Banii si/sau fericirea

bani-punguta-aur-prosperitateAm plecat de la un un studiu pe care l-a facut Universitatea Princeton care s-a intrebat de cati bani are nevoie un american ca sa fie fericit. Au descoperit ei ca exista un punct critic, de 75.000 de dolari. Mai mult de suma aceasta nu inseamna mai fericit, mai putin de atat, aduce nemultumire sau insatisfactie. Studiul a fost facut pe 450.000 de oameni si spun ei, este reprezentativ cel putin pentru acest esantion (ca orice studiu, de altfel, dar nu asta e ideea de baza, oricum e valabil la ei, in State).
Aduc banii fericirea? Depinde ce intelegere fiecare prin fericire. Daca principalele griji ale unui om sunt legate de supravietuire (chirie/rate si mancare), atunci ele sunt chiar intemeiate, nu sunt mofturi, nu se poate trai fara. In drum spre fericire, grijile sunt pasi facuti pe contrasens. Nu numai ca nu ajuta, dar chiar dauneaza, consuma din energia care ar putea fi folosita pentru a iesi din acea situatie. In prima instanta banii inlatura grijile legate de supravietuire. Dar apoi, pot ei aduce fericirea? Studiul spune ca exista un suficient de mult care aduce fericirea. Poate. Atunci cand pleci de la lupta pentru supravietuire si ajungi la acea suma care iti este de ajuns pentru o viata linistita, s-ar putea sa fii fericit in prima faza. Este ca in filmele de dragoste, in care cei doi lupta impotriva tuturor pentru a fi impreuna si triumfatori, sa casatoresc la sfarsitul fimului. Nu ne arata insa nimeni continuarea, ce se intampla dupa ca au obtinut ce vroiau.
Banii reprezinta o modalitate de schimb, se ofera munca ta, serviciile pentru a fi recompensat cu bani. Apoi ei sunt folositi pentru a obtine ce doresti. E adevarat ca sunt oameni care se bucura doar la iddea ca au bani, dar in general, banii sunt pretuiti pentru lucrurile pe care te ajuta sa le obtii. Nu luam in calcul aspectul cat mucesti pentru cati bani, sa presupunem ca esti multumit de schimbul facut cu angajatorul sau partenerul de afaceri. Am ajuns in punctul in care folosim banii pentru a cumpara lucrurile care ne plac.
Fericirea? Daca fericirea consta in lucrurile pe care banii le cumpara, ei, atunci este posibil sa nu o putem cumpara mereu. Banii devin mijlocul de a ne satisface dorintele. De a avea, de a poseda, de a fi proprietari. De aici pana la a dori sa ai mai mult decat celalalt si de a face orice pentru asta e doar un pas. Banii nu mai sunt un mijloc de a trai, ci de a trai mai bine ca celalalt.
Capcana ego-ului. Eu sunt mai presus de celalalt si vreau mai mult decat el. Vreau sa stralucesc mai tare. Ego-ul ne poate face sa acceptam lucruri nebunesti pentru bani si sa-i cheltuim pe lucruri nebunesti. Iar primul pas pe calea buna este sa recunoastem ego-ul din noi si relatia lui cu banii, sa vedem diferenta intre a cheltui banii pe ceea ne dorim noi cu adevarat sau pe ceea ce ne face sa cream o impresie buna in jur. Un om care isi hraneste ego-ul cu bani nu va avea niciodata suficient, si char daca va avea mai mult decat cei din jur, se va plictisi repede si isi va petrece timpul cautand noi modalitati de a potoli acel sentiment ca ii mai lipseste ceva. Si ii lipseste, intr-adevar linistea si echilibrul care vin odata cu renuntarea la dorinte. Viata este un camp al alegerilor, nu al goanei dupa satisfacerea dorintelor. Deci este posibil sa existe un punct critic, o limita de bani care v-ar face fericiti in alegerile voastre de a trai viata fara a interveni ego-ul sa strice frumusetea jocului? Voi ce credeti?

One thought on “Banii si/sau fericirea

  1. astai libertate toata ziua ,pacat ca azi nu inseama ieri ,iar maine nu inseamna azi ,viata are multe de oferit ca un dar pe care nu l deschidem niciodta

Leave a Reply

Your email address will not be published.