Bette Davis despre succes

bette_davis-succes-interviu-vintage-retro-actrite-filmeBette Davis este o prezenta inconfundabila, a dominat scena filmului timp de 40 de ani, pe vremea cand inca se mai faceau filme de calitate. In acest interviu putem vedea adevarata personalitate a actritei, cat si increderea pe care o exprima prin limbajul corpului, atitudinea si determinarea, dar si motivatia care i-a adus succesul.
De asemena, Bette vorbeste despre industra filmului legendara, cea din timpul carierei sale, si despre cea care a urmat. Daca prima era o industrie magica, bazata pe intuitie, condusa de oameni care stiau sa-si asume riscuri, industria de astazi nu are nimic din acestea, fiind condusa doar de magnati ai companiilor petroliere sau afaceristi bogati. Magia a disparut cu totul, lasand loc business-ului. Filmul a devenit o afacere exploatata din ce in ce mai mult.

“In aceasta industrie nu poti sa astepti recunostinta din partea regizorilor sau a producatorilor. Poate recunostinta din partea actorilor pentru ei, dar nu si invers”– spune Bette Davis. Cred ca aceasta industrie se aseamana foarte mult cu orice organizatie multinationala, unde niciodata nu-ti va fi adusa recunostinta, cel putin cu sinceritate, pentru contributia avuta in companie.

“Actorii se dau in vant dupa un rol bun.” Si automat asteapta aprecierea. Si rareori se intampla sa auzi o incurajare sau cuvinte de apreciere, Bette spune ca nu a auzit aceste cuvinte niciodata. Cei mai de succes oameni au de obicei capacitatea de a munci, in ciuda lipsei aprecierii. Motivatia ta si pasiunea pentru munca trebuie sa invinga nevoia aprecierii, pentru a putea continua intr-un domeniu pentru mai mult timp. Iar de obicei, perseverenta este rasplatita.

“Nu am luptat pentru bani, am luptat pentru roluri.”
Aceasta conceptie despre munca si cariera imi aduce aminte despre ceea ce Anthony Robbins spune despre munca: “concentreaza-te mai mult pe proces decat pe rezultat”. Trebuie sa muncesti cu pasiune si determinare pentru a ajunge la rezultate vizibile, la un succes la fel de rasunator. Iar Bette este cea mai in masura sa vorbeasca despre asta:

Pentru limuzine si fani muncesti timp de 15 ani. Si trebuie sa-ti placa cu adevarat munca mai mult decat reflectoarele si glamour-ul si toate lucrurile. Daca iubesti munca,restul va veni de la sine. Si fii recunoscator ca ai reusit sa obtii succesul. Cel mai frumos lucru atunci cand reusesti este sa poti calatori, Dietrich (Marlene) spune acestu lucru: “Este raiul pe pamant”, sau mersul la cumparaturi, la restaurante, sau sa poti sa tipi la oameni atunci cand vrei. Sau daca ai nevoie de doua locuri alaturate in avion, cu siguranta le primesti. E minunat. Dar calatoritul este cel mai frumos. In Scotia am intalnit doua doamne care chiar plangeau. Nu au crezut niciodata ca ma vor intalni. Asta este parte din rasplata de a avea succes. Dar nu primesti acest lucru pentru prea mult timp. Si nu aceasta trebuie sa fie motivatia ta. Nu faima este ceea ce iti doresti cel mai mult, nu are cum sa fie, vrei sa te urci pe scena si sa muncesti.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.