Cu totii vrem adesea sa influentam lumea in bine. Cel mai adesea. Mai ales ca in jurul nostru lucrurile se petrec cateodata, altfel decat ne-am astepta. Am vrea sa schimbam felul in care se comporta apropiatii, am vrea sa nu fie aglomerat in magazim cand ne facem noi cumparaturile, am vrea parcarea pe jumatate goala atunci cand avem nevoie sa parcam noi. Si de nu se intampla asa cum vrem noi, atunci sa vezi ce sentimente se nasc in noi: creste rapid un “demon” care ne spune ca nu avem noroc, ca mereu se intampla asa, ce bine ar fi fost daca ne nasteam in alta tara…Cu alte cuvinte, suntem victime, o luam personal.
Solutia? Sa nu luam personal cele ce ni se intampla.
Fiecare dintre apropiati are motivele interioare pentru care se comporta asa cum o fac: fiecare are propriile ratiuni, nimeni nu are ceva personal cu noi. Fiecare actioneaza si reactioneaza conform propriului echilibru interior. Si sefii, si jumatatea, si vanzatorul de la magazin. Concluzia? Nu lua personal atitudinea si comportamentul celorlalti.
Intregul Univers are regulile lui. Pe unele le-am deslusit, altele raman mistere, sunt toate insa guvernate de principiul cauza-efect. Daca ploua, este pentru ca asa functioneaza natura, nu pentru a-ti strica tie planurile. Daca o pasare iti murdareste parbrizul, este pentru ca pur si simplu acolo se afla atunci cand i-a venit sa…Niciun fenomen, nicio intamplare nu are ca scop sa-ti joaca tie feste. Ba chiar, dupa unele din ele ajungi sa spui ca tot raul este spre bine. Ce rost are nemultumirea si lupta interioara impotriva lucrurilor pe care nu poti sa le schimbi? Concluzia? Nu lua personal jocul intamplarilor din jur.
Sunt cateva vorbe vechi, pline de intelepciune. Omul simplu nu facea filosofie, insa spunea concis esenta multor experiente. Exprimarea este arhaica, dar cat adevar are: “Pentru unii muma, pentru unii ciuma”. Mult mai elegant exprimat: “Frumusetea este in ochii privitorului”. Ambele se refera la acelasi lucru: tu alegi modul in care vezi lucrurile. Autocontrolul este esential in dezvoltarea personala.
Concluzia? Atunci cand nu iei personal ce ti se intampla, ai loc si de luciditate, intelegere si acceptare.
Pentru ca am evitat sa trag concluzii timpuriu… la final, in loc de concluzii:
– Ce ti se intampla trebuia sa se intample, suntem cu totii in jocul cauzei si efectului.
– Tendinta naturala este spre evolutie, spre mai binele superior, asa ca pastreaza echilibrul, pentru a lua cele mai bune decizii atunci cand trebuie.
– Poti schimba lumea, dar numai dupa ce schimbi perceptia asupra ei, adica depasesti nivelul instinctual, pentru unul profund uman.
Desi, asa cum zicea Sigmund Freud, “Cateodata, un trabuc este doar un trabuc.”