Daca in articolele precedente am vorbit despre rana abandonului si a respingerii -pe larg dezbatute in cartea “Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine” de Lise Bourbeau– astazi vom analiza rana umilirii ce are drept masca masochistul. Aceasta rana a umilirii apare intre 0 si 3 ani la copilul care copilul simte ca unuia sau ambilor parinti le este rusine cu el, daca el face o boacana, se murdareste. Copilul alege sa se nasca cu acesti parinti in ideea de a experiementa aceasta rana si de a accepta si astfel rezolva problema. Rana se trezeste in momentul in care parintele pune copilul intr-o situatie in care se simte jenat, chiar daca copilul nu intelege exact atunci cand de exemplu mama povesteste cum copilul arata ca un mic “porcusor” la masa, el simte jena mamei, faptul ca se rusineaza cu el. Cel care are o rana de umilire isi va crea o masca de masochist, adica el va gasi placere in durere, suferinta, bineinteles in mod inconstient.
Iata cum putem sa recunoastem acest tip de persoana:
- Masochistul va dezvolta un corp gras, cu care ii este rusine, o talie scurta, fata rotunda. Unele persoane insa, desi au tendinte de a fi grase, reusesc sa-si controleze bine greutatea, dar este posibil sa poarte aceasta masca, dar pe moment sa si-o ascunda.
- Masochistul pare ca vrea sa faca totul pentru ceilalti, isi asuma responsabilitati, isi creeaza obligatii, sperand astfel ca celorlalti sa nu le fie reusine cu el, desi simte rar ca ceilalalti sunt multumiti cu el. Masochistul nu realizeaza ca facand totul pentru ceilalti, creandu-le senzatia ca nu pot face nimic fara el si impartasind acest lucru si celorlalti. El nu isi da seama ca ocupa astfel mult loc in viata celorlalti, desi nu ar fi nevoie sa o faca. Din cauza acestei probleme la nivel psihic, lucrurile se manifesta si la nivel fizic, prin faptul ca este copolent: corpul ii reflecta convingerile.
- Mama are de obicei un rol important in viata lui, mama de tip masochist de exemplu va controla abil felul in care se prezinta copilul ei, ii ca cere sa fie mereu curat, ca sa nu-i fie rusine cu el, iar el pe viitor va invata sa faca tot posibilul ca acesteia sa nu-i fie rusine cu el.
- Masochistului ii esre greu sa isi exprime nevoile de frica sa nu ii faca pe parinti sa se simta jigniti, eventual nu isi exprima decat dorintele care i-ar placea mamei.
- Isi provoaca suferitna neascultandu-si nevoile, lucru care alimenteaza aceasta rana de umilire, se vede mai mic decat ceilalti, ii plac obiectele mici, foloseste adesea cuvintele mic, putin, doar un pic. In situatiile din viata are adesa obiceiul de a-si asuma vina pentru greselile altora.
Pentru cicatrizarea ranii umilirii, este important, insa, ca masochistul sa inceapa sa inteleaga ca ceilalti nu ne pot face sa ne simtim vinovati decat daca noi alegem sa ne simtim asa, culpabilitatea este creata char de noi insine. Un pas spre vindecarea acestei boli este ca masochistul sa se simta liber, sa simta ca nu trebuie sa dea socoteala nimanui, el a ajuns in aceasta situatie de a fi ranit prin faptul ca nu s-a simtit liber, copil fiind.
Respectul si aprecierea de sine il ajuta in calea spre vindecare, acceptarea faptului ca este la fel ca ceilalti si nu trebuie sa se rusineze de nimic din ce face, chiar daca sunt greseli. Atat vreme cat rana de umilire este deschisa, cea mai mare temere a lui este tocmai libertatea, posibilitatea de a se aprecia pe sine si nu de a se invinovati si alegerea de a-si responsabilitati pentru altii, in ideea de a uita de sine si de propria rusine. Daca masochistul se analizeaza atent, vede ca are tendinta de a se pedepsi pe sine, in ideea ca asa il pedepseste pe celalalt. Atunci cand deja descopera aceste tendinte masochiste, are sansa sa si le indrepte. Isi va da seama ca lucrurile merg spre bine atunci cand nu va mai atrage spre sine situatii in care sa fie umilit. Aceste situatii pe care le atrage au ca scop ca omul sa isi dea seama ca are o rana, iar tocmai suferinta aceasta il va face sa isi puna intrebari si sa caute sa vindece rana.