Cum sa concepem viitorul

Viitorul, chiar indepartat, ofera mereu o perspectiva minunata intregii lumi, in evolutia omenirii fiind scris faptul ca omul trebuie sa se apropie din ce in ce mai mult de Divinitate. Incercati sa va imaginati deci aceasta stare extraordinara de dezvoltare, de inflorire, de tonificare si deja o veti putea gusta, o veti trai, ea se va realiza pentru voi.
Trecutul, asa cum il inteleg eu, este o stare de constiinta jalnica in care lipseste mereu cate ceva, in timp ce viitorul este o stare de constiinta perfecta. Toate starile de constiinta imperfecta pe care le traim, griji, temeri… apartin deci trecutului, deoarece trecutul nu este decat dezordine, viciu, boala, animalitate. Dimpotriva, viitorul inseamna ameliorare, perfectiune, deoarece noi toti ne indreptam spre perfectiune.
Atata timp cat proiectati imperfectiunea de ieri asupra zilelor ce vor veni, veti continua sa reproduceti, sa repetati vechiul trecut si viitorul vostru nu va insemna altceva decat niste resturi de trecut ce vi le-ati proiectat in viitor. Da, bine, este o proiectie in viitor, dar o proiectie a ceva vicios. In timp ce, daca veti proiecta tot ce este frumos, luminos, perfect, veti trai deja adevaratul viitor ce va asteapta. Acest viitor este deja o realitate, pentru ca il traiti.

Este o binecuvantare pentru voi sa cunoasteti aceste adevaruri, deoarece, de acum inainte, deveniti bogati si inarmati cu noi cunostinte, va veti putea construi in viitor o lucrare ce va fi complet diferita de trecut. Acest fapt este sigur, matematic, absolut, asemenea marilor legi universale. Nu va ramane decat sa va lansati in aceasta lucrare spirituala. Iar ca o prima sarcina, veti avea supravegherea propriului gand. Orice veti face, aruncati mereu o privire in forul vostru interior, ca sa stiti ce va mai face gandul, unde se gaseste. Sa fiti mereu constienti, vigilenti, lucizi… De cate ori nu am pus unora intrebarea: “La ce va ganditi?” Iar ei nu stiau raspunsul. Nu fusesera niciodata atenti la acest lucru. Este extraordinar, acesti oameni gandesc toata ziua si nu stiu la ce!…Cum vreti ca, in aceste conditii, sa devina capabili sa-si domine fortele instinctive, sa le orienteze, sa le concentreze, sa le foloseasca? Este absolut imposibil. Daca lasati portile deschise oricui, in mod inconstient si fara control, aceste forte vor ajunge intr-o buna zi sa va domine. Pentru a deveni stapanul lor, trebuie imediat sa luati atitudine, sa controlati situatia, adica sa fiti mereu constienti de gandurile si sentimentele ce va cuprind. Iata cea mai mare calitate: sa fii mereu constient de curentii care te strabat – imediat ce aluneci pe un gand sau sentiment nagativ, il inlocuiesti, il opresti sau il transformi.
Unii isi imagineaza ca daca incep sa se observe, sa se analizeze, nu vor face nimic. Nu, dimpotriva, si analiza trebuie sa devina o obisnuinta. Aceia care isi imagineaza ca viata lor psihica se va organiza singura, fara sa faca niciun efort de analiza si luciditate, vor fi dezamagiti. Este inutil sa astepte mari realizari spirituale daca le lipsesc calitati elementare pentru inceperea activitatii.
Inceputul inseamna sa fii mereu treaz, vigilent, ca sa fii imediat constient de curentii care te strabat. Vedeti, se revine mereu la preceptul enuntat de Iisus: “Vegheati si va rugati”. Desigur, a veghea nu presupune sa nu dormiti, ci sa nu dormiti pe plan spiritual. Trebuie sa fiti mereu atenti si vigilenti la ganduri, sa puteti sa va dati seama ca exista niste curenti, niste elemente impure, nocive si sa le evitati. Acela care nu este vigilent, care nu vegheza, va fi expus la toate pericolele. Nu este nimic mai rau decat sa traiesti cu ochii inchisi. Trebuie sa pastrati ochii deschisi pentru a purtea sa va dati seama, fara incetare, de ceea ce se petrece cu voi. Numai cel care pastreaza ochii deschisi poseda intelegenta vietii interioare, el nu se va lasa acaparat de orice forta sau orice entitate. Un om adormit este la bunul plac al oricui, oricine poate veni sa il atace prin surprindere!
Si acum “rugati-va”; ce inseamna sa te rogi? Dupa ce am vegheat, adica dupa ce am aruncat o privire pentru a sti ce se intampla, trebuie sa intervenim, sa ne implicam direct in situatia creata pentru a elimina un element, a adauga un altul, impiedicandu-ne astfel dusmanii sa ne invadeze si sa ne tulbure. Asta inseamna sa te rogi. Sa te rogi inseamna sa aduci un remediu, o imbunatatire, iar ca sa reusesti, cea mai buna metoda este sa le legi de Cer. Creierul omenesc este un aparat de radio sau televiziune: el capteaza anumite posturi, anumite lungimi de unda. Daca veti rasuci un buton pe tranzistorul vostru, va veti putea alege emisiunea dorita: muzica, informatii. Ei bine, totul este la fel in interiorul vostru: daca, din greseala, apasati pe un anumit buton, veti auzi o muzica infernala, vacarm, dispute. Atunci schimbati lungimea de unda! Cu ajutorul gandului si al imaginatiei, apasati pe un alt buton, va va fi foarte usor si veti auzi emisiunile Cerului.
Rugaciunea nu inseamna altceva decat atingerea butonului unei lungimi de unda mai scurta si mai rapida ce va pune in contact cu Dumnezeu, modificand astfel miscarile si vibratiile interioare.

Omraam Mikhael Aivanhov – Puterile gandului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *