Si daca ai avea cheia de a deschide si sterge suferinta provocata de propriile tale ganduri interpretari ale realitatii?
Si daca in loc sa pedalezi in gol pe aceleasi tipare de victima si nefericire, alegi ceva diferit? Ceva diferit, o solutie mereu la indemana ta ofera Byron Katie. Este ceea ce a consacrat-o in lumea celor care stiu ca solutia este si trebuie cautata mereu in interior.
Ceea ce ofera Byron Katie este lucrul cu tine insuti. Iar atunci cand lucrezi, infaptuiesti o lucrare. Lucrare (The work) este numele metodei lui Byron Katie. Si ea pleaca de la premisa filosofului grec Epictet: “noi suntem tulburati nu de ceea ce ni se intampla, ci de gandurile noastre in legatura cu ceea ce ni se intampla.”
“Suferinta este optionala” spune Katie. Oricand suntem cuprinsi de un sentiment stresant – orice, de la disconfort pana la suferinta, putem fi siguri ca exista un gand anume care ne provoaca reactia. Solutia care poate pune capat acelui stres este sa analizam gandurile din spatele lui, si oricine poate face asta singur.
Cele patru intrebari care constituie lucrarea dezvaluie punctul in care gandurile noastre nu sunt adevarate in ceea ce ne priveste.
Autoarea spune ca singurul mod in care poti sa vezi daca functioneaza lucrarea este sa-l aplici.
Antonio Damasio, un neurolog americano-portughez, care a studiat emotiile, modul lor de manifestare si impactul asupra comportamentului, spune ca: “Partea poate cea ma importanta a studiilor mele este ca emisfera stanga a fiintelor umane este predispusa la nascocirea de povesti care nu au neaparat legatura cu realitatea.” Iar Michael Gazzaniga, profesor de psihologie la Universitatea din California spune ca “emisfera stanga a creierului isi tese povestea pentru a se convinge pe sine si pe tine ca detine controlul. La ce foloseste sa ai un agent de presa in emisfera stanga a creierului? Interperetul incearca sa ne mentina vie povestea personala. Iar pentru asta noi ne mintim pe sine”. Iar noi tindem sa ne luam in serios propriile “comunicate de presa”. Adesea, cand credem ca suntem rationali, suntem pacaliti de propria noastra gandire.
A practica Lucrarea inseamna de fapt a te interoga permanent pe tine. Este adevarul pe care te bazezi tu sau sunt doar povesti ale sinelui tau, “comunicate de presa”?
Cand te confrunti cu o problema, cele 4 intrebari pe care Katie si le-ar pune sunt:
Este adevarat?
Poti fi suta la suta sigur ca este adevarat?
Cum reactionezi cand te gandesti la asta?
Cum ai fi tu fara acel gand?
Noi nu suferim decat cand credem un gand care se opune realitatii. Daca vrei ca realitatea sa fie altfel pentru a nu suferi sau pentru a fi fericit, este ca si cum ai vrea ca o pisica sa latre.
“Oamenii ar trebui sa fie mai amabili”
“Viata ar trebui sa fie mai usoara”
“Temperatura ar trebui sa fie mai ridicata”
Si asa mai departe.
Tot ce sa intampla trebuie sa se intample. Majoritatea nu pot fi schimbate. Acceptarea lor nu ne face pasivi in fata vietii, putem fi siguri ca avem mult spatiu de actiune. Mai intai in interiorul nostru, in felul in care alegem sa privim viata, in atitudinea cu care ne prezentam si apoi modul intelept cu care actionam.
Cum spunea si Neale Donald Walsch, exista trei feluri de treburi in Univers: treaba mea, treaba ta si treaba lui Dumnezeu. Stresul nostru provine din faptul ca nu facem deosebirea intre cele trei.
Doar treaba noastra ne intereseaza, felia noastra de viata de care suntem responsabili, pentru care suntem creatori, aici ne putem produce impactul.
“Iubeste ceea ce este”, “Cele o mie de nume ale bucuriei”, “Am nevoie de iubirea ta – sa fie oare adevarat?” sunt cateva dintre cartile ei in care poti vedea aplicate principiile proprii de interogare a credintelor noastre si felul in care raspunsurile te ghideaza catre adevar, acceptare si liniste.