Totul este schimbator

transformareInvatatura fundamentala a vietii este cea despre impermanenta.
Adevarul fundamental al fiecarei existente este acela ca totul se schimba.
Construirea ego-ului, sinelui rotund si impresionant este astfel in zadar, daca totul se schimba.
Nu ne putem gasi pacea si linistea daca nu acceptam ca totul este schimbator. Dar, din pacate, chiar daca acest lucru este adevarat, greu este sa-l acceptam. Suferim pentru ca nu suntem capabili sa acceptam adevarul si realitatea impermanentei.
Ceea ce este etern exista din cauza non- eternitatii. Ceea ce este bun exista din cauza raului. Prin contrast se defineste fiecare lucru. Pentru a ne descoperi pe noi insine, pentru a descoperi fericirea, bucuria, trebuie sa trecem si prin durere si suferinta. Sunt doar fete ale aceleiasi monede. De aceea tot ce urca si coboara. Placerea alterneaza cu dificultatea. Daca nu ar exista momente dificile, cand si-ar mai face omul autocritica, cand s-ar mai intreba el daca drumul sau este cel bun? Daca omul nu ar cunoaste suferinta, cum i-ar mai putea el ajuta pe cei din jur cand sunt la nevoie, stiind astfel cum se simt acestia in momentele grele, si cat de binevenit este cateodata ajutorul. Dificultatile sunt deci prilej de evolutie. Nu sunt de dorit, dar au rolul lor. Cand avem probleme, invataturile vieti sunt mai usor de acceptat. Ideal este sa le acceptam si in celelalte momente.
Pentru ca totul este schimbator. Si tot ce urca si coboara.
Partea buna a povestii: conform aceluiasi principiu, tot ce coboara, urca.
Cum spunea balada aceea: “Nothing lasts forever, even cold November Rain”.

“Niciodata sa nu intrebi pe cineva ce este bine si ce este rau. Viata este un experiment ca sa afli.
Intotdeauna fii deschis, mereu pregatit sa mergi pe cai noi. Cine stie? Chiar daca se dovedeste a fi fara rost, este totusi o experienta.” (Osho)

“Durerea este cea care sparge cochilia care va acopera judecata”. (Khalil Gibran)

P.S. Pentru ca cele scrise sa nu ramana la gradul de teorie si atat, amintiti-va de trecut. De cate ori s-au schimbat lucrurile, cand era bine si a trecut, cand era rau si a trecut. Schimbarea se vede cel mai bine in perspectiva. Si mai ales se vede cel mai bine la altii. Incredibil cum se schimba unii oameni, nu?
Fiecare experienta ne imbogateste, deci ne schimba. Schimbarile interioare se manifesta si in exterior. Este regula. De aceea suntem invatati sa nu regretam trecutul, sa nu ne rusinam de el, el ne-a caracterizat atunci. ACUM suntem ALTFEL decat ATUNCI. Asta pentru ca totul se schimba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.