Arhetipurile si Inconstientul Colectiv

Arhetipurile sunt niste predispozitii innascute, ereditare. Carl Jung considera ca ne nastem cu ele si ca ne pot conduce viata pentru ca sunt ca niste tipare care ne structureaza imaginatia, constiinta. Jung considera ca oamenii nu au minti inconstiente personale, ci impartasim un singur Inconstient Colectiv.

Arhetipurile creaza mituri, religii, idei filosofice care influenteaza si isi pun amprenta pe intregi natiuni si epoci

Cum functioneaza arhetipurile?
Jung a gasit aceste imagini si tiparuri arhetipale in fiecare cultura si in fiecare perioada din istoria umana. El considera ca mintea este ancorata in Inconstientul Colectiv asa cum un copac este inradacinat in pamant. Venim astfel pe Pamant cu un instinct prestabilit, cu tendinte de a juca anumite roluri (de mama, copil, erou etc) De fapt numele arhetip vine din grecescul arkhetupon care inseamna prim model-in sensul de a fi prima versiune folosita mai tarziu pentru a fi multiplicata.
Oare la fel si noi suntem multiplicati? Cert este ca de indata ce ne nastem suntem modelati de parinti, mediu, societate, ni se atribuie valori si credinte, pe care le credem proprii.Dar cate dintre ele sunt de fapt ale noastre.Ba mai mult, cate dintre ele sunt constiente? Si ce influente vin din Inconstientul Colectiv?
Ce arhetipuri ne-am insusit? Si pe care le reprimam? Sunt intrebari ce-si pot avea raspunsul in lista de mai jos.
Printre cele mai importante arhetipuri se gasesc urmatoarele:

Umbra– simbolizeaza haosul, salbaticia, latura inconstienta a personalitatii noastre. Salbaticia este un symbol foarte folosit in basme, povesti, de exemplu Hansel si Gretel au fost ademeniti printr-o padure deasa, unde s-au ratacit. Acest simbol este present si in Cartea Junglei, Robin Hood, dar si in Biblie, Ioan Botezatorul l-a intalnit pe Dumnezeu “in pustie”
Ce semnificatie are defapt acest arhetip? De fapt noi il recunoastem cel mai usor in ceilalti, adica proiectam partea intunecata a personalitatii noastre asupra celorlalti, si astfel percepandu-I ca pe “dusmanii” nostril. Umbra aceasta este partea ascunsa deghizata, si cel mai bine a fost exemplificat acest lucru de Batman. Umbra este deci personificarea partii umane care o negam in noi, si o proiectam asupra celorlalti. Scopul nostru ar fi deci sa integram si acele parti pe care ni le negam, sa le scoatem la suprafata si sa le acceptam.Pentru ca se intampla de multe ori, ca la nivelul subconstienutui sa avem o imagine a unui arhetip, dar comportamentul nostru este opusul acestuia. Adica ne reprimam o dorinta, considerand ca ne facem o datorie, un lucru moral, dar subconstienul este incarcat, si atunci apare stresul. El apare atunci cand o parte din tine trage spre o anumita directie iar alta parte(cea inconstienta) in directia opusa.

Anima sau animus
Un alt tipar este cel al Sufletului (Anima este aspectul feminin al sufletului, iar Animus este partea masculina a lui) Barbatii isi intalnesc Anima, femeile Animus. Adica avem in minte un anumit tipar ar sufletului pereche, o completare a noastra, a ceea ce sufletul nostru are nevoie. Dar sufletul nu este feminin sau masculin. Mai mult, Freud,Adler,Jung, cu totii considera ca noi ne nastem bisexuali,ca fetus noi nu avem o sexualitate definita, ea se va diferentia mai tarziu cu ajutorul hormonilor, dar cea mai mare influenta o are de fapt presiunea sociala la care suntem supusi, cu rolulile pe care societatea ne face sa ni le asumam, apartinand unui anumit gen. Iar asta vine inca de cand suntem bebelusi, totul depinde de culoarea in care suntem imbracati: roz sau albastru, aceasta va dicta mare parte din viata noastra.
Asadar ca femei trebuie sa fim cat mai materne, si mai putin agresive, in timp ce barbatii trebuie sa fie puternici,rationali si sa-si suprime cat mai mult reactiile emotionale. Dar, riscul de a actiona dupa un tipar bine stabilit, este, considera Jung, acela de a ne dezvolta doar jumatate din potentialul nostru.

