Recunostinta din noi

rugaciuneSe apropie sfarsitul anului, se trag linii si ne reevaluam potentialul. Reflectam asupra a ceea ce am reusit si trasam directii pentru viitor. Si totusi, cu un ochi privind in urma si cu altul inainte, cat timp petrecem apreciind ceea ce avem deja? Este minunat sa evaluezi si sa planifici, insa aprecierea prezentului este cea care ofera o liniste si un calm care schimba in bine perspectivele. Recunostinta aprinde o stralucire aparte in ochi, dar si in inima. Si Balzac spune ca “recunostinta este memoria inimii”.

Recunostinta inseamna “multumesc”, atunci cand te uiti in ochii celuilalt.

Recunostinta inseamna partea plina a paharului.

Recunostinta pentru ce este acum micsoreaza regretul de a pierde ceva (nu iti dai seamna de ceea ce ai decat atunci cand il pierzi).

Recunostinta inseamna manifestare, nu presupunerea ca celalalt ghiceste ca esti recunoscator.

Recunostinta pentru acum este piatra de temelie pentru viitor.

gainiRecunostinta este o ancora cu efect imediat pentru crearea starii de bine. Numeste trei lucruri sau fiinte pentru care este recunoscator si vei simti diferenta de stare.

Brother David Steindl Rast, antropolog, psiholog si calugar benedictin, vorbeste despre cei trei pasi de manifestare a recunostintei:

    opreste-te : rupe-te de ritmul cotidian pentru un minut, intre doua activitati permite-ti un moment de constientizare a prezentului;

    priveste : macar pentru un minut, din cand in cand observa un lucru frumos, acorda-i atentie, acorda-ti atentie sentimentelor si starii pe care o ai, priveste si constientizeaza ca traiesti;

    actioneaza : starea de bine si energia pozitiva acumulata din conectarea cu recunostinta la momentul prezent sunt impulsuri spre reusita.

La Rochfoucauld a sesizat un alt aspect al recunostintei “graba prea mare cu care unii vor sa isi plateasca datoriile este un fel de nerecunostinta”. Opreste-te, bucura-te de ceea ce ai primit, priveste in ochi si spune-i “multumesc” cu inima si apoi incearca sa recompensezi sau sa platesti ajutorul primit. Ii dai astfel ocazia si celui care a oferit sa se bucure de fapta sa, sa iti primeasca recunostinta. Schimbul de energie dintre voi doi va face viata mai frumoasa.
Un 10x inseamna de fapt de 10 ori mai multa bucurie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.