Pe cine multumesti? Pe tine sau lumea exteriora?

exterior interiorOamenii sunt mai importanti decat obiectele. Ar fi frumos sa ne amintim asta cand un prieten tocmai ne-a zgariat masina, cand o prietena ne-a patat rochia preferata, cand un strain ne-a stropit neintentionat. Fiecare lucru are importanta lui, aveti insa grija sa nu investiti cu mai multa putere in ceea ce nu merita. Sa fim recunoscatori pentru fiecare lucru din viata noastra, fara insa a-i acorda putere asupra noastra. Adevarata putere este interioara, este pentru totdeauna si este mereu la discretia noastra. Nu este megalomanie, nici egoism este renuntarea la puterea acordata lucrurilor din exterior, adica exact acelea asupra carora nu putem interveni.

Cand recunosti adevara ta putere:

– renunti la teama de a fi judecat
– nu mai cauti cu orice pret aprobarea celor din jur
– nu te afecteaza prea mult felul in care te trateaza sau se poarta ei in general
– permiti si altora sa se comporte dupa propriul lor model interior
– nu mai simti ca trebuie sa controlezi ceea ce te inconjoara
– esti asa cum esti pentru tine, nu pentru altii

Deepack Chopra mediteaza asupra aceluiasi subiect, tu vs. lumea exterioara:

“Experienta Sinelui sau „cunoasterea de sine” inseamnă centrarea punctului nostru de referinta in propriul nostru spirit, si nu asupra obiectelor experientei noastre. Opusul centrarii în sine este centrarea asupra obiectelor.

Atunci cand suntem centrati asupra obiectelor noi depindem intotdeauna de obiectele din lumea exterioara, inclusiv de situatii, circumstante, oameni si lucruri.

Cei care sunt centraţi asupra obiectelor cauta întotdeauna aprobarea celor din jur. Gandirea si comportamentul lor reprezinta inevitabil anticiparea unui raspuns din exterior. De aceea, acest tip de comportament are la baza teama (ca anticiparea lor sa nu se implineasca). Cei care sunt centrati asupra obiectelor simt tot timpul nevoia de a controla lucrurile. Ei simt nevoia de a detine o putere asupra lumii exterioare. Nevoia de aprobare, de control asupra lucrurilor şi de putere asupra lumii exterioare are la baza teama. Acest tip de putere nu are nimic de-a face cu puterea potentialitatii pure, adică a Sinelui, care este puterea reala.

Atunci cand experimentam puterea Sinelui, teama dispare; la fel si dorinta de a controla, sau lupta pentru aprobare ori pentru puterea exterioara. In cazul centrarii asupra obiectelor, punctul de referinta interioara este egoul. Noi nu suntem însa tot una cu egoul nostru. Acesta nu este decat o imagine de sine, o masca sociala, rolul pe care il jucam. Masca noastra sociala este cea care are nevoie de aprobare. Ea este cea care doreste controlul si care cauta puterea exterioara, intrucat traieste din teama.

Sinele real, care este spiritul sau sufletul nostru, este complet liber. El este imun la critici, nu se teme de nicio provocare si nu se simte inferior nimanui. Pe de alta parte, el este umil si nu se simte superior nimanui, caci stie că toata lumea este identica cu el, este acelasi spirit sub diferite infatisari. Aceasta este diferenta esentiala intre centrarea asupra obiectelor si centrarea in sine. Cei care sunt centrati in sine isi experimenteaza adevarata fiinta, care nu se teme de nicio provocare, ii respecta pe toti cei din jur si nu se simte inferioara nimanui. De aceea, puterea Sinelui este puterea reala. Pe de alta parte, puterea bazata pe centrarea asupra obiectelor lumii exterioare este o putere falsa. Fiind bazata pe ego, ea nu dureaza decat atata vreme cat obiectul sau de referinta este prezent.

De pilda, daca avem un anumit titlu, cum ar fi cel de presedinte al unei tari sau al unei companii, sau daca avem foarte multi bani, puterea de care dispunem dispare odata cu pierderea functiei sau a banilor. Puterea bazata pe ego nu dureaza decat atata vreme cat dureaza obiectul ei. Ea dispare odată cu titlul, functia sau banii careau generat-o. In schimb, puterea sinelui este permanenta, caci are la baza cunoasterea de Sine. Ea are o serie decaracteristici. De pilda, ea are puterea de a atrage oamenii sau obiectele de care avem nevoie catre noi. Magnetizeaza oamenii, situatiile si circumstantele, astfel incat acestea sa sprijine dorinţele noastre. Acest sprijin este special, caci vine din partea legilor naturii, al divinitatii, al unei stari de gratie. Aceasta putere creeaza o legatura intre noi si restul oamenilor, de care ne bucuram deopotriva noi si ei.
Este puterea iubirii.”

5 thoughts on “Pe cine multumesti? Pe tine sau lumea exteriora?

    • AutoEducare says:

      Stiu cum e cu pasii inapoi, cred ca ne trebuie un obiectiv bun pt unde vrem sa ajungem, ca sa fim motivati sa inaintam mai cu spor 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.