Efectul nocebo

placeboDin seria “primite pe mail” se afla si urmatoarea informatie, poate pentru unii nu este noua, dar nu strica sa ne reamintim despre forta gandirii pozitive. Poate ca multi dintre noi incercam sa renuntam la informatia primita pe calea televizorului, asa ca urmatoarele sunt binevenite:
Efect placebo – efect nocebo

Este incredibil cât de mult poate fi influenţat subconştientul nostru de forţa sugestiei. Si intrucât mintea subconştientã este cea care controleazã corpul nostru şi intreaga viaţã, prin intermediul sugestiei putem avea parte de o mulţime de intâmplãri – unele plãcute, altele extrem de neplãcute.
Multã lume a auzit de efectul placebo. In cadrul unui experiment medical, ţi se dã un medicament despre care ţi se spune cã este foarte eficient – de pildã ca pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testeazã medicamentul, aproximativ 50 constatã intr-adevãr cã au scãpat de durerea de stomac. Dar – surprizã ! Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţã de zahãr acoperitã de un inveliş albastru. El nu conţine nimic altceva decât zahãr. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari?
Forţa sugestiei. Li s-a spus cã se vor face bine, au fost convinşi cã se vor face bine şi s-au fãcut bine. In fapt, subconştientul lor a fost convins de eficienţa medicamentului şi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine.

Tot ceea ce mintea noastrã crede, poate realiza.
Mult mai puţini au auzit de efectul nocebo. In cadrul unui experiment similar, ţi se dã o pastilã despre care eşti avertizat cã iţi va face rãu – de pildã crampe stomacale. De data aceasta, numãrul celor ce se plâng de dureri la stomac este insã de 90! Evident era aceeaşi pastilã inofensivã de zahãr. Se constatã insã cã forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive.
Lucrul acesta trebuie sã ne dea de gândit.

Suntem expuşi zilnic, orã de orã, unei adevãrate avalanşe de mesaje negative, in primul rând prin presã. Inundaţii, cutremure, avioane prãbuşite, crime, violuri, preţuri care cresc, bârfe rãutãcioase ale colegilor, accidente de maşinã; etc etc.
Aceste mesaje cu puternicã valoare emoţionalã lucreazã fãrã sã ne dãm seama asupra subconştientului nostru. Iar rezultatul este cã ne merge prost fãrã sã ştim de ce. Suntem deprimaţi, ne pierdem increderea intr-o viaţã mai bunã, ne aşteptãm sã ni se intâmple ce e mai rãu. Si, de obicei, la ce te aştepţi, aşa se intãmplã. Dãm vina pe ursitã, pe guvern, pe socri , pe colegi, fãrã sã observãm cã, de fapt rãul este in noi. Cã l-am lãsat sã pãtrundã in mintea noastrã ori de câte ori a vrut, fãrã sã realizãm cã trãim in casã cu un duşman.
Gata ! Puneţi piciorul in prag! Incepând de astãzi inchideţi uşile pentru aceşti musafri periculoşi.

Evitaţi sã mai urmãriţi jurnalele cu ştiri negative. Schimbaţi postul pe altceva. In fond aveţi 25 -30 -40 de canale prin firma de cablu. Urmãriţi emisiunile educative şi cele care sã vã refacã starea optimistã. Muzicã, divertisment, comedii….

Evitaţi persoanele negative, cele care permanent se vaietã, criticã şi condamnã. Dacã aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rãu, şeful dumneavoastrã, gândiţi-vã foarte serios sã vã cãutaţi un alt loc de muncã. Altfel, rãmânând alãturi de ei, riscaţi sã vã condamnaţi la o viaţã de eşec şi frustrare.

Asociaţi-vã cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Dacã vreţi sã aveţi o viaţã de succes, trebuie sã staţi cãt mai mult in preajma unor oameni de succes. Invãţaţi de la ei, gândiţi ca ei, acţionaţi ca ei.
Folosiţi permanent forţa sugestiei pozitive citind cãrţi motivaţionale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultând casete şi CD-uri motivaţionale, participând la cursuri şi seminarii despre succes, urmãrind emisiuni radio şi Tv cu oameni de succes.

Pe scurt, folosiţi la maximum forţa sugestiei pozitive şi reduceţi la minim forţa sugestiei negative.
Preluaţi controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastrã şi folosiţi-le pentru a vã atinge obiectivele.

Vã sugerez un mic exerciţiu pe care sã-l faceţi zilnic. Timp de douã sãptãmâni :
1) nu vã mai plângeţi de nimic, nici in sinea dumneavoastrã, nici faţã de alţii
2) nu mai urmãriţi jurnalele de ştiri la televizor
3) nu ascultaţi vãicãrelile celor din preajmã, cereţi-le sã schimbe subiectul. Dacã aveţi rãbdarea sã faceţi acest exerciţiu, veţi observa cã perspectiva asupra vieţii vi se va schimba.”

2 thoughts on “Efectul nocebo

  1. ELENA says:

    normal sintem cu toti cea ce gandim ,viata e foarte grea ,oamenii sant din ce in ce mai rai,,invidia ,ura furia ,avaritatea ,rautatea ,inmicul nr 1,,dar ce te faci cu vanpiri energetici care fura energia ta ,cunosc o persoana care nociva putin spus ,in realitate are de toate job bun bani familie buna ,dar tot barfeste pe toti .incerc sa o evit dar e vecina mea ,incerc sa schinb subiectul discutiei ,dar tot asa o tine ,simnt ca nu mai am putere cand sunt in preajma ei,cu toata protectia care o cer Domnului imi este rau,,,acum de curand am cumparat un sirag de margele din agat rutilat albastru piatra naturala nu prelucrate ,am aflat ca protejeaza de energii malafeice ,vanpiri energetici atacuri psihice,,linpezeste mintea e buna si pt tiroida si nervi ,sincera sa fiu ,cand ma intalnesc cu ea simnt ca margelele imi frige gatul cand sant cu ea ,dar nu ma mai simnt rau,,aici nu mai este vb de autosugestie sunt oameni care fac rau fara voia lor ,ea a recunoscut ca e blestemata,,am rugat-o sa se duca la biserica pt dezlegare de blesteme,dar nu poate ii se intanpla ceva o tine ceva pateste ceva ,

    • AutoEducare says:

      Sunt multi oameni concentrati pe lucruri marunte si negative, totusi sunt cai sa ne eschivam si sa-i evitam cumva, altfel preluam din negativitatea lor, si chiar daca ne protejam cumva, tot o incurajam, stand de vorba cu ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *