Fa-ti viata mai frumoasa…

soare mare…daca n-o faci tu, atunci cine?
Fa-o mai mult decat un set de reguli carora sa te supui, fa-o o sursa de bucurie. Sau si o sursa de bucurie. Nu vei avea niciodata control deplin, insa viata este asa cum o construim in mintea noastra, deci ceva control tot avem. De multe ori alergam sa tinem pasul cu ea, cu tot ce am planificat si tot ce ne solicita atentia si energia. Si avem impresia ca viata goneste prea repede, ca este plina de neprevazut, ca viata nu ne da ragazul sa ne acordam cu noi insine. In realitate, tot noi suntem cei care alergam dupa atat de multe lucruri si vrem sa realizam atatea intr-un timp cat mai scurt. Vrem totul, ne ambalam la maxim, si apoi ne minunam ca nu mai stim cine suntem, ca nu ne mai regasim.
Asta in cazul in care nu ne trezeste la realitate vreo boala.
La unii se intampla un atac de panica.
La altii un sindrom burnout.
La altii se schimba/pierd jobul- de aici debusolare.

Am gasit niste lucruri interesante la Tony Schwarz (cunoscut pentru “The power of full engagement”).

Zece pasi de recuperare a vietii asa cum o stim, asa cum o dorim. Iata-le, de la cele de baza, la cele de un nivel mai inalt:

1. Dormi suficient noaptea. 7 ore ar fi de ajuns pentru a avea o stare de veghe mai calma, echilibrata si plina de energie.
2. Fa miscare. Este buna si pentru fizic, dar si pentru psihic. Orice forma de sport care iti ridica pulsul, pentru 30 minute pe zi, cel putin de 4 ori pe saptamana ar fi ideal pentru o viata lunga, dar si sanatoasa.
3. Mananca mai putin, dar mai des. Mancarea este combustibil. Alege-o cu grija. Informeaza-te despre mancarea sanatoasa, pentru ca sunt multe mituri spulberate acum legate de ce e bun. Alimentele traditionale (gen carne, lactate, dulciuri) nu sunt chiar sanatoase. Informeaza-te. Din mai multe surse.
4. Improspateaza-te mai des. Nu munci neincetat, nimeni nu a fost construit sa munceasca non-stop. Fa pauze in timpul programului de lucru, ocupa-te de lucruri care iti fac placere in afara lui.
5. Acorda timp lucrurilor care iti fac placere. Fii prezent suta la suta atunci cand activitatea iti face placere, si nu numai atunci. Implica-te si lucrurile vor capata mai mult sens.
6. Multumeste. Chiar daca ti-e mult mai usor sa observi ce nu merge bine decat ce este frumos, fa un obicei din a trece in revista (sau a nota undeva) lucrurile pentru care este recunoscator. Iti va ridica starea de spirit. Pana nu o vei face, nu vei sti ca acesta este un mic dar important pas spre fericire.
7. Fa lucrurile cele mai importante primele. Dimineata, cand ai nivelul cel mai ridicat de energie.
8. Reflecteaza. Lucram, traim, functionam adesea pe fast-forward si nu ne luam un moment sa vedem in perspectiva lucrurile. De ce ne-am implicat, unde am ajuns, ce am invatat, ne mai este de folos sau ar trebui schimbat ceva? Cateva minute de reflectie pe zi ne-ar ajuta sa reasezam lucrurile in viata, daca este nevoie.
9. Continua sa inveti. Creierele functioneaza mai bine daca le provocam, daca le punem la treaba. Sa citesti o carte, sa inveti o limba straina, sa inveti practici un sport, sa canti la un instrument muzical…
10. Daruieste. Macar o ora pe saptamana lasa-ti propriile griji deoparte si ingrijeste-te de ale altora. O ora e putin, dar e un inceput si poate valora enorm pentru altii.

Si inca ceva, in loc de incheiere: succesul este un sentiment. Depinde cine intreaba si depinde cine il traieste. Cand doi oameni privesc acelasi lucru, viziunile s-ar putea de fie diferite.

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published.