Autoeducare pentru succes

secretele-oamenilor-impliniti=succes-dezvoltare=personala=motivare
Secretele oamenilor impliniti – De ce unii reusesc, in timp ce altii esueaza
Autor:Philip Becker
Editura:Amaltea
Categoria:Motivare/Autoeducare

    Pastorul australian Philip Becker, este un orator renumit pe plan international, si autor a multor carti de autoeducare si dezvoltare personala. In “Secretele oamenilor impliniti” el ne demonstreaza ca viitorul nostru poate fi schimbat in functie de aptitudinile pe care le alegem in viata si daca reusim sa urmam aspectele propuse de el. Aceasta carte ne invata sa cultivam un proces facil de autoeducare pentru a ne intari caracterul, responsabilitatea, disciplina, invatarea, tenacitatea, etc.

    Caracterul inseamna a proceda corect in viata, nu a vana popularitatea facila, a evita imbogatirea necinstita, a face ceea ce trebuie chiar si atunci cand nu ne vede nimeni. Ni se propune sa ne exploram lumea interioara si sa ne schimbam sinele interior, pentru a avea parte de o existenta plina de succes.

    Responsabilitatea este o caramida importanta in constructia vietii noastre. In vremurile noastre, fiecare are tendinta de a uita de a-si asuma responsabilitatea, dand vina pe celalalt, abordand o atitudine de fatalitate, toate succesele apartinandu-ne si toate esecurile fiind puse pe seama altora. Winston Churchill spunea: “responsabilitatea este pretul maretiei.”

    Idealul adica puterea de a alege intre dorinta care ne face nevrednici sau aspiratia superioara care ne face mareti. Daca reusesti sa ai un ideal vei inchina toate actiunile acestuia, si te vei innobila.” Undeva in adancul sufletului nostru stim ca daca ne dorim sa atingem maretia, daca vrem sa aducem ceva nou pe lume, trebuie sa existe un sentiment predominant al directiei.”

    Optimismul ar trebui sa ne domine intreaga viata ca o perspectiva pozitiva, plina de umor si speranta. In schimb, pesimismul va conduce la disperare, depresie sau cinism. Obstacolele ce le aveti de infruntat in aceasta viata pot sa va ruineze sau sa va intareasca, depinde ce atitudine ati ales.

    Concentrarea este o calitate esentiala in reusitele propuse. “Capacitatea noastra de a ne concentra asupra lucrurilor semnificative, in defavoarea celor superficiale, este rezultatul direct al faptului ca stim incotro ne indreptam.”

    Tenacitatea. Viata va ofera obstacole si in momentul cand puteti sa le depasiti, nu va dati batuti, veti uza de aceasta calitate. Hellen Keller spunea: “caracterul nu se poate slefui fara suferinta in tacere.” Nu uitati ca o furtuna nu e vesnica, aveti incredere in puterile voastre, apelati la nevoie la prieteni sau chiar la Dumnezeu.

    Mentalitatea abundentei va invata ca daca mergeti pe caile succesului nu trebuie sa-I sapati pe cei de deasupra, adica succesul individual nu inseamna esecul celorlalti.

    Invatarea permanenta este motorul vietii. Henry Ford spune: “Toti cei care inceteaza sa mai invete sunt batrani, fie ca au 20 de ani sau 80 de ani, toti cei care continua sa invete raman tineri.” Invatatura va descopera adevarurile vietii dar va si ajuta in dobandirea unor abilitati strict necesare ca sofatul, meseria, treburile casnice, etc.

    Satisfactia sau recunostinta pentru ceea ce esti sau pentru ceea ce ai. In zilele noastre, cu cat avem mai multe, cu atat ne dorim mai multe. Bogatia materiala produce de cele mai multe ori invidie si lacomie. Satisfactia este o adevarata fata Morgana dupa care alergam si datorita careia putem si pieri. Asadar fii recunoscator pentru ce ai pentru a primi si mai mult.

    Increderea in oameni. Un om puternic si realizat va avea incredere in semenii sai, nu va uri si va ierta usor. John Donne spune “Nici un om nu e o insula de sine statatoare, fiecare dintre noi este o parte dintr-un continent, o parte dintr-un intreg.”

    Echilibrul este greu de atins, omul are tendinte de a merge la extreme, dupa cum spune si Martin Luther: “Istoria este precum un om beat, care se clatina intre 2 pereti, ametind din ce in ce mai tare, dupa fiecare lovitura.” Deci incercati sa priviti holistic, sa respectati prioritatile, si sa mentineti perspectiva scopului in viata.

    Disciplina este arta de a alege ce este mai important si mai moral in viata, in detrimentul placerilor. O data ce disciplina devine un mod de viata,ea va intra in viata voastra, si va incepe sa dea roade.

    Dezvoltarea personala consta in dezvoltarea egoului nostru, in transformarea fiintei noastre si apoi a vietii noastre. Trebuie stiut ca “succesul se manifesta din interior spre exterior, ca pentru a te dezvolta in exterior, trebuie sa te dezvolti in interior.”

    Spiritul umil, opusul mandriei este: “un semnal al puterii interioare, si niciodata un simptom al slabiciunilor sau a indoielii de sine.” El ne face sa-i iubim pe ceilalti, sa-i servim, sa-i ajutam.

    Curajul reuseste intotdeauna sa ne acapareze inimele, sa ne motiveze simtirea, sa ne duca spre succese. Un om curajos va deveni mai puternic, mai indraznet, mai bun. Walt Disney spunea “toate visurile noastre pot deveni realitate daca avem curajul sa le indeplinim.”

Daca veti tine cont de toate aceste sfaturi ale lui Phillip Becker, dezvoltandu-va deprinderi utile si pozitive, elimininand atitudini negative, si unele slabiciuni de caracter, veti reusi in viata atat spiritual cat si material. Vechea zicala nu si-a pierdut nici astazi sensul: “Dumnezeu ii ajuta pe cei ce se ajuta singuri.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *