O buna modalitate de a-ti controla veniturile si de a vedea clar ceea ce intra si iese din cont, este de a scrie pe hartie toate cheltuielile pe care le ai, in special datoriile catre banci – calculeaza cati bani dai lunar catre abonamente de cablu, tv, telefon si observa de unde ai mai putea reduce din costuri. Uneori se poate sa alegi un alt apartament cu o chirie mai ieftina, sau sa reduci numarul tigarilor, sau sa alegi un tip de abonament la telefon mai putin costisitor, totul depinde de stilul fiecaruia de viata.
O data ce ai observat care este balanta intre venituri si datorii, stabileste-ti cateva prioritati, posibile teluri, cum ar fi cumpararea unei case, unui teren, ia-o ca pe o motivatie care sa te faca sa pui niste bani deoparte chiar daca nu ai avea motive. Acest lucru te va face sa te simti mai raspunzator de banii pe care ii castigi, de felul in care ii cheltuiesti si de ceea ce ai putea cumpara cu ei. Atunci se poate realizezi ca abonamentul la sala este mai scump decat merita, ca sedinta de shopping saptamanala te costa prea mult, ca 3 vacante pe an ar costa cat 10 rate la banca samd.
Odata obiectivele stabilite gaseste noi hobbiuri precum mersul pe jos, joggingul, gatitul – mai sanatoase, mai economice si mai distractive care sa te tina energic, motivat si sanatos. De obicei lucrurile mai ieftine sunt si mai bune si mai sanatoase. Se aplica si la mancare, si la sporturi, si la frumusete.
- – De exemplu o masca cosmetica facuta in casa poate fi mult mai eficienta decat una la salon, inctrucat vitamina cuda proaspata continuta de fructe si sucuri actioneaza mult mai bine decat orice produs sintetic, chimic procesat in laborator.
- – De asemenea un alt hobby sanatos este mersul pe jos. Nu oricare mers pe jos ci mai ales mersul pe jos alert, se spune ca ar intrece la beneficii fitnessul spun specialistii, pentru ca nu afecteaza muschii, articulatiile si este cel mai eficient pentru sanatatea noastra.
- -Gatitul un hobby sanatos si economic. Mancarea facuta in casa, poate nu este cea mai gustoasa (la inceput cel putin) dar este de departe cea mai sanatoasa, in primul rand pentru ca stim ce punem in ea, iar daca alegem sa folosim numai ingrendiente proaspete si neprocesate, atunci este incontestabil cea mai buna alegere, si mai ieftina fata de mancatul in oras. Din start esti castigat pentru ca vei economisi nu numai banii de mancare ci si posibile vizite la doctori, medicamente, mancand sanatos, gatind tu pentru tine vei deveni mai constient de valoarea banilor, de efectele mancarii sanatoase si proaspete.
Alege o pusculita frumoasa pentru banii tai ramasi din salariu –dintotdeauna a existat indemnul, inca din batrani, sa pui cel putin 10% deoparte pentru zile negre. Totusi daca ai credite in banca este mai bine sa le platesti mai intai pentru a reduce din dobanda. Sau le poti face pe ambele.
Ajuta sa ai o atitudine pozitiva fata de bani, sa nu te plangi mereu ca nu ai bani, ci sa fii calm si relaxat pentru a gasi noi solutii de a atrage noi oportunitati si venituri noi. Poti citi mai mult despre legea atractiei, alegand carti precum “Secretul”, “Puterea”, chiar daca la inceput nu crezi, poti aplica pentru a vedea rezultatele, sau carti despre educatia financiara precum “Cadranul banilor” sau “Tata bogat, tata sarac”, sau carti de dezvoltare personala in general, pentru ca din moment ce esti increzator in tine, tendinta de a fi mai calculat cu ceea ce cheltuiesti va fi una mai pozitiva ca oricand, nemaifiind nevoie de stimulatori precum sedinte de shopping, vacante atat de dese, pentru care poate oricum muncesti din greu. Se poate umbla la imaginea de sine din interior, ne mai fiind nevoie de o avere, cautand remedii in activitati scumpe care pana la urma te fac mai stresat decat erai inainte.
Alege sa platesti cash, nu cu cardul, pentru a fi mai constient de platile pe care le faci. Iar atunci cand te decizi sa-ti cumperi o geanta noua, sau un gadget nou, nu il cumpara cu asa mare usurinta, gandeste-te mai intai la consecinte. Cat costa obiectul nou? Cate ore muncesti pentru acest obiect? Merita efortul? Daca valoarea obiectului este mai mare poti sa alegi un borcan mare pe care il poti folosi sa depui banii treptat pana cand ii strangi. Asa vei vedea cat dureaza sa strangi banii aceia, si ce eforturi implica, pe parcurs ce borcanul se umple, decat daca ai plati cu cardul, neconstientizand toate implicatiile.
Nu in ultimul rand alege constientizarea si dialogul cu tine de fiecare data cand vrei sa cumperi ceva. Intreaba-te “Chiar am nevoie de lucrul acesta?” Daca totusi ai cedat si l-ai cumparat, foloseste aceasta metoda pentru a vedea cum te simti acum ca esti in posesia obiectului mult dorit. Te face mai fericit, mai implinit, te simti vinovat? Discuta cu tine si vei gasi solutiile potrivite pentru a reusi sa pastrezi un echilibru intre ceea ce castigi si ceea ce iti ramane la sfarsitul lunii. Inchei printr-o intrebare intrebatoare: “Cine este cel mai bogat –cel ce castiga 20.000 de lei pe luna si nu mai ramane cu nimic? Sau cel ce castiga 2000 de lei dar pune 10% deoparte ?