Scopul in viata

 width=Daca nu ai gasit scopul vietii tale, nu dispera, s-ar putea sa afli ca este mai simplu decat crezi, ca este o stare de spirit, mai mult decat un lucru sau o alta fiinta.

…si a trait fericit pana la adanci batraneti…si cand l-au intrebat care a fost scopul lui in viata…nu se stie ce a raspuns pentru ca povestea nu merge mai departe, toate se termina inainte de a pune intrebarea despre scop si de a afla raspunsul. Din fericire sau din pacate nu este un raspuns general valabil pentru toti, adica fiecare alegem un scop, temporar, definitiv, cel mai adesea se schimba in functie de varsta si de preocupari. Cel mai adesea este unul material, cu sanse de reusita (sa am bani, sa fiu recunoscut, sa am o familie unita), dar ce te faci atunci cand il atingi si simti ca nu esti implinit, ca lipseste ceva, ca mereu ai schimbat targetul si, din fericire, l-ai atins si totusi ai mers catre mai sus, si mai sus, in ideea ca nu esti complet inca? Care dintre scopurile propuse este cel al vietii?
Este oare gresit formulata intrebarea? Ar fi trebuit spus care sunt scopurile, sensurile vietii?
I-am mai consultat si pe cei intelepti, pe cei care au ajuns la intelepciunea pe care ti-o da o viata traita, care au o persectiva si ocazia sa priveasca retrospectiv viata si sa vada un tablou de ansamblu, “the big picture”. Ei spun, in general, ca cel mai mare dar pe care il ai este viata insasi. Nu este o datorie, ci este o bucurie sa o traiesti: orice lucru sau fiinta ai pierde, cand esti pe cale de a pierde viata iti dai seama ca este cea mai de pret si atata vreme cat traiesti mai ai sansa sa indrepti orice lucru te nemultumeste. Deci, fiecare dintre noi avem cel mai pretios lucru, viata, si alegem sa o traim…fiecare dupa posibilitati. Eckhart Tolle alege ca fiecare in activitate sau in fiecare circumstanta sa “traiasca din prezenta: cu acceptare, bucurie si entuziasm. Daca in ceea ce faceti nu exista niciuna dintre ele, nu sunteti aliniati cu scopul universal”.Avem liber arbitru, deci libertatea de a alege orice, pentru oricat timp vrem, in orice directie. Suntem arhitectii propriilor vieti si asa este si bine. Suntem diferiti si ne manifestam diferit, dar, cateodata, putem alege sa ascultam cate un intelept. Fara a-l transforma intr-un fals indol, intelepciunea lui ar putea sa ne faca sa ne oprim putin, sa mai cugetam odata la ceea ce suntem si incotro ne indreptam.
Azi m-a oprit putin Osho, l-am ascultat: “Joaca trebuie sa ramana viata ta. Munca trebuie sa fie doar un mijloc de a te juca. Nu-ti transforma viata intr-o rutina de munca, pentru ca scopul vietii e joaca. A fi viu inseamnă a avea simţul umorului, a avea o profundă calitate de a iubi şi de a te juca in voie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *