Despre motivatie

motivatie-motivare-determinare-ambitie-vointa0curaj-lene-caineMotivatia exista sub toate formele, toata lumea fiind motivata sa faca ceva, dar poate nu in directia potrivita. Motivatia descrie atitudinea ta atunci cand alegi sa faci un lucru in locul altui lucru, considera Anthony Robert. Asta inseamna ca esti permanent motivat, si cand alegi sa lenevesti in fotoliu, si cand lucrezi la afacerea ta. Orice alegi sa faci e motivatia ta. Toata lumea e auto-motivata, difera doar obiectul motivatiei.

Asadar, ceea ce ne ajuta cel mai mult este determinarea lucrului care ne aduce cele mai multe beneficii si care ne aduce o stare de bine. Putem spune, astfel, ca motivatia esentiala este sa ne simtim bine:

  • mental
  • emotional
  • fizic
  • spiritual

Daca apare o problema la unul dintre aceste nivele atunci vor aparea frustrarile si anxietatea. De multe ori ne punem speranta in lucruri care nu anxietate-stres-depresiemerita, ne motivam sa facem un lucru care pe termen lung ne aduce mai mult pierderi decat castiguri. Daca un lucru te face sa petreci prea mult timp departe de familie, sau iti pune sanatatea in pericol, psihicul,ori nu este in accord cu valorile tale morale sau spirituale, atunci poti sa fii sigur ca mai tarziu vei plati un pret pe care poate nu il doresti. Asa ca e bine sa cantaresti avantajele pentru a vedea daca motivatia ta se indreapta spre lucrul potrivit.
Asa ca fa o lista cu avantajele pe care o actiune ti le aduce in raport cu pretul pe care il ai de platit. Fii constient de faptul ca nu exista rau sa bun, corect sau incorect, ci doar intelept, neintelept. Totodata, nu vei fil liber pana nu iti accepti responsabiliatatea asupra gandurilor.

Inainte de a lua o decizie de a te motiva intr-un anumit sens pune-ti urmatoarele intrebari:

  • Este intelept/neintelept?
  • Este in concordanta cu legile Universale asa cum le stiu eu?
  • Face rau cuiva?
  • Imi indeplineste nevoile?
  • Sunt de acord sa platesc consecintele?

Punand aceste intrebari devii responsabil asupra vietii.

determinare-motivatie-motivare-curaj-autoeducareAtunci cand incerci sa te motivezi inseamna ca deja rezultatul unde vrei sa ajungi dar iti lipseste vointa necesara de a inlatura obiceiurile negative care iti stau in cale. Asa ca, pentru a te motiva sa faci o actiune necesara, primul lucru este indepartarea obiceiurilor negative care te tin in loc prin substitutie cu unele bune.Probabil ca in prezent esti motivat sa faci o actiune care nu iti este benefica, si vrei sa o inlocuiesti cu una care iti va aduce beneficii majore. De exemplu vrei sa lucrezi mai mult timp asupra unui proiect ce iti va consolida afcerea, dar motivatia ta este sa urmaresti emisiunea preferata. In primul rand gandeste-te la benefiicile aduse de afacerea ta (sau actiunea pe care vrei s-o intreprinzi) si determina urmatoarele:

  • Ce obicei negativ vreau sa inlocuiesc?
  • Cu ce il substitui?
  • Care este calea cea mai logica?

Exercitiu: Vizualizeaza-te practicand actiunea benefica. Vizualizeaza atitudinea si detaliile. Foloseste o afirmatie pozitiva (autosugestia) sa mearga cu vizualizarea. De exemplu: “Imi place sa lucrez la afacerea mea. Nimic nu ma motiveaza mai mult decat rezultatele bune.” Observa actiunea, fiecare pas, daca gresesti nu te invinui, fii bland cu tine. Practica exercitiul de vizualizare/autosugestie cel putin 21 de zile, pntru ca auto-motivarea sa ti intre in subconstient. Nu exista o reteta sau o cale perfecta, doar adapteaza si inlatura ceea ce nu functioneaza, curand te vei cunoaste mai bine si te vei motiva in stilul tau si in directia potrivita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *