Autoeducarea increderii in sine.

Ce inseamna autoeducarea?
Autoeducarea inseamna autoanaliza si autoedisciplinare.O mare parte a procesului de autoeducare il constituie schimbarea conceptiilor negative pe care le avem despre sine, a conceptiilor false si a prejudecatilor care ne intuneca o mare parte din gandire.

Cum anume ne afecteaza conceptiile si prejudecatile noastre?

Prejudecatile sunt lucruri pe care noi le consideram adevarate, care, de fapt, nu sunt. Sunt de fapt proiectii ale mintii noastre, bazate pe sentimente si actiuni trecute. Exista unele amintiri, dezamagiri si intamplari care inca ne mai afecteaza gandirea, si implicit increderea in sine, impiedicandu-ne sa actionam asa cum am vrea. Adevarul este ca filtram viata prin conceptiile pe care le avem, si rareori luam initiative de care se fim cu adevarat mandri.

Nu putem schimba lumea atat timp cat nu ne putem schimba pe noi.

Iar acest lucru il putem face numai rearanjandu-ne gandirea. Emerson spunea: “Suntem ceea ce gandim toata ziua.” Fiecare gand pe care il avem ne influenteaza actiunile viitoare. Iar aceste ganduri, la randul lor sunt rezultatul educatiei pe care am primit-o in familie, scoala, si a inflentei mediului asupra mentalului nostru. Toate dezamagirile, nereusitele, pierderile ori succesele trecute ne influenteaza prezentul si implicit viata, iar daca nu decidem sa le lasam in urma si sa fim mai constienti de puterea gandurilor noastre nu ne vom putea imbunatati increderea in sine.

Cateva cai spre autoeducare, pentru o mai buna incredere in sine sunt:

  • Renuntarea la prejudecati. Renuntarea la a mai eticheta lucrurile, automat, in bune si rele, lucru ce iti blocheaza accesul la noi idei si puncte de vedere.
  • Redefinirea conceptiilor, credintelor si motivatiilor, tinand cont doar de ceea ce tie iti face placere. De multe ori pastram preferinte, obiceiuri, slujbe, doar pentru a ne multumi familia sau prietenii, netinand cont de propria persoana.
  • Invatarea de a te iubi pe tine si pe ceilalti.
  • Observa-ti obiceiurile mentale, prejudecatile, si greselile, cu motivatia de a le accepta, si de a le indrepta, cu rabdare, pe rand.

Se poate astfel spune ca procesul de autoeducare este unul de autoanalizare. Carl Jung spune despre auto examinare ca ea duce spre o buna autocunoastere, si este primul pas spre cladirea propriei constiinte.

2 thoughts on “Autoeducarea increderii in sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *