Liberul arbitru vs subconstient

subconstientContactul nostru cu mintea constienta este nemijlocit si evident, constient. Apelam la el la fiecare decizie si schimbare care apare in momentul prezent, insa chiar asa stau lucrurile? In tot ce facem si tot ce alegem, in deciziile si judecatile de valoare pe care le facem, suntem noi siguri ca ne bazam pe datele si informatiile pe care le avem acum si aici sau cumva pe experiente din trecut, judecati si concluzii trase mai demult, in situatii diferite dar cu care am facut noi cumva o legatura? Adica actionam constient (logic, rational) sau folosind, fara a rationa, subconstientul? Trebuie sa fii probabil un expert in ale vietii si “in tine insuti” ca sa iti dai seama cand intervine inconstientul in ecuatie.
Constient sau subconstient, fie, primesc, dar sa stim si noi!

Si apropo despre a sti sau a nu sti, un cititor de-al nostru ne-a apostrofat (sau doar a observat) ca am scris cuvant cu cuvant despre tehnici NLP din cartea lui O’Connor. Tehnicile NLP chiar cu acest lucru se ocupa, printre altele, cu lucrul cu subconstientul, rescrierea lui pentru a-i transforma aportul, si asa preponderent fata de constient, intr-un aliat si nu dusman. Multe dintre posturile de aici au sursa cautarile mele spirituale, sunt marturii ale sufletului meu, sunt descoperiri de lumina pe care le impartasesc oricui accepta ca poti invata descoperind dreptatea altuia sau chiar cand parerea cuiva te face sa intelegi ca tu crezi exact opusul. Cu totii invatam si din exemple bune si din exemple rele, iar daca hotaram ca nu exista bine si rau, atunci totul este un instrument de evolutie prin durere sau bucurie, e minunat ca este evolutie. Pentru faptul ca am omis sa precizez sursa imi fac mea culpa , cu tot respectul pe care il am pentru gradul meu de intelegere a mintii si sufletului uman, inca nu am creat eu insami noi tehnici NLP si nu vreau sa induc pe nimeni in eroare din motive de ego ca as fi sursa de asa ceva.
Revenind la subconstient si liber arbitru, decizie constienta, un om de stiinta pe nume Benjamin Libet a testat in acest sens si a avut niste descoperiri uimitoare. Prietenul nostru, Joe Vitale (nu stiu de ce, dar imi place sa-l numesc asa), scrie in “Curs despre trezire” ca in lumina desoperirilor lui Benjamin, “atunci cand decidem sa facem ceva, acel lucru s-a declansat in mintea inconstienta inainte de a ajunge in mintea constienta.”
Cu alte cuvinte, daca va intindeti peste birou sa luati un creion pentru a nota ceva, impulsul de a face acest lucru nu incepe in mintea constienta, ci in cea inconstienta. Apoi se transmite in cea constienta si actionati. Credeti ca dispuneti de liber arbitru. Credeti aveti control asupra actiunii, insa, in realitate, conform experimentelor stiintifice ale lui Libet, repetate de nenumarate ori, ideea provine dintr-un loc aflat mai in profunzime. Ea se naste in mintea subconstienta.
Iata o alta perspectiva asupra acestui proces: faceti o pauza si spuneti (mie sau persoanei de langa dumneavoastra) ori scrieti pe hartie care va fi urmatorul vostru gand. N-o puteti face, deoarece gandurile se invalmasesc pe neasteptate. Dupa ce gandul devine clar, il puteti scrie pe hartie. Imi puteti spune care a fost acel gand, dar nu-l puteti prezice pe urmatorul. De ce? Pentru ca gandurile ies la suprafata din mintea inconstienta.
Mintea inconstienta este un vast depozit de amintiri, convingeri, iluzii si experiente acumulate pe parcursul vietii.
Practica Ho’oponopono vizeaza tocmai acest sector al inconstientului si iertarea Sinelui si experientelor care ne populeaza subconstientul si ne creeza starile neplacute din momentul actual precum si iubirea Divinitatii din noi, in ciuda celor ce ni se intampla. Eliberarea de durere si vina permite inspiratia Divina.

Codul vindecarii despre care am vorbit acum cateva posturi vorbeste despre acelasi lucru: durerea/stresul provin din felul in care intampinam si etichetam ce ni se intampla azi din cauza schemelor mentale din subconstient acumulate pe parcursul vietii. Tehnica din Codul vindecarii ale exact acest scop: stergerea amintirilor negative chiar la nivel celular, adica netezirea caii de acces a liberului arbitru.

Eckhart Tolle vorbeste cu alte cuvinte, cuvintele lui, bineinteles, dar arata in aceeasi directie: elibereaza mintea! Constienta sau subconstienta, tot minte este. Pastreaza doar gandurile care iti sunt strict folositoare pentru aici si acum. Cuvant cu cuvant dintre cuvintele lui: “Toate problemele sunt iluzii ale mintii. Chiar daca v-ati trezi in paradis, nu ar tece mult timp si mintea voastra ar zice “da, dar…”In ultima instanta, nu este vorba de rezolvarea problemelor, ci de intelegerea faptului ca nu sunt probleme. Exista numai solutii – pe care le rezolvam in prezent sau le acceptam ca atare, ca parte din insusirile prezentului, pana cand ele se schimba sau pot fi rezolvate. Problemele sunt constructii ale mintii si au nevoie de timp pentru a supravietui in realitatea Clipei de acum.

Concentrati-va asupra clipei de acum spuneti-mi ce problema aveti in acest moment?”

Sursa foto

4 thoughts on “Liberul arbitru vs subconstient

  1. eu sunt de parere ca tot ce scrie pe acest site e sa te induca pe cararea de a intra intro secta care isi cauta adeptii puterea subconstientului nu tre sa devina o religie ci libertate spirituala uitate in urma si vezi cata varsare de sange exista din cauza religiei si dorintei de control in masa, eu am citit cartea ¨puterea extraordinara a subconstientului¨ chiar mia schimbat viata radical

    • AutoEducare says:

      orice om care traieste constient isi mai observa tiparele de gandire si comportament si descopera anumite scheme care vin din subconstient. Faptul ca aici sunt articole care trateaza acest subiect nu inseamna nicio indoctrinare, nicio religie sau manipulare in folosul nostru. Dupa cum vezi nu vindem nimic si nici nu ne erijam in lideri spirituali.

  2. Salut,multumesc de frumoasele articole,si pt. faptul ca imparti cu noi ceilalti noutatile.E greu pt. unii sa inteleaga totul dar important e ca citesc. Incet incet vor invata limba romana. Imi pare rau,iarta ma,te iubesc multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.