Comunicare eficienta

discutie“Cuvintele i-au fost date omului pentru a ascunde ce gandeste”. Probabil o exagerare, dar cu un sambure de adevar, adesea.
Atunci cand oamenii vorbesc, comunica, o fac cu speranta de a fi auziti, intelesi. Ceea ce ei comunica este de fapt doar partea de suprafata a ceea ce exista de fapt in spatele acelor cuvinte, idei, credinte, motivatii interioare. Cateodata lucrurile, ideile nu sunt cristalizate la transmitator, de aceea ii este greu sa le transmita si sa fie inteles. Alteori exista bariere in a se dezvalui pe sine, sunt retineri care ii impiedica sa se arate sa cum sunt ei de fapt, fie din rusine, fie din dorinta de a nu parea desueti, fie pentru a pastra un mister.

Atunci cand comunica, oamenii lasa sa se vada doar o parte din ei, uneori esentiala pentru cine sunt ei de fapt si cum se vad ei in raport cu subiectul despre care vorbesc, uneori derutanta. Ne recunoastem si noi aici? Ne-am auzit vreodata vorbind? Daca nu ne-am cunoaste asa bine, am intelege oare exact ce am vrut sa spunem?
Deja cel care asculta este in dificultate, dar nu pentru mult timp. Pentru ca avem cu totii un sistem de referinta, si intotdeauna raportam realitatea la el, inclusiv comunicarile cu cei din jur. Asta inseamna ca adesea citim printre randuri si dam vorbelor celorlalti intelesul pe care il vrem noi, care ne convine.
Aici apar erorile de comunicare, scurtcircuite care creaza confuzii si neintelegeri. Ne grabim sa tragem concluzii fara a avea suficiente date.
Hai sa-i dam celui care vorbeste o sansa sa fie inteles mai bine, chiar sa se exprime mai bine, mai clar, pentru a fi siguri ca primim mesajul care se dorea transmis. Cum?

Punand intrebari.

Intrebarile il ajuta pe cel care transmite sa elaboreze ideile, ii dau curaj si indrazneala sa ofere mai multe informatii, sa se deschida.

Intr-o discutie mai aprinsa, intrebarile il ajuta pe cel care “s-a aprins” sa se calmeze. Intrebarile fac apel la partea rationala a creierului, ajutandu-l sa calmeze emotionalul.

Intrebarile arata ca iti pasa, si astfel cel cu care vorbesti va avea incredere in tine si poti coopera.

Intrebarile te ajuta sa cunosti mai bine o persoana, sa afli care este mecanismul care il conduce pe acel om, sa cunoasti si sa faci schimb de idei in avantajul amandurora.

Intrebarile te ajuta sa descoperi adevarul in fata mastii pe care, poate, celalalt o prezinta. Ele nu garanteaza acest lucru, insa, daca ai indoieli, ele te pot ajuta sa le spulberi.

Intrebarile te ajuta pe tine, dar il pot ajuta si pe transmitator, care se poate crede inteles pe deplin, iar tu poti, de fapt, sa-ti inchipui o alta poveste. Ele confirma si clarifica.

Intrebarile te pot face sa te simti la “Vrei sa fii milionar”, ceea nu dorim interlocutorilor nostri, masura o simtim singuri, o dicteaza bunul simt si experienta de viata, o dicteaza nevoia noastra de a fi mai aproape sau din contra, de a ne distanta.
Tu ce parere ai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *