Dezvolta relatii durabile

arta-de-a-cultiva-relatii-durabile-in-relatii-casatorie-prietenieArta de a cultiva relatii durabile
Autor: Gerard Apfeldorfer
Editura:Trei
Categoria:Psihologie/Autoeducare

Aceasta carte s-a nascut din experienta de psihiatru si psihoterapeut a lui Gerard Apfeldorfer. Sunt atatea situatii de incompatibilitate dintre oameni, unii nu reusesc sa-si faca o relatie de iubire, altii rup vechi prietenii pentru motive de nimic, la locul de munca se ivesc atatea conflicte, intre 2 soti casatoriti din dragoste, se racesc relatiile, ori copiii nu se inteleg cu parintii. Pentru toate aceste situatii si inca mai multe, autorul ne da sfaturi, chiar lectii. Astfel pentru a crea o relatie sociala, cu oamenii cu care intri in contact, trebuie sa daruiesti amabilitate, gentilete, zambete, mici servicii si vei primi aceeasi atitudine din partea lor. Acelasi lucru il putem face si cu sentimentele noastre, ele nu au pret, si nu indatoreaza cu nimic.

Atunci cand interactionam cu ceilalti sentimentele si gandurile noastre pot fi pozitive sau negative, dar in momentul cand le exteriorizam, trebuie sa le filtram, sa le alegem pe cele bune, asa vom avea prieteni si nu dusmani. In general, oamenii au grija sa faca servicii sau sa ajute in egala masura cu ceea ce au primit, dar vei fi mai fericit atunci cand vei depasi masura sau mai ales, daca vei face acte de caritate. In familie mama daruieste tot iar tatal remediaza aceasta situatie. Datorita sarcinii mama stabileste o relatie privilegiata cu viitorul copil, care va cere totul de la ea, iar tatal este cel ce invata copilul ca o data ce e nascut, el are o datorie pe aceasta lume, o responsabilitate, care ii cere sa se desprinda de mama lui.

Alta tema a acestei carti este seductia pe care de obicei o practica barbatii, ei prefera libertinajul si fug de o dragoste adevarata. Simpatia, sentiment ce consta in resimtirea unor emotii, in armonie cu ale unei alte persoane te ajuta sa te apropii de ceilalti. Emotiile sunt contagioase, si in acelasi timp te pot apropia cu usurinta de cei din jur.

Dragostea– este de mai multe feluri. Dragostea de sine sau amorul propriu, este necesara pentru a o putea darui si celorlalti. Dragostea pasiune este diferita de celelalte, ea este deliranta, irezistibila, posesiva, tragica. Vechii greci socoteau acest gen de iubire un lucru de temut. Majoritatea culturilor o considera ca o febra care se vindeca spontan, cu timpul, sau inlocuita de alte preocupari: sport, calatorii, etc. Despre iubire se poate aminti legenda lui Platon, care spune ca la inceput oamenii aveau patru maini si patru picioare, iar zeii i-au sectionat in 2 parti, transformandu-I in oameni de sex diferit, si care au tendinta de a se atrage pentru a se completa. Spunem mereu ca exista undeva pe lume o persoana care ne este menita, cand o vei intalni vei simti fluturasi in stomac, aceasta este Marea Dragoste. Ea va matura totul in calea ei, distruge o casnicie, uita de copii, de familie.

Dragostea la prima vedere este automata, fara sa se apeleze la seductie, este romantica este sincera. Dar in calea ei vor aparea numeroase obstacole, care vor proba temeinicia ei. Exista si altfel de dragoste care incepe ca un parau de munte si de-a lungul timpului ajunge ca un fluviu, aceasta este comoda, calma, si v-a sfarsi intr-o iubire adevarata, intr-un cuplu sau o familie durabila.

Multi se intreaba “mai are rost sa ne casatorim?” la aceasta intrebare autorul raspunde: “Dar oare nu tocmai formarea unui cuplu unit si existenta unor copii frumosi sunt ingrendientele esentiale pentru reusita unei vieti?”

Sa formezi un cuplu nu inseamna sa-ti pierzi libertatea, independenta, linistea, decat daca dai dovada de egoism si nu-ti iubesti indeajuns partenerul. Ingradindu-i acestuia libertatea, ti-o vei pierde si tu. Nu incerca sa-ti controlezi sentimentele, comporta-te sincer cu cei din jur, incearca sa le descoperi calitatile, asa vei reusi sa-ti creezi relatii durabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *