Swami Sivananda, invatator spiritual hindus, dupa ce a trait aproape o viata in cautarea starii de echilibru, a adunat intr-o carte (“Sanatate si fericire”), cateva sfaturi pentru ca mintea si toate organele corpului sa functioneze in armonie.
“Sanatatea este acea stare in care omul are o digestie buna, un apetit normal, o respiratie corespunzatoare si un puls natural, in care sangele circula corect prin vasele sanguine (in cantitatea si calitatea corespunzatoare), nervii sunt puternici si mintea calma, in care intestinele sunt golite regulat, urina are o compozitie normala, obrajii sunt rumeni si ochiii scanteietori”.
1.Dieta omului modern este prea concentrata si prea bogata in proteine si glucide. Din aceasta cauza, in intestine nu ajung suficiente fibre care sa le stimulze actiunea. O dieta naturala tebuie sa contina alimente bogate in fibre, cum ar fi painea integrala, fructele si legumele proaspete.
2. Nu mancati niciodata daca nu va este cu adevarat foame. Feriti-va de foamea falsa. Nu va fortati sa mancati pentru ca este ora mesei.
3. Nu deveniti sclavul diferitelor teorii dietetice. Folositi-va bunul simt. Mancati alimentele care va plac si va veti simti mult mai fericit. Asta nu inseamna ca trebuie sa va supraalimentati.
4. Mestecati bine hrana, stomacul nu are dinti. Nu siliti stomacul sa faca o munca pentru care nu a fost creat. Digestia incepe in gura, unde hrana este supusa masticatiei si actiunii chimice a salivei, deci nu beti niciodata apa la masa, micsorati astfel actiunea salivei.
5. Selectati alimentele pe care le mancati: mancati alimente simple, integrale, cat mai putin procesate. Digestia inseamna consum de energie vitala si avem nevoie de acea energie in alte sectoare ale vietii. Ingreunand digestia prin comsum de alimente grele, miscoram rezerva de energie pentru alte actiuni importante.
6. Desi alimentele trebuie sa fie variate, nu mancati prea multe alimente diferite la o masa.
7. Alimentele crude sunt mai bune decat cele gatite. Ele aduc un aport mai mare de vitamine si enzime.
8. Primele alimente recomandate in caz de boala sunt cele vegetariene. Acest lucru indica faptul ca alimentatia vegetariana este alimentatia naturala a omului.
9. Alimentatia pe baza de carne si bogata in proteine reduce rezistenta organismului. De aceea, renuntati la acest tip de alimentatie. Dieta vegetariana este optima pentru oameni.
10. Mierea este un aliment de cea mai inalta clasa. Ea este laxativa, tonica si regenerativa. De aceea ea este recomandata in orice caz de convalescenta.
11. Bananele sunt foarte hranitoare, contin vit. A, B, C si D. Morcovii au efect benefic asupra pielii, imbunatatesc apetitul si purifica sangele. Lamaile contin numeroase saruri minerale (se recomanda ingerarea dimineata a sucului unei lamai cu doua lingurite de miere). Portocalele si fructele de grepfruit au efect tonic asupra organismului. Cartofii asigura corpului potasiu si numeroase saruri. Spanacul este bogat in fier si, la fel ca rosiile, contribuie la purificarea sangelui.Rosiile contin saruri minerale, potasiu, calciu, magneziu si fier. Au rol benefic asupra ficatului, rinichilor si celorlalte organe.
12. Alaturi de alimentatie sanatoasa, practicati regulat exercitii fizice: creste starea de spirit, iar organismul isi pastreaza vitalitatea si supletea.