“Stiinta ajunge din urma traditiile noastre spirituale si indigene cele mai sacre, care ne-au spus dintotdeauna ca lumea nu este nimic altceva decat o reflectare a ceea ce acceptam in cadrul credintelor noastre.
Sunt tot mai multi oameni de stiinta care fac o paralela intre modul in care functioneaza universul si rezultatul unei simulari uriase si incredibil de veche pe calculator – o realitate virtuala.
In anii 1940, Konrad Zuse, omul despre care se spuna ca a inventat primele calculatoare, a avut o revelatie privind modul de functionare a Universului: Este oare posibil ca intregul univers sa functioneze ca un computer urias, cu un cod care face ca ceea ce este posibil sa devina posibil? Cu alte cuvinte, traim o realitate virtuala, ce ruleaza pe un computer urias, alcatuit din energia cuantica insasi? In cadrul acestui mod de gandire, esential este ca, indiferent daca vorbim de pietre, copaci, oceane sau oameni, totul este informatie.
Pentru a incepe o astfel de comparatie, haideti sa ne uitam la ce stim despre computere. Indiferent daca sunt mari sau mici, simple sau sofisticate, toate computerele au un limbaj, pe care il utilizeaza pentru a face operatiunile necesare, limbaj bazat pe tipare numerice, numite “biti” prescurtare de la cifre binare (1 si 0, deschis sau inchis, prescurtare a polaritatii, care fac ca universul sa fie ceea ce este, masculin si feminin, pozitiv, negativ). Indiferent de forma, un computer va avea intotdeauna nevoie de componente, de un sistem de operare si de programe. Cand ii aplicam aceste principii ideii de computer universal, constiinta insasi devine sistemul de operare, ea reprezinta legatura dintre datele introduse de noi (programe) si materia din care totul este facut (componentele). Din aceasta analogie rezulta doua lucruri importante:
-
1. In primul rand, pentru absolut tot ceea ce urmarim sa realizam, sistemul de operare este intotdeauna fix. Nu se schimba. Cu alte cuvinte, “este” cee ce este. Deci, cand dorim ca un computer sa faca ceva diferit, nu schimbam sistemul de operare- schimbam ceea ce este introdus in el.
2. Aceasta duce la a doua cheie importanta, in intelegerea modului de functionare a universului. Pentru a transforma realitatea, trebuie sa schimbam singurul lucru care nu este fix: programele. Pentru universul nostru, acestea sunt ceea ce se cheama “credinte”. Conform acestui mod de gandire, credinta devine programul (software-ul) care programeaza realitatea.
In fiecare zi introducem efectiv comenzile-credinte in constiinta universului, care transpune instructiunile noastre colective in realitatea sanatatii, a calitatii relatiilor noastre si a pacii in lume.
Puterea credintei si sentimentul asociat ei reprezinta esenta intelepciunii, care a fost pastrata in cele mai minunate, mai pure, mai izolate si mai indepartate locuri care au ramas in ziua de azi. De la manastirile situate la mare altitudine pe platoul tibetan, peninsula Sinai din Egipt si muntii Anzi din Peru, pana la invataturile orale ale popoarelor din continentele americane, puterea credintei umane si modul in care o poti transforma intr-o forta puternica au fost pastrate ca un secret bine pazit. Dar daca toti detinem aceasta putere, atunci de ce nu stim cu totii ca o avem?” (extras din “Vindecarea spontana a credintei“)
De ce nu ne folosim de aceasta putere creatoare cu totii in fiecare zi? Este o veche zicala: pentru a ascunde bine ceva, pune-l la vedere. Adevarata noastra forta, credinta, a fost ascunsa intr-un loc unde toti avem acces, dar putini cautam. Cateodata mergem cu totii in directia curentului de azi, toata realitatea noastra, tot ce are importanta, este in exterior.
Ce calculeaza universul? Pe el insusi. Deci noi, ca parti ale universului, ne creem realitatea. Suntem creatori. Quod erat demonstrandum.