Cu secole in urma, Darwin a elaborat teoria evolutionismului, a selectiei naturale ceea ce s-a dovedit o schimbare de paradigma la vremea ei. Din cand in cand, lumea, asa cum o stim, sufera o schimbare de paradigma, ceea ce reprezinta pur si simplu pasi foarte importanti in evolutie. In 1976 a aparut o noua stiinta, memetica, o noua teorie stiintifica ce unifica biologia, psihologia si stiinta cognitiva.
Memetica este o stiinta care ii va ajuta pe multi sa se inteleaga mai bine, sa aiba informatiile necesare pentru a nu mai fi manipulati de catre societate in general si apropiati in special.
Memetica a descoperit ceea ce au fost numiti “virusii mintii”. Acestia ne-au insotit pe parcursul existentei umanitatii, au evoluat si s-au adaptat perfect mereu.
Una dintre ideile de baza ale memeticii este ca gandurile tale nu sunt intotdeauna idelie tale originale. Asta inseamna ca tu primesti idei din variate surse (societate, familie, media) si ai impresia ca le-ai creat singur, dar ele nu sunt ideile tale, nu sunt ganduri produse de tine.
Si este o mare durere pentru om sa descopere ca nu este stapan pe gandurile sale. Cu bucurie, afla insa ca este la indemana lui sa isi controleze, sorteze gandurile si credintele.
Virusii mintii nu se raspandesc precum gripa, atunci cand stranuti, nici ca SIDA, pe cale sexuala. Ei se transmit pe o cale foarte simpla: comunicarea. Unii virusi apar spontan, altii insa sunt creati intentionat pentru a servi diverse scopuri. Deschizi un ziar, urmaresti TV, asculti muzica pop, primesti mesajele campaniilor publicitate intr-un fel sau altul, toate sunt modalitati prin ca virusii mintii ajung la tine.
Richard Brodie aduna in “Virusii minti”, toate datele care sustin aceasta teorie stiintifica, cu scopul de a face o diferenta in vietile oamenilor. El crede ca stiinta memeticii este importanta si face tot posibilul pentru a o face cunoscuta, pentru ca oamenii sa hotarasca singuri ce reprezinta virusi in gandirea lor si ce le apartine lor intr-adevar.
De ce viata pare mai complicata acum decat cu 10, 20 de ani in urma? De este ea din ce in ce mai complicata? Virusii, tot mai multi, sunt cei care trag mintea, si in cele din urma, pe tine, in diferite directii, distragandu-ti atentia de la lucrurile cu adevarat importante, catre tone de lucruri colorate, care suna bine, miros fantastic si apar in toate directiile care te inconjoara. Orice minte, orice om vrea sa ajunga acolo unde simturile sunt mai bine stimulate, doar ca fiecare virus te atrage intr-o directie si cum tu vrei peste tot, exista pericolul sa te rupi.
Memetica este asadar stiinta ideilor care au calitatea de a fi contagioase si are la baza mema, unitatea de masura a transmisiei culturale, o unitate de informatie dintr-o minte, care influenteaza evenimentele in asa fel incat ajunge si in alte minti.
Cuvantul mema a fost folosit prima data de Richard Dawkins in 1976 in cartea “Gena egoista” si de atunci este folosit pentru a descrie un cod secret al comportamentului uman.
Daca mema este unitatea de baza a transmisiei culturale, atunci cultura este formata din multe meme de marimi atomice. Acestea sunt pasate de la o minte la alta prin educatie, comunicare. Exemple de meme clasice: melodii, expresii populare, haine la moda etc.
Psihologii ar putea verifica pe ce meme se bazeaza viata unui om care este in pragul depresiei si ar putea intelege ce si de ce anume nu functioneaza in viata lui. Memele pe care cu totii ne bazam sunt adesea acumulate inconstient si de aceea nu le putem verifica mereu utilitatea in evolutia noastra, asta pentru ca adesea nu le putem enunta, ele exista pur si simplu in mecanismul nostru logic ca si credinta de nestramutat.
Curand vom vorbi despre cum functioneaza ele ca si un program care ne conduce si cum putem prelua controlul. Odata ce devii constient de meme, poti inceta sa fii mimetic si sa fii tu insuti. Sa hotarasti tu pentru tine!