Munca versus starea de eliberare

Este dificil sa te afli intr-o stare de eliberare, deoarece a fost intotdeauna condamnata ca lenevie. Nu este acceptabila intr-o lume bolnava de munca. Eliberare inseamna sa incepi sa traiesti intr-un mod mai sanatos la minte. Nu mai alergi nebuneste dupa bani, nu mai muncesti incontinuu; muncesti numai pentru nevoile tale materiale. Insa exista si nevoi spirituale!
Munca este o necesitate pentru a-ti satisface nevoile materiale. Eliberarea este necesara pentru nevoile spirituale. Insa majoritatea omenirii a fost complet boicotata de orice crestere spirituala.

Eliberarea este unul dintre cele mai frumoase spatii. Pur si simplu existi, fara sa faci ceva, sezand in liniste, asa cum iarba creste singura. Pur si simplu te bucuri de cantecul pasarilor, de verdele copacilor, de culorile multidimensionale, psihedelice, ale florilor. Nu trebuie sa faci nimic pentru a experimenta diferenta, trebuie sa incetezi sa faci asta. Trebuie sa te afli intr-o stare complet neocupata, lipsita de tensiuni, lipsita de griji.
In aceasta stare intri intr-un anumit acord cu muzica ce te inconjoara. Brusc devii constient de frumusetea soarelui. Exista milioane de oameni care nu s-au bucurat niciodata de un apus, care nu s-au bucurat niciodata de un rasarit. Nu-si pot permite aceste lucruri. Muncesc si produc incontinuu – nu pentru ei insisi, ci pentru interese camuflate cu viclenie: cei care se afla la putere, cei care sunt capabili sa manipuleze fiintele omenesti.

In mod natural, esti invatat ca munca este ceva extraordinar – este in interesul lor. Iar conditionarea a devenit atat de profunda, incat nu nici nu mai stii de ce nu poti sa te relaxezi.
Oamenii au uitat complet limbajul relaxarii. Au fost facuti sa il uite.
Oricare copil se naste cu o capacitate interioara: nu trebuie sa il inveti pe copil cum sa se relaxeze pur si simplu. Urmareste numai un copil – este relaxat, se afla intr-o stare de eliberare. Insa nu ii vei permite sa se bucure prea mult de aceasta stare de paradis. Il vei civiliza curand.

Oricare copil este primitiv, necivilizat, iat parintii si profesorii si toti ceilalti sunt pe urmele copiilor sa-i civilizeze, sa-i faca parte din societate. Nimanui nu pare sa-i pese ca societatea este complet bolnava la minte. Ar fi bine daca micutul ar putea sa ramana asa cum este si daca nu ar fi initiat in problemele societatii si ale asa-numitei civilizatii.
Insa cu intentiile cele mai bune, parintii nu-si pot lasa copilul in pace. Trebuie sa-l invete sa munceasca, sa fie productiv, sa-l invete sa fie competitiv. Trebuie sa-l invete ca “daca nu esti in varf, ne inseli asteptarile”.

Si astfel, toti alearga sa fie in varf.

Cum te poti relaxa?

Osho, Echilibrul Corp-Minte

Leave a Reply

Your email address will not be published.