Reprogramarea schemelor de gandire pentru succes

dialog interiorHai sa numim schimbarea programarii “self management” si sa vedem care sunt pasii pentru a schimba, din interior spre exterior, viata noastra. De unde incepem?

1. Comportament

Comportamentul inseamna actiunile noastre. In cele mai multe cazuri, daca faci ce trebuie, ai rezultate bune. Actiunile tale lucreaza pentru tine sau impotriva ta. De exemplu, daca nu iti place acasa, te vei comporta rau, neadecvat si cei de acasa vor observa si vor actiona pentru a-ti intari convingerea initiala,
ca nu ai de ce sa iti placa acasa. In acest caz actiunile tale lucreaza pentru a-ti intari convingerea, insa de fapt impotriva fericirii tale.

2. Sentimente
Fiecare actiune pe care o facem este filtrata de sentimente. Facem ceea ce credem ca ne face sa ne simtim bine. Sentimentele legate de ceea ce vom face vor afecta modul in care facem acel lucru.
Aceasta este o regula generala: sentimentele ne afecteaza actiunile, fie sentimente de placere, neplacere, frica, ezitate, indoiala, toate ne afecteaza. Daca sentimentele sunt placute, pozitive, atunci rezultatul actiunilor va fi unul bun.
Dar sentimentele noastre sunt create, controlate sau determinate de:

3. Atitudine

Atitudine- adica perspectiva din care vezi viata. Unii oameni par a avea o atitudine pozitiva innascuta. Unii oameni par a avea o atitudine negativa si pare sa la tune si fulgere in fiecare zi a vietii. Pentru realizari in viata este necesara o atitudine pozitiva. Si asta este demonstrabil pe testate. Atitudinea nu este un lucru intamplator, ea este creata, controlata de:

4. Credinte
Ceea ce credem despre un lucru va determina atitudinea noastra fata de el. Nici nu este nevoie ca un lucru sa fie adevarat, trebuie doar sa credem in el. Dar, acum vine intrebarea de baza: de unde vin credintele noastre. Sau ne nastem oare cu ele?
Nu. nici vorba. Ele sunt create de…

5. Programare
Credem ceea ce suntem programati sa credem. Deci :
– programarea creeaza credinte
– credintele creeaza atitudinea
– atitudinea creeaza sentimentele
Cum putem ajunge asadar la sentimente mai bune? Conform celor de mai sus, din aproape in aproape, lucrand la programare putem ajunge sa ne simtim mai bine.
Dar cum poti rescrie programarea pe care o ai deja?
Prin dialogul interior. Prin ceea ce iti spui tu tie insuti. In mintea ta. Acolo unde se naste totul. O parte din dialogul interior este in avantajul tau, atunci cand te sustii pe tine insuti si nu gandeste ca nu esti suficient de…sau cand te feliciti pentru alegerile facute. Dar sunt multe situatii cand te certi si te critici mai mult decat au facut-o vreodata cei din jur.

Ce fel de conversatii negative avem cu noi insine?
Conversatii este mult spus, adesea este doar un comentariu pe care il facem despre noi si pe care il credem. Deci, cam ce ne spunem?

