Vremurile se schimba, neincetat si in viteza. Odata cu ele si noi. Sau cel putin ar trebui sa o facem. Traim intr-un secol al dramelor, cu multe schimbari pe plan personal, dar si la nivel planetar. Multe stiri, multe amenintari si indoieli. Toate intr-un ritm exacerbat. Toate pot purta generic numele de stres. Acesta vine la pachet cu frica. Si astfel viata pare sa curga impotriva noastra, drumul tot mai greu.
In toiul acestor schimbari, Joan Borysenko a renuntat la cariera de medic oncolog si de asistent universitar pentru a se respecializa in medicina comportamentala si sa fondeze impreuna cu mentorul sau Herbert Benson, o clinica pentru minte – trup intr-unul dintre spitalele universitare ale Facultatii de Medicina Harvard. A lucrat cu oamenii de toate varstele si toate profesiile si si-a clarificat viziunea despre cum sa alegi ce e mai bine in viata. A alege ce este mai bun pentru tine in conditii de schimbari bruste, de adversitati si drame presupune si autocunoastere si antrenament si autoeducare. Fiecare trebuie sa isi creeze un cadru care sa ii permita sa actioneze ca o persoana puternica si lucida.
“Nu e sfarsitul lumii” este o carte scrisa “pentru a va invata cum sa stai in fata fricii, fara ca vapaia ei sa va atinga. Orice s-ar intampla, nu e sfarsitul lumii. Este doar un apel catre geniul care dormiteaza in voi – si in noi toti – un geniu pregatit si capabil sa recreeze lumea”.
Conceptul care sta la baza cartii este rezilienta. “Ca resursa terapeutica, rezilienta este o adaptare psihologica pozitiva in fata unui factor de stres semnificativ ce afecteaza dezvoltarea, chiar supravietuirea. Conceptul de rezilienta inseamna capacitatea de a putea depasi traumele psihice si ranile emotionale. Rezilienta sau a fi rezilient inseamna:
– Capacitatea de a face fata cu success unor schimbari continue si majore.
– Capacitatea de a-ti reveni rapid dupa esecuri.
– Capacitatea de a-ti pastra sanatatea si energia cand te afli sub presiune constanta.
– Capacitatea de a gasi un nou mod de a munci cand cel vechi nu mai este posibil
– Capacitatea de a face toate acestea fara a actiona intr-un mod distructiv sau disfunctional.
Primul secret al rezilientei:
Acceptarea neclintita a realitatii
“Persoanele cu o gandire rezilienta intampina situatiile dificile cu capul sus si fac tot ce le sta in putinta sa supravietuiasca. O slujba la McDonald’s sau impachetarea alimentelor la un supermarket poate sa nu indeplineasca criteriile unei cariere de vis, dar va aduce un venit care poate sa faca o diferenta fata de statul acasa. Acceptarea unor astfel de slujbe atunci cand nu exista nicio alta variant imediata, inseamna sa accepti realitatea cu tarie si este una dintre caracteristicile unei minti reziliente.
Al doilea secret al rezilientei:
Credinta profunda ca viata are un sens
Cea mai cunoscuta carte care are sensul vietii ca idee de baza este “Omul, in cautarea sensului vietii”, scrisa de Viktor Frankl, despre care am vorbit si noi aici. “In ciuda traumei inimaginabile suferite in lagarele naziste din timpul holocaustului, Frankl a devenit un om fericit si o sursa de inspiratie pentru milioane de oameni. Secretul rezilientei, spunea el, este sa gasesti sensuri positive ale experientelor traumatizante. Cand era pe puntul de a-si pierde speranta in lagar, a gasit puterea de a continua, propunandu-si sa tina seminarii despre rezilienta dupa razboi.
Cei care au un “ce” pentru care traiesc, pot sa indure aproapre orice “cum”. Friedrich Nietzsche
Al treilea secret al rezilientei:
Abilitatea de a improviza la limita absurdului
“Persoanele reziliente sunt maestri ai inovarii. Intocmai ca un copil care poate sa transforme o oala de bucatarie intr-o palarie, persoanele reziliente isi folosesc imaginatia pentru a improviza solutii din orice . A improviza insemana sa creezi ceva nou care sa se dezvolte organic din resursele disponibile”.
Atunci cand vorbim despre rezilienta mai este un aspect pe care nu-l putem nicicum omite: optimismul.
Despre acesta vom vorbi data viitoare, foarte curand.