A trai in societate, a trai alaturi de cei dragi, de familie si prieteni inseamna sa ne confruntam zilnic cu deciziile, alegerile si comportamentul acestora, adesea diferit de asteptarile si acceptarea noastra.
Ce poti face cand cineva isi ia un angajament fata de tine, dar nu-si poate respecta promisiunea? Este suficient sa folosesti tehnica oglinzii.
De ce se foloseste cuvantul oglinda? Deoarece, conform multor invataturi, din cele mai vechi timpuri, am aflat ca mediul din jur este reflectarea noastra. Acest demers trebuie folosit mai ales pentru a constientiza ceea ce accepti la tine si ceea ce nu accepti. Cand constati un anumit comportament la altcineva, fie ca e pozitiv fie ca e negativ si esti capabil doar sa-l observi, fara sa-l judeci sau sa-l critici si fara sa fii tulburat, stii ca te accepti si pe tine cand ai un asemenea comportament.
Cand te deranjeaza comportamentul celuilalt, primesti mesajul ca de fapt, nu comportamentul in sine te deranjeaza, ci mai degraba de ce anume o acuzi pe acea persoana in momentul in care se comporta astfel. Cand tu esti astfel, nu te accepti, ceea ce inseamna ca te controlezi pentru a nu fi niciodata astfel, negi faptul ca uneori esti asa sau, daca esti constient ca esti asa, iti porti pica sau nu te iubesti in acele momente.
Marele avantaj in a folosi tehnica oglinzii, imediat ce te deranjeaza atitudinea sau comportamentul cuiva, este ca observi tot ceea ce trebuie pentru ca, eventual sa nu te mai deranjeze acel
comportament si pentru a-ti ameliora astfel relatiile. Atata timp cat te tulbura ceva si vrei sa-l schimbi pe celalalt, va fi intotdeauna cineva care va actiona asa fel incat iti va atrage atentia asupra ceea ce ai acceptat la tine insuti.
De ce este atat de dificil pentru ego-ul nostru sa recunoasca ca ceilalti sunt oglinda noastra? Deoarece ne este teama ca nu vom fi iubiti daca indraznim acest lucru. Cu cat ne acceptam mai putin si facem eforturi petnru a nu fi ca o anumita persoana, cu atat vom fi mai mult ca ea. Cu cat ni se pare mai neacceptabila o situatie, cu atat vrem sa negam mai mult faptul ca suntem astfel.
Daca folosesti tehnica asta de fiecare data cand ai o dificultate cu cineva, vei obtine un efect magic, nu doar cu persoanele care nu isi respecta angajamentele, ci si pentru oricare alta situatie relationala. Acest demers te ajuta sa devii constient de ceea ce mai ai de acceptat la tine. Iti indica faptul ca trebuie sa iti acorzi dreptul sa fii diferit de ceea ce ego-ul tau iti indica a fi bine.
Un comportament este trait cu adevarat in armonia atunci cand ne acordam dreptul de a trai atat aspectul pozitiv cat si aspectul negativ al acelui comportament.
Lise Boubeau, Iubire, iubire, iubire. Puterea acceptarii