Schemele emotionale

transformare-emotionala-evolutie-spirituala-fluture-floareDe-a lungul timpului ne-am format anumite conceptii despre cum ar trebui sa fie viata, despre cum ar trebui sa se desfasoare lucrurile, iar cand acestea nu au functionat comform planurilor sau asteptarilor au intervenit emotii si sentimente. Curand aceste emotii aveau sa defineasca ceea ce pentru noi insemna esecul sau succesul, bucuria sau tristetea.In timp aceste emotii au declansat adevarate scheme comportamentale. Astfel ca un anumit gand, sau actiune poate declansa in mintea unui om o adevarata tornada emotionala. Uneori e deajuns un gest marunt pentru a strica un moment frumos, si asta nu din cauza gestului, ci din cauza schemei emotionale, care este precum un nor greu cenusiu ce intuneca un cer senin.
In randurile ce urmeaza vom afla care sunt potentialele scheme ce ne intuneca gandirea, asa cum Tara-Bennet-Goleman le prezinta in cartea sa “Alchimia emotionala”

divort-parasire-despartire-teama-singuratateAbandonul– o intamplare din trecutul nostru-precum divortul parintilor, sau moartea cuiva drag, poate schimba cursul vietii, prin implantarea unei scheme emotionale, adanc in subconstientul nostru. Aceasta schema ne poate mai tarziu impiedica sa ne bucuram de viata la maxim, si sa avem griji inutile, stres care poate ajunge pana la frica obsesiva de despartire sau pierdere. Asocierea sentimentelor negative din trecut, si suprapunere lor peste o situatie din prezent, printr-o prejudecata intunecata de emotii negative instinctive, ne pot face sa actionam in moduri nebanuite si inexplicabile. Putem recunoaste acest tipar daca simtim:

-anxietate in fata unei schimbari, mutari (poate fi si de apartament, casa);
-nemultumirea de a avea un parinte instabil, alcoolic sau pe care nu se poate conta, ori care este distant;
-teama de a fi parasit;
-atasament excesiv de familie sau prieteni;
-nevoia constata de siguranta afectiva si de de reasigurare a sentimentelor partenerului fata de noi;
-acceptarea unei relatii agresive din teama de a fi parasit;
-teama de a se implica intr-o relatie de frica unui eventual esec si implicit abandon;

Sentimentele trezite de o despartire temporara, intr-o persoana care are frica de abandon, le pot depasi pe acelea a unei persoane ce sufera o pierdere mult mai mare, dar care nu are aceasta schema emotionala. Depasirea acestei scheme se face realizand ca nu depindem complet de ceilalti pentru a avea securitate si multumire emotionala. O vindecare rapida poate avea loc o data ce acceptam sentimentele si le inlocuim cu cele pozitive.

despartire-divort-abandon-teama-singuratatePrivatiunea– este schema in care ne simtim inlaturati, privati de iubirea celor din jur. Isi poate avea radacina in copilarie, in cazul in care nu am primit destula atentie din partea parintilor, aceasta cauzand acum auto victimizarea noastra. Avem aceasta schema daca recunoastem:

-sentimentul de a nu fi intelesi, de a fi ignorati;
-imposibilitatea de a vorbi despre sentimentele si nevoile noastre (considerand ca partenerul ar trebui sa ne cunoasca deja);
-vulnerabilitate afectiva atunci cand vorbim despre noi;
-distantarea intr-o relatie pentru a preveni o eventuala suferinta;
-nevoia constanta de afectiune ca dovada a iubirii partenerului;

Cea mai buna solutionare a acestei scheme este determinarea nevoilor noastre si exprimarea lor, inlaturarea fricii de a vorbi deschis despre sentimentele si fricile noastre ne poate ajuta sa avem relatii mai bune. Cei din jur nu ne pot citi gandurile, nu pot sti cand avem nevoie de anumite lucruri, noi proiectam probemele noastre din copilarie, peste o situatie prezenta, deformand-o de tot. Solutia este folosirea contemplatiei -a observarii atente ale gandurilor si actiunilor care declanseaza schema, a depistarii sursei ei, a acceptarii si iertarii.

dominare-control-parinti-severiSubjugarea– este o schema pe care o putem avea atunci cand am avut parinti severi, si am avut sentimente de frustrare din cauza unui control prea excesiv. Ne incadram aici daca recunoastem urmatoarele:

-convingerea ca partenerul ne conduce intotdeauna;
-nevoile si dorintele noastre nu sunt niciodata luate in considerare;
-indecizia cauzata de faptul ca oricum ceilalti ne dicteaza totul;
-dorinta de a face pe plac celorlati pentru a obtine aprobarea;
-evitarea relatiilor si a atasamentelor de teama de a fi dominat;
-supunerea cu scopul de a-i multumi pe ceilalti, ignorand propriile nevoi;

