…nu te considera o victima. Slabiciunea, nesiguranta in anumite momente sunt inerente pentru fiecare. Unii doar le ascund mai bine, asta-i tot, dar le parcuge fiecare, sunt etape obligatorii in dezvoltarea personala. Dar refuza rolul de victima in scenariul vietii. Este cel mai usor sa pleci capul, insa prin mentalitatea de victima care se plange mereu, groapa se adanceste din ce in ce mai mult.
Joe Vitale vorbeste despre 7 puncte-cheie pentru a sparge tiparul de victima:
1. Asumati-va in intregime responsabilitatea.
Sunteti raspunzatori pentru experientele care apar in viata voastra. Suntem chiar creatori in scenariul vietii, insa nu suntem de invinuit. In fiecare moment am actionat asa cum am crezut ca este mai bine, in functie de tot ce stiam la momentul respectiv. Nu e vina noastra, ci responsabilitatea noastra.
2. Absorbtia inconstienta. Suntem cu totii slefuiti de cultura in care traim si tiparele noastre de gandire sunt adesea formate inconstient. Cautarea constienta prin adancurile noastre, pe la capitolul convingeri si credinte devine utila, mai ales cand dai gres, convins fiind ca ai actionat conform cu propriile principii. Si esecurile au partea lor vindecatoare.
3. Sunteti mai puternic decat va inchipuiti. Nu sunteti stapanul lumii, nici Dumnezeu, insa sunteti mai puternici decat va inchipuiti. Ati descoperit asta la fiecare izbanda nesperata. Este un prilej de inspiratie propriul succes, total opus rolului de victima.
4. Deveniti constienti de gandurile voastre. Ele va trimit intr-o directie, aveti grija mereu sa nu va schimbe ruta, sa nu strice starea de spirit. Urmariti gandurile, nu fiti ganduri, ele va apartin voua, nu voi lor.
5. Nu aveti limite. Decat cele trasate de voi. O privire inapoi in istorie arata ca omenirea a facut salturi inimaginabile in decursul timpului. La inceput limita a fost pamantul, acum limita este cerul. Dar nu este cea din urma limita. Aveti curajul sa credeti ca nu v-ati atins limitele. Orizontul se va deschide mult mai larg, in orice domeniu al vietii.
6. Emotia este carburantul. Oricare ar fi imaginea pe care o atasati unei emotii, aceasta are tendinta sa se manifeste. Ati observat adesea ca tot ceea ce iubiti sau detestati in viata voastra are tendinta sa va fie in apropiere? De la prieteni, situatii, surprize placute si neplacute, totul.
7. Detasarea. Puteti obtine ceea ce va doriti daca renuntati la atasamente si nevoi. Ordinea este urmatoarea: stabiliti directia, lucrul sau situatia pe care o doriti si apoi fiti nonsalant in legatura cu aceasta. Faceti ca dorinta sa devina preferinta, lasati atasamentul deoparte, pentru ca puteti la fel de bine sa traiti si fara. Ca acum, de exemplu, cand nu aveti ceea ce doriti. Preferati sa va fie cald atunci cand e racoare, desi veti vedea cum racoarea capata alte atribute. Nu va atasati de cald si nu luptati impotriva racorii, va veti adanci in lipsa si mai mult.