Copilul
Arhetipul copilului este legat de speranta si promisiune, si de noi inceputuri. El vine ca o promisiune pentru regenerare, si ca o intarire a faptului ca Paradisul poate fi recastigat. Nasterea lui Iisus Hristos este un arhetip foarte important , caci el uneste Pamantul si Raiul, pe Om de Dumnezeu.

Sinele
Pentru Jung aceasta este imaginea lui despre Dumnezeu, caci sinele Uman si cel Divin nu pot fi distinse. Totul este spirit –vantul, respiratia sunt 2 simboluri ale lui. Spiritul coboara spre Iisus, sub forma unui porumbel, in pustie.Vocea ii marturiseste adevarata sa natura: “Tu esti Prea Iubitul Meu Fiu” Realizarea cea mai mare a sufletului este autocunoasterea adevarata, adica, redescoperirea adevaratului Sine, cel Divin.

Mama
Este un arhetip esential, intrucat venim pe lume cu nevoia instinctiva de a evolua intr-un mediu din care nu poate lipsi mama sau un substitut al ei. Rolul ei nu poate fi negat, intrucat nimeni in stadiul de infant nu poate supravietui in absenta acestei legaturi materne. Acest arhetip este simbolizat de Mama Natura, din mitologie,de Eva, de Fecioara Maria, sau de simboluri mai putin personale precum spiritualitatea, biserica, poporul, padurea, oceanul. Jung considera ca cei care au dus lipsa de prezenta mamei in viata lor, sau care nu au primit atentia necesara din partea ei, vor cauta satisfacerea acestei nevoi materne in spiritualitate,biserica, sau construindu-si o viata langa mare.

Persona
Reprezinta imaginea noastra publica.Semnificatia aceasta este luata din originea cuvantului persona, care vine din latina si inseamna masca. Adica, personalitatea noastra este o masca pe care o asezam pe fata noastra inainte de a face cunoastinta cu cineva. Aceasta masca este atat de des folosita incat putem risca sa ne identificam cu ea, si sa uitam cine suntem de fapt.

Eroul
Lupta impotriva fortelor raului, el de fapt reprezinta Egoul. Ne consideram eroul, personajul principal, intram adanc in poveste si ne identificam cu acesta. Ajungem sa ne luptam cu umbra-adica cu inconstientul, care ia forma dragonului sau a altor monstri.

Tatal
Simbolizeaza ghidul, figura autoritara,idea de legatura de sange, ale caror surse se gasesc adanc inradacinate in Inconstientul universal.

Acestea sunt cele mai importante arhetipuri, si constituie un punct de plecare bun pentru autoeducare,introspectie, intalnirea cu sine insusi, asa um o numeste Jung:

“Cine priveste mai intai in oglinda apei vede mai intai propria-i imagine. Cine se indreapta spre sine insusi risca sa se intalneasca cu sine insusi. Oglinda nu linguseste, ea il reflecta cu fidelitate pe cel care se uita in ea, acel chip pe care nu-l aratam niciodata lumii, pentru ca il ascundem cu ajutorul persoanei – masca noastra de actori. Oglinda insa se afla dincolo de masca si arata adevaratul chip.
Aceasta este prima proba de curaj ceruta de drumul spre interior, o proba care-i sperie pe cei mai multi caci intalnirea cu sine insusi face parte dintre acele lucruri neplacute pe care le evitam atata timp cat putem proiecta in exterior tot ceea ce este negativ. Cand suntem in stare sa ne vedem propria umbra si sa suportam cunoasterea ei, atunci abia am rezolvat o mica parte a sarcinii : am suprimat cel putin inconstientul personal.”

Analizandu-ne sufletele este posibil sa intalnim cateva tipare comportamentale dupa care ne ghidam fara sa putem explica acest lucru in mod rational, daca ne recunoastem in unele arhetipuri, este probabil pentru ca ne-am nascut “programati” sa traim si sa invatam niste lectii strans legate, tocmai de aceste simboluri aproape mitice. Orice simboluri am gasi inradacinate in adancul nostru acestea nu trebuie sa ne sperie, si nici nu trebuie neaparat intelese, este deajuns ca ele sa iasa la suprafata, in constientul nostru, si acceptate.La momentul potrivit poate veni si raspunsul, explicatia la nelamurirea noastra, dar nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare.Zilnic ne luptam cu dragoni imaginari,sau nu, suntem eroii care in permanenta cautam un animus sau anima, ne lovim de umbre,ajungand in final spre lumina. Depinde de noi sa lasam la o parte mastile persoanei si sa facem aceasta calatorie una cat mai placuta si plina de iubire.

One thought on “Arhetipurile si Inconstientul Colectiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *