, stiri sau orice si vei ramane cu impresia ca orice om din lume este fie foarte bogat, fie moare intr-un mod tragic, fie are tot ce iti doresti si nu ai. Ce vedem acolo ne afecteaza mult. Ne este teama ca ceea ce vedem acolo ni se va intampla sau ne este teama ca nu vom avea niciodata glamour-ul de pe ecran. Televiziunea ne face sa ne dorim sa fim altcineva. Fa distinctia intre ce vezi si ce stii ca este real, nu lasa TV-ul sa-ti schimbe imaginea despre lume. Eventual, inchide-l.

62. Intotdeauna ai alternativa
Nu trebuie sa faci nimic. Poti alege sa faci orice iti da garantii ca merita efortul. Daca alegi, nu te plange de efort, gaseste aspectele pozitive- motivul pentru care mergi la munca, ce beneficii ai de la un venit lunar. Daca te plangi “de ce trebuie sa fac eu asta” aminteste-ti, nu esti la inchisoare, deci nu trebuie. Daca o faci, este alegerea ta. Atunci cand te gandesti ca trebuie sa faci un lucru, reformuleaza: tu alegi sa faci un lucru, pentru asa este. Nu iti face mare placere, dar este alegerea ta.

63. Ai incredere ca binele invinge
Nu o spunea doar Tamango, cel plecat inr-o lume mai buna, insa increderea intr-un sistem de justitie, fie social, fie divin iti aduce mai multa fericire decat parerea ca lumea aceasta in care traim este un loc injust. Lumea este asa cum este, noi alegem pe care parti ale ei ne concentram atentia.

64. Fii constient de ceea ce faci
Termina ce ai inceput, fii atent permanent la ceea ce faci acum. Sunt doua moduri de a face un lucru: va dura ceva timp sa-l faci bine sau te poti grabi si sa nu termini niciodata ca lumea. Disciplina in munca ta iti va aduce satisfactii.

65. Bucura-te de lucrurile obisnuite

Facem multe lucruri intr-o zi obisnuita care pot fi numite corvoade sau lucruri placute. Sa plimbi catelul este un lucru care trebuie facut. Dar nu inseamna ca nu te poti bucura de plimbare, de natura, de intalnirea cu un vecin. Multe dintre zilele noastre au fost si vor fi zile obisnuite. Sunt cateva care vor iesi in evidenta (aniversari, reusite personale), dar aproape fiecare zi a anului va fi una obisnuita. Totusi in fiecare dintre aceste zile poti gasi momente placute. Putine vor fi memorabile si multe, foarte multe, doar placute. Constientizeaza-le, vei fi mai fericit.

66. Sa invidiezi relatiile altora este in zadar

Oamenii cu multi prieteni si-ar dori o familie mai apropiata, iar oamenii cu o famile apropiata si-ar dori mai multi prieteni. Fericirea nu inseamna sa ai ce au altii, ci sa te bucuri de ce ai. Fa-ti un grup apropiat de oameni care sa fie sprijinul tau si compania in vremuri bune si grele, fie ca sunt famile sau prieteni. Famila (mai ales relatia sot-sotie) are mult de suferit in ultimele decenii, se destrama mult mai repede. Asta nu inseamna ca lumea este formata din oameni singuri. Relatii inter-umane se pot forma indiferent de tipul lor, spre bucuria si satisfactia celor implicati.

67. Ofera-ti timp sa te adaptezi la schimbari
Nu te astepta sa te simti confortabil imediat dupa o schimbare. E nevoie de timp de adaptare. Numeni nu face exceptie.

68. Satisfactia completa nu exista
Iti poti dori sa fii fericit si satisfacut in viata, dar nu te astepta ca asta sa se intampla in fiecare domeniu al vietii si de fiecare data. Esti nefericit daca nu iti atingi scopul, dar la fel poti fi nefericit daca nu il atingi exact asa cum iti doreai. Diferenta intre cele doua este mare, dar cat de des cadem in capcana de a nu ne bucura de ce avem pentru ca nu este perfect sau suficient? Daca altul are mai mult….sau mai colorat….

69. Avem nevoie sa ne simtim de folos

Gandeste-te la oamenii care se bazeaza pe prietenia ta, bunatatea ta, indrumarea, ajutorul tau. Probabil ca nu-ti dai seama cat de important esti tu pentru ei. Ajutand, cream legaturi pozitive cu oamenii si asta ne imbunatateste imaginea de sine. Cei care au ocazia sa ajute se simt mai fericiti.

70. Invata sa spui “si ce daca”
Colegul tau este mai bogat, arata mai bine, este mai destept? Conteza? NU. Viata ta decurge asa cum o planuiesti tu. Daca ne uitam la vietile celorlalti si ne comparam, atunci trebuie sa ne amintim ca actionam in baza a ce ne motiveaza pe noi, a ceea ce ne dorim noi. Probabil ne dorim lucruri diferite, probabil avem alte valori si sigur avem lucruri ne bucuram de ceea ce avem. Reusita altuia nu este esecul noastru. Altfel ar fi un prim pas catre nefericirea noastra.

Tradus din “The 100 Simple Secrets of Happy People”


Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *