Cum puteti scapa de convingeri? Aceasta este o parte foarte importanta in procesul de a obtine ceea ce ne propunem, de a ne indeplini dorintele, de a atinge ce ne-am propus.
Primul pas: concentrati-va asupra recunostintei.
Poate parea ciudat, poate veti spune: “Da, o sa fiu recunoscator cand o sa am pentru ce”. Dar nu asa se pune problema. De fapt, trebuie sa luati in considerare ceea ce aveti in acest moment si sa realizati ca, indiferent unde va aflati si ce anume detineti, sunteti destul de bogat.
Am tinut candva o conferinta “Planul de imbogatire AAA”. Primul A inseamna “deja” (already). Sunteti deja bogat. Le-am cerut oamenilor sa faca o pauza, sa-si examineze viata si sa-si dea seama ca au la indemana un mijloc de transport, ceva de mancare, o oarecare securitate, un acoperis deasupra capului. Probabil ca aveau si un venit. Daca se comparau cu oamenii din tarile Lumii a Treia sau chiar cu unii regi si regine din trecut, o duceau de fapt foarte bine.
Prin urmare, sunteti bogat chiar in acest moment. Practic, o duceti mult mai bine decat v-ati imagina. Daca va luptati pentru ceva, este pentru a obtine mai mult. Eu pot sa va ajut sa obtinti mai mult, dar una dintre modalitatile de a atrage mai mult in viata dumneavoastra este aceea de a fi recunoscator pentru ceea ce aveti acum.
Daca sunteti sceptici, luati in mana o foaie si un creion si incercati “chestia” asta cu recunostinta. Incercati sa scrieti pe foaie lucruri pentru care sunteti recunoscatori. Eu asa am facut.
Atunci cand m-am concentrat asupra recunostintei am inceput sa atrag in viata tot mai multe lucruri si experiente pentru care puteam sa fiu recunoscator. Acest proces a devenit magic deoarece nu am facut altceva de cat sa ma opresc, sa ma uit in jur si sa spun: “Oare pentru ce sunt recunoscator in acest moment?” Poate pentru persoana cu care vorbeam, pentru cea cu care mancasem, pentru faptul ca respiram, ca eram viu, iar corpul meu functiona. Simtind recunostinta pentru toate astea, am eliminat negativitatea din mine. Asta m-a condus la o stare de fericire in care am realizat ca prezentul este, in sine, destul de bun. Si, cand am realizat ca momentul prezent, in sine, este complet si grozav, am fost capabil sa atrag tot mai multe momente bune.
Astfel, una dintre tehnicile mele favorite de a scapa de convingeri negative este aceea de a fi, pur si simplu, recunoscator.
De asemenea, este important sa va cunoasteti convingerile, deoarece ele creeaza realitatea in care traiti. Atunci cand incercati sa atrageti ceva in realitatea dumneavoastra si simtiti ca nu reusiti, motivul este contraintentia inconstienta. Desigur ca doriti sa aflati care este aceasta contraintentie.
Pentru a limpezi lucrurile, va ofer urmatoarea demonstratie. Pe 1 ianuarie, cei mai multi oameni isi stabilesc anumite intentii referitoare la viata lor. De exemplu: “Vreau sa slabesc”; “Vreau sa ma las de fumat”; “Vreau sa fac exercitii fizice de 3 ori pe saptamana”. Dar ce se intampla a doua zi sau saptamana urmatoare? Uita de toate aceste intentii.
Este un lucru foarte important si poate va ganditi: “Bun, daca intentiile guverneaza lumea, cum se face ca, desi imi stabilesc una pe 1 ianuarie, ea nu se materializeaza?”
Cei mai multi oameni isi propun intentii pozitive, sanatoase. Ei nu spun “O sa incep sa iau heroina”. In schimb afirma ceva de genul “o sa-mi caut un alt serviciu”, “o sa pornesc o afacere” sau orice alta actiune pozitiva si bine intentionata. Insa n-o fac, din cauza contraintentiilor. In subconstientul lor functioneaza o contraconvingere, mult mai puternica. Ea contrazice si inabusa hotararea constienta.
Deci, cum scapati de ea? Devenind un detectiv de convingeri, si iata cum functioneaza acest lucru. Pentru ca ea exista in mintea dumneavoastra, convingerea apare in conversatii, apare in afirmatii ca: “Asa mi se intampla intotdeauna”, “N-am niciodata destui bani”, “Asa sunt barbatii”, “Asa sunt femeile”. Aceasta este o convingere, iar cand o auziti, vreti sa o puneti la indoiala. Vreti sa spuneti: “oare asta cred eu?”.
Daca aveti o convingere de genul “n-am niciodata destui bani”, e in ordine, nu-i decat o convingere. Faceti o pauza, intrebati-va: “oare cred cu adevarat ca nu am niciodata destui bani?” si s-ar putea sa raspundeti: “Nu, nu cred asta”. Daca se intampla asa, lasati-o sa treaca. Probabil ca nu este o convingere activa. Insa, daca raspundeti, “da, cred ca nu am suficienti bani. Niciodata nu am destui bani”, e in regula. Urmatoarea intrebare este: “De ce cred asta?”
Ceea ce urmariti este dovada propriei convingeri. Parcurgand acest proces interogativ si patrunzand ceva mai profund in subiect, veti gasi dovada principala. Ea poate proveni de la parintii dumneavoastra. Poate ca, la un moment dat, salariul lor a fost mai mic decat se asteptau, ori poate ca nu si-au putut plati facturile. Iar in acel moment au rostit ceva de genul “Niciodata nu sunt suficienti bani”. Ati auzit aceasta plangere si ati preluat-o inconstient, deoarece, la vremea aceea, nu erati constient de posibilitatea de a o pune la indoiala. Acum puteti face asta.
Joe vitale- Curs despre trezire