Virginia Satir despre sanatate

carte virginia satirVirginia Satir este o psihoterapeuta americana, autoare a multor carti despre terapia familiei, este initiatoare a unor teorii ce stau la baza programarii neuro-lingvistice. Prima oara cand am auzit de aceasta autoare a fost din interviurile lui Richard Bandler, care intotdeauna a vorbit cu o mare admiratie despre ea. Iar cine l-a citit pe Bandler (autor a multor carti de Nlp) stie ca el isi exprima rareori admiratia fata de cineva, mai ales cineva din acest domeniu (al psihologie)i. Asa ca mi-am zis ca trebuie sa fie o autoare tare buna.
Aceasta carte “Arta de a fauri oameni”, este intr-adevar utila, si practica, in sensul ca toate capitolele sunt la obiect, sunt usor de inteles si chiar folosesc…cam oricui. Desi subtitul este “Psihologia familiei”, nu trebuie sa fii preocupat neaparat de aceasta ca sa citesti aceasta carte. Mai jos am extras un fragment in care Virginia Satir vorbeste despre sanatate, pentru ca este interesant sa vedem cum vede un psihoterapeut acest aspect:

“Pe masura ce aflam mai multe despre propria noastra persoana, imbunatatirea si intretinerea starii de sanatate devin esentiale. Pentru a crea cel mai bun scenariu posibil pentru o sanatate si o stare de bine totale, trebuie:

1. Sa ii acordam corpului ingrijire, atentie, exercitii si iubire.

2. Sa ne dezvoltam intelectul invatand cum anume se invata si inconjurandu-ne cu idei, carti si activitati stimulatoare, cu experiente din care sa putem invata, cu oportunitati de a intra in dialog cu altii.

3. Sa ne dam voie sa ne imprietenim atat de tare cu sentimentele noastre, incat acestea sa actioneze pentru noi si nu impotriva noastra.

4. Sa ne dezvoltam simturile, sa ne invatam cum sa le ingrijim, sa le percepem si sa folosim ca pe niste cai vitale pentru a aduce lucrurile in interiorul nostru.

5. Sa dezvoltam modalitati armonioase de a rezolva problemele si conflictele care sa promoveze dezvoltarea, sa construim relatii congruente si sanatoase.

6. Sa invatam care sunt nevoile noastre nutritionale si sa le satisfacem, amintiti-va: corpul fiecaruia este unic. Capsunile ii pot provoca urticarie unei persoane, in timp ce pentru alta sunt un deliciu.

7. Amenajati locul in care traiti si lucrati cu imagini, sunete, temperatura, lumina, culoare, calitatea aerului si spatiului care sa sprijine cat mai mult viata.

8. Implicati-va in tot ceea ce seamana “a fi viu”, a fi o parte din univers, a vamanifesta pe deplin si a sti ca exista o forta a vietii in exteriorul nostru.

Cu cat dam mai multa atentie sanatatii noastre totale, cu atat ajungem mai repede sa traim o viata mai vesela, mai responsabila si mai eficienta. Poate ca o recompensa si mai mare va fi sa dezvoltam o legatura si mai stransa intre noi insine si planeta pe care traim.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *