Nedreptatea este traita de oameni atunci cand nu sunt apreciati asa cum cred ei ca merita, care nu primesc ceea ce merita sau chiar si atunci cand primesc mai mult decat merita. Aceasta rana se dezvolta atunci cand individul isi contureaza individualitatea, intre 4 si 6 ani, cand devine constient ca este o entitate separata. El o dezvolta atunci cand factorii externi nu ii permit sa isi dezvolte individualtitatea sa acum isi doreste.
Rana aceasta este traita in raport cu parintele de acelasi sex, copilul sufera din cauza racelii acelui parinte, care este posibil sa nu isi exprime sentimentele sau doar sa fie perceput de copil in felul acesta. Criticile frecvente, intolereanta, autoritatea manifestata puternic il fac pe copil sa dezvolta aceasta rana. Sufletul care alege sa experimenteze si astfel sa incerce sa vindece aceasta rana isi va alege parinti care ii vor oferi cadrul de manifestare, posibil un parinte, posibil ambii sa il ajute sa o experimenteze.
Masca pe care o creeaza copilul este rigiditatea. Astfel:
-
–Persoanele rigide isi blocheza sentimentele, mai bine spus manifestarea lor. Asta nu inseamna ca ele nu simt, din contra, sunt foarte sensibile, dar isi creeaza o bariera in acest sens. Adesea ele incruciseaza bratele la piept, ca modalitatea de a acoperi plexul solar si transmiterea emotiilor.
–Rigidul este adesea inclinat sa simta invidie pentru cei care au si, in opinia lui, nu merita.
–Masca rigidului este insotita de un corp drept, rigid, cat mai aproape de perfectiune, ii este teama ca se va ingrasa si face tot posibilul in sensul acesta. Le place sa poarte haine stranse pe talie sau o curea in jurul taliei, inconstient, aceasta persoana crede ca daca isi strange talia in regiunea plexului solar- zona emotiilor, va simti mai putin. Persoanele acestea au miscari ample, sunt pline de viata, dar gesturi rigide, fara flexibilitate.
-Un punct de plecare al aparitiei rigiditatii este cand copilul isi da seama ca este apreciat mai mult pentru ce face decat pentru ceea ce este. Acest lucru este posibil sa nu fie in acord cu realitatea,nu conteza, important este ca individul simte aceasta.
–Rigidul simte adesea ca nu are suficient timp deoarece vrea ca totul sa fie perfect, nu ii place sa intarzie, dar o va face des, pentru ca se pregateste mult. Isi apara cu indarjire punctul de vedere, ii este insa frica de autoritate pentru ca stie de mic copil ca autoritatea are intotdeauna dreptate.
-Pentru rigid este important sa merite ceea ce primeste, iar daca primeste prea mult, va face tot posibilul sa piarda ce e in plus. Foloseste frecvent cuvintele “tu niciodata nu …” sau “tu intotdeauna…”, ceea ce reprezinta o tendinta de a exagera, il deranjeaza insa cand i se raspune cu aceleasi cuvinte.
-Religia poate avea un impact important asupra unui individ rigid, datorita notiunilor bine definte de rau si bine dupa care isi ghideaza viata. De altfel si vocabularul lui cuprinde des aceste cuvinte, poate incepe frazele cu « bun » sau « bine ». Teama de a se insela este foarte puternica, ei se verifica adesea daca sunt pe drumul cel bun. Tocmai aceasta teama de a nu se insela il pune adesea in situatii in care trebuie sa aleaga (atragem mereu situatiile de care ne este frica). Daca dominatorul are adesea tendinta de a-i controla pe altii, rigidul este cel care se controleaza pe sine insusi, in dorinta de a fi perfect.
–Omul rigid este genul care poate considera in subconstient ca nu are niciun drept, ci numai obligatii. El se justifica adesea cand se odihneste sau se distreaza, spunand ca a meritat dupa ce a muncit in prealabil. Se simte vinovat daca altul munceste si el nu. Nu ii place sa ceara ajutorul altcuiva, ii place sa faca totul singur pentru a se asigura ca e perfect.
Procesul de acceptare nu este realizat daca la nivel mental ne convingem ca meritam acel lucru, ci daca si simtim ca il meritam, pentru a ne acorda dreptul sa ne bucuram de el. Cel ce sufera de rigiditate trebuie sa treca peste notiunea de merit, sa inteleaga ca tot ceea ce primeste este pentru ca este asa cum este, nu pentru ceea ce face.
Rigidul are dificultati in a primi cadouri, se simte obligat sa ofere si el inapoi, iar daca stie ca nu pote oferi si el, prefera sa nu primeasca, iar rana lui de nedreptate va atrage mereu situatii de genul acesta, in care el trebuie sa se controleze, sa sufere nedreptati sau sa obtina avantaje pe care nu considera ca le merita. Rigidul este cel care critica o persoana doar atunci cand el crede ca celalalt ar putea face mai mult si mai bine cu calitatile sale, si nu critica din sentimete de superioritate, precum dominatorul.
Persoana care poarta masca rigidului este rar bolnava. Oricum, daca ar durea-o ceva, va simti acest lucru doar cand boala este deja grava. Atunci cand simte putina durere, mecanismul ei de control se declanseaza pentru a o anula.
Rana de nedreptate este pe punctul de a se vindeca atunci cand va veti permite sa fiti mai putin perfectoinisti, sa faceti greseli fara sa fiti furiosi sau critici fata de voi insiva. Va veti acorda dreptul de a va arata sensibilitatea, fara sa va fie teama de judecata celorlalti.