Cele mai grave sunt negatii despre noi insine, gen “eu nu pot sa…”, “eu niciodata nu am reusit sa…”, “as vrea sa…, dar nu pot”. Toate acestea ne fac sa ne indoim de noi insine si asta este ultimul lucru de care avem nevoie atunci cand noi ne propunem sa realizam ceva, indiferent la ce nivel. Aceste cuvinte par inocente si atat de familiare, incat nu ne dam seama de impactul imens pe care il au in realizarile sau nerealizarile noastre.
Tot la categoria “negative” intra si afirmatiile “trebuie sa…”, “ar tebui sa…” . Nu par negative pentru ca nu contin o negatie. Aspectul negativ este implicit pentru se recunoaste o problema, dar nu se da o solutie. “Ar trebui sa slabesc” cel mai des implica o continuare de genul “dar nu pot “ decat una pozitiva gen “si o voi face”. Este neputinta versus implicare. Ai grija care este sensul vorbelor/gandurilor tale: te plangi in neputinta sau iei o hotarare care duce la rezolvare. “Trebuie sa..”, “ar trebui sa…”, “daca as reusi sa…” implica sentimente de vina, dezamagire si acceptarea unei situatii neplacute.
Dialogul nostru interior poate functiona si in favoarea noastra atunci cand: “eu nu voi mai fuma niciodata”, “eu nu mai mananc mai mult decat ar trebui” , “nu ma mai enervez in trafic” apar in gandirea noastra. Chiar daca include o negatie, tonul este altul si sentimentele care insotesc cuvintele sunt altele. In plus, ajuta la iesirea din situatii negative: blocat in trafic daca simti ca te enervezi, dar gandesti “eu nu ma mai enervez in trafic”, asta va contribui la o stare mai buna si va rupe in timp conditionarea trafic-> stare de nervi. Rupe astfel vechile conditionari gen plictiseala-> fumat, esti jignit-> te razbuni, nu esti bagat in seama-> te superi. Schimba modul in care mintea gestioneaza situatiile neplacute, nu lua personal situatiile neplacute, ci schimba eticheta pe care o pui: nu esti admirat sau nici macar nu esti salutat, schimba gandul “eu sunt o persoana de nimic” cu “eu sunt la fel de minunat, fie ca sunt recunoscut de altii, fie ca nu”.
Si astfel ajungem la cel mai frumos, eficient si constructiv dialog cu noi insine, in care “eu sunt…(completand cu orice atribut pozitiv doriti). Exemplu “eu sunt atragator”, “eu sunt la inaltime in fiecare situatie”, “eu sunt constructiv”.
Astfel vechiul critic se schimba in prieten care te incurajeaza “ eu pot sa fac tot ce trebuie sa fac atunci cand trebuie sa o fac”.
Orice problema consideri ca ai, orice defect, toate sunt create si intretinute de conversatii interioare demoralizatoare. Poti sa-ti inchipui cum ar fi viata ta daca ti-ai repeta mereu “am incredere in mine”, “ma iubesc si ma respect in tot ceea ce fac”, “ma tratez ca pe cel mai bun prieten al meu”.

Concret, cum se face deprogramarea? Se sterg cumva vechile ganduri/credinte/obiceiuri? Nu este suficient. Ele trebuie inlocuite cu altele noi, corecte si folositoare, care, prin repetitie vor functiona in locul celor vechi.
Asadar, inlocuieste vechiu cu noul pentru a te putea schimba.
Precizare necesara: dialogul interior inseamna TOT ceea ce gandesti despre tine si ce se intampla in jurul tau. Adesea cele percepute ca probleme nu sunt probleme in realitate, cel putin nu pentru toti. Reformuleaza modul in care le interpretezi, considare-le eventual lucruri inerente, nu pozitive sau negative, pentru ca adesea nu ne putem minti ca ce este rau este de fapt bun.
Convorbirea cu tine in directia de a-ti indeplini planul pe care ti l-ai propus are efecte indiferent de pregatirea ta profesionala, de problemele pe care le ai si ce iti doresti sa realizezi.

Cum ar putea suna noul tau model de convorbire interioara:
“Deja te descuci minunat si esti abia la inceput. Iei deciziile cele mai bune si meriti sa ajungi unde vrei.”
Atentie: atunci stabilesti ca vrei ceva trebuie sa te si simti capabil sa il realizezi. Iti propui sa castigi mai mult, trebuie sa te vezi in stare de asta. Nu te gandi cum sa castigi bani inainte de a te crede capabil sa o faci. Incepe cu programarea si restul va urma de la sine. Atunci cand ai deja programat un set de credinta in acord cu abundenta. Creeaza-ti un dialog interior care sa iti confirme permanent ca esti pe drumul bun catre ceea ce iti doresti. Astfel vei avea programarea corecta si iti vei crea credintele folositoare. Credintele te vor ajuta in adoptarea atitudinii corecte si astfel vei avea sentimentele bune si, in consecinta, comportamentul de succes.

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *