Viata pe pilot automat

instinct  width=Multi oameni se plang “Daca s-ar implica mai mult in relatia noastra…”, “Macar de-ar renunta la bautura…”, “Numai de-ar renunta la casatoria nefericita…”, “Daca…” si sunt sigura ca puteti completa spatiul liber pentru a face o afirmatie despre cineva din viata voastra, care sa inceapa cu “Daca ar…”

Cand ne uitam la viata altcuiva, raspunsul la problema acestuia apare mai mult decat evident. Aparent, persoana in cauza pur si simplu nu vrea sa faca ce este nevoie pentru a se vindeca. Nu vor sau nu cauta ajutor. Sau refuza cu incapatanare sa se schimbe sau sa accepte sfaturi bune. De fapt, uneori, persoana respectiva alege cu obstinatie sa fie deprimata, intepenita sau blocata in anumite situatii.

E foarte greu sa vezi cum o persoana isi iroseste talentele sau isi risipeste resusrsele. Dar uneori este nevoie ca oamenii sa invete prin suferinta sau ei pot alege sa nu invete deloc. Si uneori acea persoana suntem noi insine.

De ce adopta unii oameni comportamente distructive? Raspunsul este simplu. Avem libertatea de a alege cum sa raspundem la incercarile vietii si la circumstantele respective. Dar cei mai multi dintre noi nu sunt constienti de alegerile lor. Inrobiti de raspunsuri deprinse, automate, noi permitem circumstantelor sa ne dicteze cursul vietii.

Cum se intampla asta? Mintea subconstienta este ca un casetofon care inregistreaza. Va inregistreaza permanent perceptiile senzoriale impreuna cu starile emotionale si procesele senzoriale. Adica daca te-ai obisnuit ca o remarca la felul in care arati sa-ti strice ziua, de fiecare data cand cineva ca comenta la adresa ta, vei gasi motive sa crezi ca a fost o critica si sa te simti prost.

Daca te-ai obisnuit ca totul sa fie cum vrei tu, orice variatie pe care o are viata, si are destule, te va scoate de pe cursul tau linistit si vei manifesta nemultumire, fie fata de tine, ca nu ai actionat bine, fie fata de altii, ca nu ti-au ghicit intentiile si asteptarile.
Subconstientul va alege automat modul de reactie, pentru ca asa ai actionat in trecut in situatii similare, si acesta a devenit un comportament al tau. Schema aceasta inseamna ca nu traiesti viata in prezent, ci actionezi pe baza experientelor din trecut. Adica pe pilot automat. Adica trecut, nu prezent. Adica reactiune in fata vietii si nu actiune.

Pilotul automat din subconstient conduce in locul vostru. Il folosesc multi, cu succes, atunci cand conduc masina si poarta o discutie interesanta cu cel de alaturi, atunci toate miscarile sunt un comportament deprins, fara a deveni constienti decat pentru putin timp.

Insa, in viata, este foarte important in a face diferenta cand folosim pilotul automat si cand ne permitem sa actionam constient pentru a nu rani si pentru a a nu ne rani.

Sfatul oricarui psiholog sau ghid spiritual ar fi sa traiesti in prezent. Sa folosesti mai mult butonul play, decat replay.

Pentru fiecare situatie a vietii exista un mod de a reactiona, si… vorba cui a zis-o “trateaza-i pe ceilalti asa cum ti-ai dori sa fii tratat”. Chiar de ai fost tratat rau, rupe cercul vicios si fii tu cel care poate fi si este bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.