Vorbeam intr-un articol precedent despre cum fricile si convingerile ne pot afecta mult relatiile. Si cum despre frici am clarificat unele lucruri, ramane sa abordam putin si convingerile pe care le avem despre relatia de cuplu.
De curand am participat la un workshop despre imbunatatirea relatiei de cuplu cu psihologul Luminita Baltaretu. Totul s-a desfasurat intr-un cadru restrans de oameni ce impartaseau aceeasi dorinta: o relatie cat mai implinita. Tot acolo am aflat cum afecteaza elementul yin-yang relatia de cuplu, cum pot fi mai empatica cand vine vorba despre defectele partenerului. Partea cea mai interesanta a fost cea in care fiecare dintre participanti si-a marturisit din convingerile personale, iar acea marturisire m-a facut sa ma simt foarte normala, in sensul ca fiecare are problemele sale. Este natural ca fiecare cuplu sa se confrunte cu probleme si este si mai natural sa invatam sa le rezolvam. Ceea ce voi incerca in continuare. Voi reproduce putin din exercitiile aplicate in cadrul workshopului. Cand vine vorba despre problemele in relatii, o mare parte este cauzata de convingeri, asa ca avem nevoie mai putin de un suport teoretic si mai mult de unul practic si foarte la obiect.
Avem nevoie sa ne acordam cateva momente si sa ne putem cateva intrebari.
Sa incepem prin a analiza felul in care privim barbatul in general. Cum ar trebui el sa fie in relatia cu:
-munca
-prietenia
-viata de cuplu
-sexualitate
-copiii
-bani
-locul lui in societate
Cum ar trebui sa fie femeia in:
-munca
-prietenie
-viata de cuplu
-sexualitate
-copii
-bani
-locul ei in societate
In dreptul fiecarei categorii scriem exact ce gandim despre barbat sau femeie in general.
Exemplu de convingeri: Barbatul va aduce banii in casa, va munci din greu, va fi un prieten bun, va petrece timp cu sotia si va fi un amant bun, se va juca cu copiii si le va cumpara jucarii, in societate va fi respectat.
Femeia va munci acasa, va creste copiii, va fi o buna gospodina si va face pe plac barbatului, va astepta bani de la barbat, si va fi respectata pentru cat de familista este.
Asta poate fi un set de convingeri, iar in acest caz avem o femeie dependenta de partenerul sau. Aceste convingeri vor pune in anumite situatii femeia si ii vor intari barbatului Egoul ca este cel mai puternic in cadrul cuplului. In acest caz femeia este posibil sa aiba parte de o viata nu tocmai usoara in raport cu acel barbat deoarece identitatea ei este legata de barbat si de familie exlusiv.
Daca aceasta femeie isi schimba convingerile, realizand ca si ea poate avea o viata profesionala si ca poate fi respectata pentru mai mult decat partea casnica, ea isi poate recapata increderea in sine.
Nu spun ca este ceva in neregula cu faptul de a fi femeie casnica, doar ca femeia exista si in afara spatiului care i-a fost alocat de catre societate pana acum. Nu sunt doar vorbe feministe, este o realitate. Cu totii existam in afara rolulrilor cu care ne identificam atat de puternic.
De unde apar problemele?
De exemplu daca tu consideri ca barbatul trebuie sa castige mai mult decat tine, sau cel putin egal cu tine, iar el nu castiga, vei suferi. Daca tu consideri ca barbatul trebuie sa participe la cresterea copilului dar el munceste 10 ore pe zi, si nu mai are timp, e posibil ca tu sa suferi.
De altfel orice convingere ai si ea nu iti este indeplinita tu vei suferi.
Se poate ca:
-un barbat care isi dedica tot timpul sau serviciului va avea foarte putina energie pentru a mai petrece timp cu familia.
-barbatul care aduce mai multi bani in casa va vrea sa aiba un rol principal in luarea deciziilor in familie.
-femeia care isi doreste sa fie recunoscuta profesional va munci in aceasta directie sansele sunt foarte mari sa-si neglijeze indatoririle casnice.
Iar barbatul care are convingerea ca femeia trebuie sa fie o gospodina dedicata va suferi daca ea isi va neglija aceste activitati in detrimentul recunoasterii profesionale
In timp ce femeia care considera ca barbatul trebuie sa petreaca timp mai mult cu copiii va fi dezamagita si va avea conflicte pe tema ca el petrece 10 ore la servici si doar una cu copilul.
Dar daca femeia crede ca barbatul trebuie sa castige mult, si ca EA are indatorirea sa aiba grija de casa si copii, NU ii va reprosa lui ca munceste atat de mult si isi neglijeaza familia.
Deci:
Vor rezista ca si cuplu cei care au convingeri asemanatoare despre relatia barbat si femeie. Iar aceasta relatie se invata de la parintii nostri.
In concluzie cine are un partener pe modelul relatiei parintilor lui, e posibil sa mearga in aceeasi directie ca aceea pe care a vazut-o atunci cand crestea.
Ce se intampla daca aceasta convingere nu corespunde realitatii?
Apare conflictul
Rezolvarea?
Fii constient/a de convingerile tale si accepta-le in prima faza. Apoi analizeaza daca aceste convingeri sunt benefice, sau nu. Daca nu sunt, atunci schimba-le. Ori este timpul pentru o discutie deschisa cu partenerul, care sa-si marturiseasca si el convingerile lui. Nu le lasa sa iti conduca viata, fii constient de ele si poti trai mai armonios in cuplu.
Parerea mea personala in urma acestui mini atelier pe tema cuplului este ca totul este in mainile mele. Sau mai bine zis o mare parte a responsabilitatii o am eu in ceea priveste fericirea mea in cuplu. In momentul in care apar problemele imi iau in ragaz sa raspund la cateva intrebari, legate de fricile mele, de nevoile mele, de convingerile mele. Daca este o frica nejustificata, atunci ma calmez si revin cu picioarele pe pamant, daca este vorba despre o nevoie, atunci vorbesc cu partenerul meu si ii cer ajutorul, sau comunic cu el pentru a ma face ascultata si a primi atentia de care aveam nevoie. Daca este vorba despre convingeri, atunci verific ce convingere imi umbreste ratiunea. Daca mai devreme convingerea mea era ca partenerul meu sa petreaca mai mult timp cu mine, ma opresc sa verific daca la mijloc este posesivitatea mea, sau ceva justificat. Daca descopar ca eram condusa de teama, imi schimb convingerea, pentru ca ea sa fie benefica pentru ambii parteneri. Imaginea de ansamblu este sigur alta, dar o poti dobandi oricand, alegand sa mergi la un atelier pe tema relatiei de cuplu. Acolo ajuns, inconjurat de oameni preocupati de aceleasi lucruri ca si tine, realizezi ca este in firea omului sa intampine probleme in dragoste, dar ele isi gasesc mai usor rezolvarea in acel mediu dedicat cuplului. Fericirea si implinirea vin mult mai repede atunci cand iti propui sa le ai, si mai repede atunci cand faci un pas spre ele.
Mai multe detalii despre atelierele Luminitei aici.