Sanatate si virtute! Este o urare veche, care ma face sa zambesc, insa are un adevar adanc in ea. Sanatatea are o componenta fizica, virtutea una mentala, insa ambele sa impletesc si sunt interdependente. Mintea sanatoasa trebuie mentinuta intr-un corp sanatos, nu-i asa? Stiau anticii ce stiau si ajungem sa ne intoarcem la intelepciunea lor, in viata, nu numai la orele de latina.
Hipocrate, cel cu juramantul, spunea si el ca “boala este un dezechilibru intre corp, minte si mediu”. Deci, pentru a te feri de ea ar fi bine sa hranim corect corpul, sa ne obisnuim sa folosim mintea in folosul si nu impotriva noastra (vezi critici, regrete, acuze si judecati inutile), iar despre mediu -adesea cel mai putin controlabil si corectabil- el este cel care, din cauza modului in care il privim si isi exercita influenta asupra noastra, cauzeaza stresul.
Concluzia: la noi este puterea, forta si inteligenta de a actiona in directia sanatatii si fericirii, oricare ar fi ele pentru fiecare dintre noi.
Andre Vermeulen, dupa studii si cercetari indelungate in functionarea la nivel optim a creierului, in directia implinirii intregului potential uman, a elaborat urmatoarele principii, si dupa cum veti vedea , sunt un mod de viata care imbina utilul cu placutul, grija pentru spirit dar si pentru minte si corp, pentru ca altfel nici nu s-ar putea.
1. Stimuleaza-te fizic. Misca-te. Danseaza, fa exercitii aerobice, inoata, joaca tenis, sau fotbal. Fa exercitii de lateralitate, adica cu mana stanga atinge-ti urechea dreapta si cu mana dreapta atinge-ti nasul, dupa care inverseaza-le, si repeta miscarea pana o stapanesti complet.
2. Bea 8 pahare cu apa pe zi. Dupa cum sustin expertii, acest lucru nu este optional, ci obligatoriu daca dorim sa ne functioneze creierul la capacitate maxima. Si daca suntem stresati, trebuie sa marim la 16 paharele de apa pe zi. 90 % din volumul creierului este apa, si este principalul vehicul de transmisii electrochimice.
3. Oxigeneaza-te. Fa exercitii, pleaca la tara. Inainte de o intalinire importanta sau de o munca care are nevoie de concentrare, respira adanc. Respira in 4 timpi, tine aerul in 16 si expira in 8. Doctorul Otto Warburg, premiul Nobel in Fiziologie, a facut un experiment prin care a reusit sa converteasca celule sanatoase in maligne, printr-un proces de reducere lenta a oxigenului. Inconjoara-te de plante. Stiati ca o singura planta poate inlatura particule contaminate din aer intr-un spatiu de 9 metri patrati? Plantele maresc ionizarea negativa a aerului si il incarca de oxigen, crescandu-ne productivitatea cu 10%.
4. Consuma alimente pentru creier. Creierul are nevoie de 5 portii de legume si fructe pe zi si legume, verdeturi, seminte, nuci, usturoi, cereale complete, ciuperci, uleiuri presate la rece si proteine. Pestele porneste practic regenerarea a noi celule nervoase.
5. Gandeste pozitiv. Gandurile negative genereaza substante chimice care blocheaza conexiunile intre neurotransmitatori. Cum spunea Henry Ford: “Daca gandesti ca poti, sau nu poti, tot timpul vei avea dreptate”.
6. Asculta muzica baroca. Muzica este poarta catre lumea interioara; atinge locuri pe care noi nu suntem capabili sa le descoperim. Ajuta creativitatea, expresia personala. Usureaza invatarea.
7. Provoaca-ti creierul. Daca nu il folosim, il pierdem. Joaca sah, rezolva cuvinte incrucisate, invata sa canti la un instrument, fa exercitii de matematica, calatoreste in locuri noi, mergi la expozitii de arta, citeste, studiaza ceva. Scrie si deseneaza cu mana nedominanta. Deschide-ti mintea noilor experiente si forme de gandire. Toate acestea ajuta unei mai bune functionari a creierului.
Putem trage concluzia ca in acest “mileniu al mintii”, unica maniera de a fi competitivi si de a mentine un echilibru in vietile noastre, este sa nu muncim mai mult, ci mai bine ,sa alegem calitatea in detrimentul cantitatii.
Sunt mereu incantata de subiectele pe care le abordati le citesc cu mare placere deoarece sunt foarte utile sanatatii.Tin sa va felicit pentru munca depusa si pentru ideile geniale pe care le aveti
Multumim, si noi le scriem cu mare placere, e frumos sa mai inveti ceva nou in fiecare zi 😉
Imi place vorba asta despre creier : Daca nu il folosim, il pierdem… chiar asa este… iar omul se “strica” la fel ca pestele …de la cap 😀
Da…cam de la cap incep toate 🙂