Aceste predispozitii isi au radacina tocmai in copilarie cand incercam sa ne multumim parintii pentru a fi laudati, recompensati, sau pur si simplu pentru a scapa de cearta. Un astfel de comportament a atras dupa sine reprimarea adevaratelor sentimente, ascunzand un tipar emotional dominat de manie si frustrare. O asemenea persoana poate aparea ca flexibila si toleranta, dar, de fapt, ea poate sa-si ascunda parerile si dorintele din nevoia de a fi acceptata. La un nivel mai profund aceste persoane sunt pline de nemultumiri pe care rareori le exprima in public. Totusi, ele se razbuna indirect, nerespecandu-i pe ceilalti, intarziind, amanand lucrurile pentru a-i agasa pe ceilalti. La fel ca si cealalta schema, contemplatia poate fi o solutie buna pentru depistarea schemei si inlaturarea ei.

suspiciunea-neincredere-relatiiNeincrederea-isi are sursa intr-o intamplare trecuta cu incarcatura emotionala negativa, posibil o dezamagire puternica care ne afecteaza increderea in ceilalti. Putem recunoaste schema:

– suspiciune exagerata, convingerea ca nu poti avea incredere in ceilalti;
-teama de tradare sau ca ceilalti vor profita de noi;
-teama de apropiere si de comunicare;
-cautarea motivelor ascunse chiar si atunci cand cineva face un gest frumos;

Este o schema prin care persoana, care a suferit o dezamagire sau abuz, incearca sa se apere de eventualele pericole. Problema apare atunci, cand dintr-o suspiciune excesiva se deterioreaza si relatiile benefice, persoana in cauza riscand sa se izoleze complet. Cea mai buna solutie in aceasta schema este ajutorul dat de un terapeut specializat, daca nu, folosirea contemplatiei.

neincredere-increderea-in-sine-dragosteImposibilitatea de a fi iubit– preconceptia celor ce detin aceasta schema este ca: “Nu sunt demn de iubit.” Autoarea o mai numeste si schema deficientei, din cauza ca persoana respectiva se considera lipsita de calitati. Aceasta schema poate aparea inca din copilarie, o data cu divortul parintilor, ori o data cu dezamagirea adusa de un partener, inselare, minciuna, si proiectarea acestor probleme asupra situatiei din prezent. De asemenea, aceasta schema poate fi sustinuta de nevoia constanta de a ne multumi parintii, luand note bune, intrand la facultatea unde vor, avand jobul si functia care sa-i faca mandri de noi. Cu alte cuvinte, incercarea de a obtine iubirea parintilor, a partenerului, sau acceptarea colegilor, facand actiunea care credem ca o sa-i multumeasca. Nereusirea in a-i multumi poate rezulta in dezamagire, si o stima proasta de sine. Schema deficientei este caracterizata de:
-vulnerabilitate;
-rusine, umilinta;
-ascunderea sentimentului de inferioritate sub o atitudine aroganta;
-incercarea disperata de a obtine acceptarea si recunoasterea (publica), cu orice pret;
-frica de intimitate si apropiere din cauza riscului de a-si dezvalui slabiciunile;
-atractia fata de oameni distanti;
-tristete inexplicabila, mai ales cand sunteti singur,urmata de convingerea ca nimeni nu vrea sa fie impreuna cu dvs;

Aceasta schema isi are solutia in invatarea sa avem incredere in ceilalti, sa ne acceptam asa cum suntem, si sa incepem sa credem ca putem fi placuti pentru noi insine. Este util sa facem o lista cu toate calitatile si realizarile, si toate lucrurile pentru care ne placem si ne apreciem. Trebuie sa invatam sa ne iubim, si sa nu ne invinuim pentru aceste scheme si emotii, trebuie sa le acceptam si sa ne analizam atent gandurile negative. Acestea pot denatura situatiile, chiar si atunci cand nu exista nici un motiv de ingrijorare.

Schimband mentalitatea, in curand putem sa fim eliberati de tiparurile negative ale gandirii. Alchimia emotionala de Tara-Bennet-Goleman este o carte minunata care ne ofera multiple solutii la schemele gandirii, cum putem sa le recunoastem si sa le facem fata. Cartea ne ofera o multitudine de exemple, autoarea fiind terapeut, si solutii clare si simple de rezolvare a schemelor.Totusi, simpla lor constientizare este un pas important, intrucat contemplarea, surprinderea unei reactii automate poate opri o intreaga scena necontrolata, avand posibilitatea sa ne remodelam comportamentul, remodeland gandirea. Vom reveni cu articole despre tehnica contemplarii si utilizarile ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *