Cu mintea sau cu inima?

suflet Institutul de cercetare Heartmath din California, care se ocupa cu studiul inimii si a inteligentei dezvoltate de aceasta, vine cu dovezi stiintifice pentru ceea ce grecii, babilonienii si mesopotamienii stiau deja: inima este un sediu al inteligentei, tot la fel ca si creierul.

Inima are neuroni si trimite informatie inapoi catre creier. Cercetarile acestui institut arata ca inima vorbeste cu creierul . La propriu. Ea poate memora lucruri, poate invata si trimite prin semnale informatii catre creier, influentand activitatea cerebrala. Iata cum functioneaza: inima are aceleasi peptide si aminoacizi ca si cei secretati din creier. Datorita acestor peptide, inima functioneaza ca un creier, ceea ce justifica legatura dintre cele doua. Heartmath a descoperit ca atunci cand inima este linistita, nivele hormonale care influenteaza sistemul imunitar devin mai echilibate. Se stie deja ca stresul afecteaza sanatatea- sistemul imunitar- din cauza hormonilor secretati.

Cercetatorii de la Heartmath cred ca stresul si furia creeaza cele mai puternice dezechilibre intre conexiunea creier inima. Acesta este motivul pentru care furia te face prost sau oameni foarte inteligenti fac alegeri ineficiente. Rezulta ca emotiile negative creeaza probleme de sanatate serioase. Daca simtim ca timpul ne preseaza, ne simtim frustrati, ingrijorati- se creeaza inhibitia corticala. Asta inseamna ca nu putem gandi clar, nu ne putem misca la fel de repede, coordonarea este afectata. Aici inima poate interveni si prin legatura pe care o are cu creierul, poate linisti situatia: prin centrare atentiei in zona inimii, starea mentala se imbunatateste, trecem intr-o stare emotionala pozitiva- creierul primeste semnalul de schimbare in bine a emotiilor, astfel poate trimite semnale de actiune la nivelul lui obisnuit.

Cum faci aceasta trecere, concret? Heartmath au dezvoltat un exercitiu care ajuta. Freeze Frame.

Freeze Frame – este un exercitiu care nu ia decat un minut si ajuta la schimbarea perceptiei. Mai mult decat gandirea pozitiva, el creeaza o schimbare definita, simtita in inima, a modului in care privim o situatie, o persoana sau chiar pe noi insine. Iata exercitiul:

1. Schimba atentia din mintea ta in zona inimii. Pastreaz-o acolo timp de 10 secunde. Respira normal.
2. Aminteste-ti o situatie buna din viata ta si sentimentul poztiv pe care il aveai. Incearca nu numai sa vizualizezi, dar mai ales sa simti din nou acele momente placute.
3. Intreaba-te, din inima, “ce pot sa fac in aceasta situatie pentru a o indrepta?”
4. Asculta-ti inima.
S-ar putea sa nu auzi nimic, doar sa te simti mai calm. S-ar putea doar sa iti verifici in felul acesta ceva ce stiai deja. Poate vei vedea momentul de criza intr-un alt mod. Pentru ca e posibil sa nu avem control asupra evenimentului, dar sigur avem in modul in care il vedem.

Un alt exercitiu dezvoltat de cei de la Haertmath: Cut- through. El cere putin mai multa contemplare si lucreaza mai mult cu problemele mai adanci, emotii de durata.

1. Fii atent la felul in care simti despre problema. Concentreaza-te pe inima ta.
2. Fii obiectiv. Prefa-te ca e problema altcuiva. Ce sfat i-ai da legat de situatie? Cateodata, cel mai adesea, ar fi “nu-i mare scofala”.
3. Ia sentimentele negative, energia emotionala care te doare si pune-le in inima. Lasa-le sase topeasca acolo. Lasa inima sa se ocupe de ele.

Heart Lock-in este cea de-a treia metoda. Nu se ocupa cu rezolvarea de probleme, ci este mai mult pentru a simti inima la un alt nivel.

1. Transfera atentia din minte catre inima.
2. Simte sentimentul de iubire- gandeste-te la cineva pe care iti este usor sa il iubesti si concentreaza-te la acel sentiment de iubire 15 minute.
3. Trimite-ti acest sentiment de iubire si tie si celor din jur.

Stiinta moderna tinde sa includa in teste si inteligenta antica si aceasta se pare ca verifica multe dintre lucrurile stiute din vechime: precum organismul este un tot unitar, organele sunt influentate unele de altele, la fel si oamenii exercita influente unii catre altii.
Fapt divers: multinationale precum Motorola sau Hewlett-Packard au folosit informatiile oferite de Institutul Heartmath pentru a ajuta la echilibrarea emotionala a angajatilor. Sau pentru a mari eficienta?

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *