In primul rand sa definim urmatoarele: ce inseamna dezvoltarea personala, ce inseamna autoeducarea, si ce presupun ele?
Dezvoltarea personala constituie un proces de cultivare a calitatilor ce ne asigura o evolutie pe plan personal, evolutie vizibila atat in ascensiunea noastra profesionala, cat si cea spirituala. Daca cea profesionala este usor de urmarit, cea spirituala poate pune unele semne de intrebare. In primul rand, din start, este greu de vorbit de o dezvoltare personala la nivelul spiritului, pentru ca se crede ca noi suntem deja evoluati spiritual din nastere, dar, din cauza mediului ne “adaptam” devenind persoanele stresate si avide de succes, lasand la o parte tot ce tine de puritatea spiritului. Totusi de ce exista o legatura intre dezvoltarea personala si cea spirituala? Pentru ca majoritatea oamenilor de succes au ajuns la un oarecum echilibru spiritual, mental, lucru ce le-a permis aceasta dezvoltare vizibila pe plan material.
Asadar dezvoltarea personala ar putea fi definita ca un echilibru intre corp si minte, intre imbinarea materialului cu spiritualul, astfel incat sa fim intr-o stare de bine ce ne permite concentrarea atentiei si energiei intr-un anumit domeniu in care sa atingem o performanta. Analizand marii jucatori de tenis, marii cantareti de muzica buna, marii afaceristi pe plan mondial, putem observa ca toti intra intr-o stare de concentrare maxima unde nimic nu mai conteaza. Inaintea unui meci, ori unui concert, sau a unei negocieri importante ei se retrag in liniste, se concentreaza, echilibrandu-se emotional. Exista o mare legatura intre echilbrul emotional si capacitatea de concentrare. Intre increderea in sine si capacitatea de exprimare, si afirmare. Intre relaxare si puterea de munca. Oamenii de succes stiu sa le imbine pentru a avea rezultate optime.
Se vorbeste mult despre dezvoltare personala, despre tehnici, metode cat mai la moda. Tehnici cu nume pompos, sau mai putin pompos. Daca e prea simpla, e refuzata din start, daca pare prea complicata, iarasi lumea stramba din nas. Dar nu se vorbeste despre esential: despre om si legatura sa cu sine, sau legatura sa cu corpul sau. Ne putem concentra luni intregi pe rezolvarea unui proiect, promovare, avansare, lasand la o parte corpul. Neglijam nevoia de miscare, de relaxare. Dar dimpotriva, daca am porni la drum cu aceste nevoi in minte, am reusi sa ne dezvoltam pe plan profesional, personal, si spiritual, mult mai repede. Am grabi procesul, pentru ca un corp tonifiat, energizat, echilibrat, vitaminizat si relaxat, functioneaza la potentialul sau maxim. Corpul are nevoie de atentie, sufletul la fel. Daca le dam atentie ne vor fi prieteni, daca nu sa ne pregatim sa facem din ei dusmani adevarati. Aici intra in discutie autoeducarea. Pentru cultivarea calitatilor necesare in dezvoltarea personala avem nevoie de multa rabdare si autoeducare.
Autoeducarea inseamna munca cu noi insine in a schimba ceva nedorit, si a inlocui cu o atitudine, o calitate noua, cultivata in timp. Autoeducarea mai inseamna si concentrarea pe o anumita calitate pe care dorim sa o dezvoltam. In acest sens, pentru a ne autoeduca trebuie sa ne cunoastem foarte bine, de aceea avem nevoie de o autoanaliza atenta – pentru a sti ceea ce vrem sa schimbam sau sa imbunatatim, sau unde vrem sa ajungem. Mai avem nevoie si de multa perseverenta, cat si un studiu aprofundat al autorilor motivationali ai momentului, care ne pot indruma in directia potrivita. Nu in ultimul rand, este necesara multa rabdare. Partea buna este ca tindem sa avem mai multa rabdare cu noi insine decat avem cu copiii sau strainii, atunci cand gresesc. Daca astazi sar peste seria de exercitii fizice voi fi mai bland decat as fi cu altcineva. In timp, invatam sa cultivam rabdarea cu noi insine, incercand si perseverand zilnic sa cultivam calitatile necesare pentru a reusi.
In concluzie, pentru o buna dezvoltare personala ne trebuie un echilibru intre corp minte-spirit. Pentru a ne deprinde calitatile necesare dobandirii acestui echilibru, avem nevoie de multa rabdare in autoeducare. Perseverand, fiind rabdatori si imbunatatindu-ne printr-o invatare continua, putem creste personal, in timp ce echilibrul interior va face ca acest proces de autoeducare, sa fie cat mai placut. Adevarata dezvoltare personala dureaza atat timp cat traim, permanent avem de invatat,dar echilibrul si starea de bine permanenta, necesara acestei dezvoltari, fac ca munca cu noi insine, autoeducarea, sa merite toate eforturile noastre.