Acneea – cauze psihologice

ten acneeUltimul targ de carte la care am fost a fost o ocazie minunata sa cumpar doua carti grozave: “Codul vindecarii” (din care am extras in Ai gestionat stresul, ai gestionat boala –aici si Codul vindecarii – boala cauzata de stres –aici) si “Asculta-ti pielea”. Aceasta din urma este scrisa de un psiholog clinician si vorbeste despre aplicarea unui principiu stravechi, dar adesea uitat: mintea si corpul functioneaza ca un intreg.
Pielea este un organ, la fel de fizic precum inima si ficatul, iar ea raspunde foarte usor la emotii. La fel cum stresul face ca inima sa iti bata mai repede si sa iti creasca tensiunea (si poate sa-ti provoace in cele din urma un atac de cord), frica te face sa devii palid, rusinea te face sa rosesti iar conflictele emotionale, anxietatile si orice alt tip de stres, iti pot provoca sau agrava o boala dermatologica.”

Din anii 400 i.H., Hipocrate stia deja ca “boala este un dezechilibru intre corp, minte si mediu”. De fapt, toate organele reactioneaza la stres, iar acest lucru este recunoscut de aproape toti medicii. Vorbind despre piele, datorita legaturii stranse dintre aceasta si sistemul nervos, nici nu ar trebuie sa ne mire acest lucru.
“Cand ceva este in neregula cu pielea – acnee, urticarie, eczeme, experienta mea ca psiholog m-a invatat sa tint cont de viata dubla a pielii: organ fizic si emotional, de faptul ca dificultatile emotionale pot provoca unele boli dermatologice. Dificultati emotionale nu inseamna sentimente. Indiferent cat de dureroase, sentimentele in sine provoaca mai putine neplaceri decat eforturile noastre de a ne proteja de ele. Cand nu experimentam durerea evenimentelor dificile – cand nu ne simtim sentimentele – suntem mai predispusi la simtome fizice, inclusiv boli de piele.”

Va amintiti de legea conservarii materiei si energiei, invatata la orele de fizica din liceu? Materia si energia nu pot fi distruse, dar isi pot schimba forma. Arderea transforma lemnul in caldura si lumina, iar grasimea poate fi transformata in energie atunci cand alergam. Mintile si corpurile noastre sunt guvernate de ceea ce eu numesc legea de conservare a energiei emotionale.

Putem respinge furia de care ne temem ca va scapa de sub control, nevoile sexuale despre care am invatat ca sunt rele, sentimentul de vid si dorinta pentru dragostea pe care parintii nu ne-au aratat-o, dar nu le putem distruge. Sentimentele isi gasesc singure drumul spre suprafata, adesea prin piele (sau in general, boli ale altor organe).

Este nevoie de timp pentru a te obisnui cu ideea ca mintea poate sa provoace suferinta corpului, insa putini sunt cei care pun la indoiala legatura inversa: angoasa emotionala care insoteste orice boala fizica. Bolile dermatologice (acneea) au o putere speciala de a chinui. Ea altereaza infatisarea, poate cauza o rusine extrema si izolarea.
O persoana care sufera de acnee severa si are mai putini prieteni decat si-ar dori, ar spune: “Nu am prieteni deoarece pielea mea arata groaznic”. Doar dupa o perioada de autoanaliza s-ar putea sa devina clar faptul ca avea mai putini prieteni inca inainte de aparitia bolii. Ar trebui sa iti pui aceasta intrebare in timp ce faci exercitiul “Daca s-ar vindeca”. Adica ai facut lucrurile dupa care tanjesti (sa iesi cu barbati draguti sau cu femei incantatoare, sa incepi propria afacere, sa calatoresti) inainte sa te imbolnavesti? Chiar nu le mai poti face acum cand ai aceasta problema dermatologica? Sunt ambitiile tale nesatisfacute si boala de piele de fapt doua lucruri separate sau s-a creat o legatura care te tine prizonier si faptul ca esti bolnav sau arati inestetic (pe alocuri) sunt pretexte pentru lipsa de curaj de a lua initiativa si a actiona spre implinirea viselor?

Sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *