Momentul in care rana de tradare apare este intre 2 si 4 ani, perioada in care apare energia sexuala, deci rana se manifesta in relatie cu parintele de sex opus. Sufletul care isi doreste sa traiasca aceasta rana cu scopul de a o vindeca, dezvolta complexul lui Oedip. Primul care a vorbit despre acesta a fost Freud – copilul manifesta o atractie deosebita fata de parintele de sex opus. La nastere copilul este foarte legat de mama lui, dar dupa o perioada va observa ca aceasta se intoarce la ocupatiile cotidiene. Daca insa ea ramane in continuare foarte legata de copil si ii satisface toate capriciile, acesta va incepe sa creada ca el il poate inlocui pe parintele de sex opus. In aceasta perioada copiii fac totul pentru a seduce parintele de sex opus, iar daca acesta nu raspunde asa cum se asteapta copilul, acesta dezvolta complexul lui Oedip – si face tot ce este posibil sa i atraga atentia. Parintele trebuie sa il faca pe copil sa inteleaga ca a fost nevoie de doi oameni pentru a-l concepe si amandoi au un rol in viata lui. Din pacate, in familii se produce o ruptura, baiatul devine protejatul mamei si fata protejata tatalui, iar acest atasament prea mare va afecta relatiile cu persoanele de sex opus in viitor si le dezvolta rana de tradare. Sufletul care se incarneaza pentru a vindeca rana de tradare isi alege parinti care il vor lasa sa dezvolta complexul lui Oedip, adica il vor lasa sa inteleaga ca ei au nevoie de el (“fa acest lucru, nu vrei s-o faci pe mami fericita?”), iar copilul va face tot posibilul sa multumeasca parintele de sex opus. Copilul se simte tradat de parintele sau de fiecare data cand acesta nu isi respecta promisiunea. Cand apare sentimentul de tradare, el dezvolta o masca, pentru a se apara, masca dominatorului.
-
– Dominatorul va controla pentru a se asigura ca sunt respectate promisiunile, pentru a fi fidel si responsabil si pentru a se asigura ca si ceilalti sunt la fel. Corpul lui este puternic, transmite forta, impresia ca este o persoana pe care ceilalati se pot baza. Un barbat care va purta tricou mulat, pentru a-si evidentia muschiii si umerii largi este clar ca sufera o rana de tradare.
– La femeile dominatoare, forta se transmite mai ales la nivelul soldurilor, partea inferioara a corpului este in general mi mare decat cea superioara. In unele cazuri apare fenomenul invers, un barbat are soldurile si coapsele mai mari decat umerii si o femeie are umerii mai lati decat soldurile, ei au trait complexul lui Oedip cu parintele de acelasi sex si l-au ignorat pe celalat.
In general au o privire intensa si seducatoare, se va folosi de privire pentru a-l tine pe celalat la distanta, astfel isi protejeaza nesiguranta, vulnerabilitatea. –
–Dominatorul poate fi si o persoana introvertita si atunci e posibil sa nu se recunoasca imediat din descriere petnru ca el isi mascheaza controlul pe care il exercita.
-Pentru ca le este foarte greu sa traiasca orice forma de tradare, ei fac tot ce le sta in putinta pentru a fi persoane responsabile, exigente cu sine, care nu abandoneaza niciodata un proiect. Daca se intampla sa uite de o promisiune, el va inventa scuze si motive pentru a se justifica fata de el insusi si ceilalti. Daca aceasta rana exista, la fel ca si in cazul celorlalte, este pentru a ne reaminti ca daca ceilalti ne fac sa suferim este pentru ca si noi ii ranim sau ne ramin pe noi insine.
-Dintre cele cinci tipuri, dominatorul este cel care are cele mai mari asteptari de la ceilalti. Si dependentul are asteptari, dar acestea sunt in relatie cu nevoia lui de a fi ajutat si sustinut, datorita ranii de abandon, dar asteptarile dominatorului au ca scop verificarea celorlalti si a felului in care ei face ceea ce au de facut, verificarea de fapt a increderii pe care o poate avea in ei.
-El a are o forta mare, isi formeaza adesea o parere rapida despre ceilalti si este convins ca are dreptate. Va folosi foarte des expresia “ai inteles” pentru a se asigura, crezand ca daca o persoana intelege, este si de acord cu el. Dominatorul face in asa fel in cat sa nu se afle in confruntari in care nu detine controlul.
-Il deranjeaza foarte tare lucrurile neprevazute. Ii este greu sa atribuie o sarcina si sa aiba incredere in acea persoana, verifica adesea ceea ce au de facut alti. Face tot posibilul sa afle si ceilalti cat a muncit el, cum a muncit si mai ales ca a muncit, pentru a crea impresia ca este o persoana de incredere. Nu ii place sa vada pe cineva stand decat dupa ce si-a indeplinit responsabilitatile, mai ales o prsoana de sex opus.
–Are multe dificultati cu persoanele autoritare pentru ca crede ca acestea vor sa-l controleze. In general el face cum vrea el. Le spune celorlalti ce vor ei sa auda, dar tot ca el face. Ceea ce noi numim control, in ochii dominatorului este echivalent cu ajutor. El se simte insultat cand cineva se ocupa de treburile lui fara sa ii fi dat permisiunea. Dominatorului ii este frica de un angajament pentru ca ii e teama de a nu renuta la el, decat sa isi asume raspunderea pentru un angajament la care ar putea sa renunte, mai bine nu si-l asuma.
Intregul comportament al dominatorului este pentru a evita sa traiasca rana de tradare, dar evitatarea nu inseamna vindecare. Recunoasterea acestui comportament si la parintele de sex opus ajuta in constientizarea la propria persoana si inceperea procesului de vindecare.