Alchimia emotionala


Alchimia emotionala
Autor: Tara Bennett-Goleman
Editura:Curtea Veche
Categoria: Autoeducare/Psihologie

Incercam sa ne explicam multe dintre lucrurile care ni se intampla dand vina pe lucruri precum karma, zodii sau planete. De asemenea, daca citim putina psihologie, putem gasi multe scuze pentru a acuza educatia data de parintii nostri. Bineinteles ca si astrologia sau psihologia pot aduce explicatii pentru comportamentul nostru, dar multe dintre lucrurile care ni se intampla pot fi controlate sau chiar corectate, atunci cand ne modelam gandirea. Noi suntem cei responsabili de comportamentul nostru, asa cum spune astrologul Donna Cunningham:
”Atragem evenimentele externe si conditiile prin conflictele interioare, prin nevoile si atitudinile noastre,care pot fi constiente sau inconstiente.”

Desi astrologia poate fi un bun punct de plecare, pana suntem in indrumarea unui astrolog sau psiholog, Donna ne sfatuieste sa ne examinam gandurile, actiunile si emotiile intr-o situatie problematica, pentru a vedea cum contribuim sau cum provocam noi insine problema respectiva.

O metoda foarte practica este cea a psihologului Tara Bennett-Goleman(ati ghicit, este sotia lui Daniel Goleman-autorul cartii Inteligenta Emotionala) care, psiholog de formare, a adus meditatia in sedintele de terapie pe care le sustine.A fost un success total. Mai exact, tehnica folosita este meditatia, sau contemplatia, si consta in observarea lucrurilor, acceptarea lor asa cum sunt, fara sa mai incercam sa le schimbam. Cheia unui exercitiu reusit este de a dizolva reactia pe care am avea-o in mod normal atunci cand traim emotii neplacute.Ea numeste acest procedeu –alchimia emotionala– acesta este si numele cartii in care explica detaliat metoda meditatiei.

“Alchimia inseamna a amesteca totul la un loc, fara a inceta sa respingi sau sa corectezi ceva-intelegand ca si ceea ce este negativ face parte din procesul de invatare si vindecare”

Tara Bennett-Goleman dezvaluie toate detaliile practicarii meditatiei in cadrul sedintelor de psiho-terapie, exemplificand cu situatii reale din experienta ei cu pacientii. Fiecare exemplu ne este de ajutor,pentru ca ii este alaturat si folosirea comtemplatiei pentru rezolvarea problemei respective.

“Am aflat ca aceasta reflexie meditativa ne poate furniza o intelegere extraordinar de subtila a tiparelor noastre emotionale, ajutandu-ne astfel sa gasim cai prin care sa anihilam fixatii profunde si obiceiuri distructive.”

In carte sunt expuse o serie de scheme, cu o situatie clara pentru a exemplifica, si cu un exercitiu amplu pentru identificarea acestora. Este un exercitiu extrem de puternic, pentru ca o data indentificata schema, sau o combinatie de scheme, ele sunt constientizate, ceea ce face ca problema sa fie pe jumatate rezolvata. Avand curajul sa incepem autoeducarea si sa ne invingem propriile tipare care ne domina, noi acceptam,de fapt, sa facem un pas inainte. Deci renunta la bagajul emotional existent, pentru a porni liber la drum. Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *